URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2024, 09:02

Veche de aproape un secol, casa de cultură din Velența a fost convertită, pe bani europeni, în Centrul Cultural Româno-Maghiar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu aproape 100 de ani, orădenii care locuiau în Velența au construit pentru comunitatea lor o casă de cultură, care zeci de ani a găzduit evenimente. Clădirea aflată pe Calea Clujului, lângă Piața Tineretului, a fost înnoită acum, cu bani europeni, păstrându-și caracterul, dar cu o altă denumire: Centrul Cultural Româno-Maghiar.

Proiectul a fost unul transfrontalier, s-a derulat în ultimii patru ani, iar valoarea totală de 8,3 milioane de euro s-a împărțit între cei patru parteneri: municipiul Debrețin, Teatrul Csokonai din Debrețin, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea. Aceasta din urmă, alături de Episcopia Romano-Catolică și parohia romano-catolică din Piața Tineretului (care deține terenul), a primit sarcina reabilitării Centrului Cultural, având la dispoziție 734.000 de euro.

„Este un eveniment special pentru lumea culturală orădeană, în cadrul căruia vom reda comunității din municipiul și județul nostru încă un spațiu în care cultura, arta, evenimentele educaționale ale orașului nostru se vor putea desfășura”, a declarat Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, joi seară, în cadrul unui eveniment de reinaugurare a centrului cultural la care au luat parte zeci de orădeni care locuiesc în vecinătate.

Clădirea cu trei niveluri (parter, un etaj și mansardă) are o sală festivă dotată cu scenă, la primul etaj o sală de conferință, iar în rest încăperi de diferite dimensiuni, birouri și spații conexe, precum toalete. Aici, cel puțin pentru următorii cinci ani (perioadă asumată în fața finanțatorului european), Biblioteca și Episcopia trebuie să programeze evenimente culturale, menite să atragă comunitatea locală. De altfel, deja, Biblioteca Județeană a organizat în Centrul Cultural Româno-Maghiar concerte ale trupei Vița de Vie și ale folkistului Ducu Bertzi.

Despre nevoia de conexiune între oameni a vorbit la reinaugurare episcopul romano-catolic, László Böcskei, care le-a spus celor prezenți că parohia romano-catolică din Velența s-a format în 1736, după retragerea turcilor, iar biserica din vecinătate a fost construită în 1862. „Mă bucur că, după atâtea eforturi, multe discuții și multe păreri care s-au formulat într-o direcție sau alta, suntem aici și putem vorbi despre valori, cultură, întâlniri. Să încercăm să avem curajul unei gândiri comune, să încercăm să gândim împreună pentru viitor, și nu numai să gândim, ci să punem laolaltă darurile noastre, iar acest loc să fie plin de viață și un loc de inspirație pentru tineri, adulți, grupuri, toată lumea”, a spus prelatul, garantând că Episcopia pe care o conduce va da dovadă de disponibilitate în această cooperare româno-maghiară.

Atributul de loc al comunității a fost bine evidențiat de orădeanca Fleisz Judith, care cunoaște istoria fostei case de cultură din Velența și a prezentat-o pentru cei prezenți la evenimentul de joi, cu tot cu fotografii de arhivă. Potrivit orădencei, comunitatea de enoriași din jurul bisericii din Templom Tér a strâns fonduri, între anii 1922 și 1934, prin spectacole sau diferite alte forme de contribuție, astfel încât în mai 1935 au pus piatra de temelie a casei de cultură.

Pe 18 octombrie 1936, clădirea a fost inaugurată și a început să găzduiască reprezentanții ale unor actori amatori din Velența ori să reunească muzicieni amatori, având totodată și o bibliotecă, și o sală de lectură. După 1944, a fost club muncitoresc, deși clădirea n-a fost naționalizată, iar în 1989 a fost renovată tot din banii comunității locale și din fonduri strânse de la donatori din străinătate. Ulterior, a rămas în grija comunității de enoriași ai bisericii romano-catolice și a organizației UDMR Velența.

Evenimentul dedicat Centrului Cultural Româno-Maghiar s-a încheiat cu o demonstrație de dansuri populare ungurești dată de artiștii Teatrului Szigligeti din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Udemeristii din Velenta
aici e unul din fieful votantilor udmr
Postat 02 Februarie 2024, 21:12 de Riviera
dan_mc
Arata ca o casă din velenta, nu era nimic special, doar ca au mai pus un etaj, și au schimbat geometria geamurile
Postat 02 Februarie 2024, 18:47 de Sandu2100
Încă o atrocitate arhitecturală
Nu stiu cum arăta clădirea atunci când a fost construită, mă gândesc că o clădire veche de aproape 100 de ani trebuie să fi avut niște elemente arhitecturale care să fi putut fi puse în valoare prin restaurare. Acum e doar o altă clădire de prost gust care nu face cinste orașului. Rușine arhitectului și celor care au autorizat proiectul de restaurare!
Postat 02 Februarie 2024, 18:10 de dan_mc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON