URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2023, 15:26

Universitatea din Oradea a deschis noul an academic: Peste 16.000 de studenți încep cursurile, mai mulți profesori VIP s-au pensionat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul academic 2023-2024 s-a deschis, luni, la Universitatea din Oradea, unde acum sunt peste 16.000 de studenți înscriși la licență, masterat și doctorat, din care 5.600 sunt în anul I.

La festivitatea de deschidere, rectorul Constantin Bungău, aflat la conducerea UO de 11 ani, a vorbit despre prioritățile instituției, precum digitalizarea și sustenabilitatea, dar le-a și mulțumit profesorilor între timp ajunși la pensie, precum fostul rector Cornel Antal, unul dintre cei mai prolifici cercetători orădeni, matematicianul Sorin Gal, sau foștii prorectori Ioan Mang și Ioan Gheorghe Țara.

„Mai mult butonez decât vorbesc”

Ținută în sala polivalentă a Universității, de pe malul Peței, acolo unde de altfel la fiecare început de octombrie se adună bobocii, profesorii și invitații lor, festivitatea de deschidere a anului universitar a atras un număr măricel de oameni, astfel încât nu doar sutele de scaune au fost ocupate, ci s-a stat și în picioare.

De la prezidiu, rectorul Constantin Bungău a vorbit despre cei 60 de ani de învățământ superior continuu la Oradea (Institutul Pedagogic orădean și-a început activitatea în 1963), despre proiectele în derulare pentru mediul studențesc local, dar și despre cele 3 direcții mari din  strategia de guvernare a Universității: digitalizarea, sustenabilitatea și internaționalizarea.

Investiția în digitalizare va fi decisivă, a spus Bungău, pentru că activitățile oamenilor moderni se întâmplă, în mare măsură, cu ajutorul dispozitivelor. „Eu mai mult butonez decât vorbesc”, a spus rectorul, exemplificând cu cititul e-mail-urilor, dispozitivele moderne de predare, munca de cercetare ori relaxarea pe rețelele de socializare.

La capitolul sustenabilitate, rectorul a spus că Universitatea este singura din țară care mizează pe un sistem multi-energetic alimentat de energii regenerabile (apa geotermală, pompe de căldură și panouri fotovoltaice), iar în privința internaționalizării, i-a îndemnat pe tineri să profite de oportunitățile de a merge în stagii în străinătate, prin programul Erasmus+, la care UO are cel mai mare buget dintre toate universitățile din România.

Despre internaționalizare a vorbit și prorectorul Sorin Șipoș, care a avut rolul de amfitrion la ceremonie, cât este de importantă, dat fiind că deja se nasc mai mulți copii români în diaspora, iar universitățile românești vor trebui să știe cum să îi atragă.

Mulțumiri pentru pensionari

Tot Bungău a făcut și o descriere a Universității în cifre: 16.083 de persoane înmatriculate la studii de licență, masterat și doctorat, dintre care 5.639 în anul I, „mai mult cu 10% față de anul trecut”. La licență sunt 4.012 studenți, 1.481 la masterat și 146 la doctorat.

Cu tot cu medicii rezidenți și cu cei care urmează cursurile post-universitare, UO are peste 21.000 de studenți. Lor le predau 917 cadre didactice, din cei 1.401 angajați ai instituției.

Rectorul a precizat că anul 2023-2024 va fi dificil, pentru că Universitatea va trece printr-o nouă evaluare a ARACIS și are ambiția să păstreze calificativul „grad de încredere ridicat”. Bungău nu a pomenit însă de alegerile academice care vor avea loc în acest an universitar, când expiră mandatele tuturor șefilor din Universitate, inclusiv al său.

Pe de altă parte, rectorul și-a făcut un obicei ca la festivitatea de la începutul lunii octombrie să nominalizeze și să le mulțumească dascălilor care au ieșit la pensie, în ultimul an fiind vorba de 21 de cadre didactice. Primul căruia Bungău i-a mulțumit a fost fostul rector Cornel Antal, de la care actualul rector a preluat conducerea UO și pe care l-a lăudat pentru cum a făcut tranziția spre o universitate europeană.

Apoi, rectorul l-a menționat pe „unul dintre cei mai importanți cercetători pe care i-a avut Universitatea din Oradea”, matematicianul Sorin Gal, și el ajuns la pensie.

Lista continuă cu mai multe VIP-uri locale: foștii prorectori Ioan Mang și Ioan Gheorghe Țara, fostul primar al Oradiei Mihai Groza, criticul de teatru Mircea Morariu. De asemenea, a ieșit la pensie și prima profesoară condamnată penal pentru plagiat din România, Daniela Ionescu.

Lista îi mai cuprinde pe: Mihaela Coroiu, Luiza Demian, Corina Moldovan, Mariana Prichici, Dănuț Chira, Adriana Chiș, Dan Crăciun, Valerica Draica, Maria Gherdan, Ioan Pavel Oana, Dorin Popa, Gheorghe Sârb.

Universitatea, soluția „să ieșim din capcana veniturilor medii”

După rector, a luat cuvântul președintele Senatului universitar, Aurel Căuș, care a menționat că anul universitar începe cu o lege nouă, dar că, în opinia sa - el fiind și deputat PNL de Bihor - este nevoie și de schimbarea întregii filosofii a educației. El i-a îndemnat pe studenți să se pregătească pentru noua eră a omenirii, cea în care vor trebui să decanteze informațiile, pentru a descoperi adevărul și vor avea nevoie de putere pentru a distinge adevărul de neadevăr.

La ceremonie au mai vorbit prefectul Dumitru Țiplea, care i-a îndemnat pe studenți să aibă încredere în ei, iar apoi președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care a spus că Universitatea are un rol important în creșterea nivelului de trai din județ.

Politicianul liberal a precizat că, dacă acum 10 ani Oradea avea 74.000 de angajați, acum municipiul numără 98.000 de salariați, iar prioritatea trebuie să se mute de pe cantitatea locurilor de muncă, pe calitatea lor.

„Greutatea împingerii dezvoltării a fost pe autoritățile locale, noi funcționând ca un fel de administrator de dezvoltare. Acest lucru și-a atins limitele și treptat, treptat, dacă vrem să trecem la următorul nivel de dezvoltare, să ieșim din capcana veniturilor medii, nu doar Oradea sau județul Bihor, ci țara noastră, steagul dezvoltării va trece în mâinile universităților. Dacă acest lucru nu se va întâmpla în anii următori, nu vom reuși să generăm - economiile locale - nivelul de salarizare și oportunități în așa fel încât tinerii să rămână în Oradea, să câștige mai bine în Oradea, să-și facă familii în Oradea, și asta va fi un minus pentru noi”, a declarat Bolojan.

Primarul Florin Birta a vorbit și el despre nevoia de dezvoltare a Universității și a arătat că municipalitatea contribuie, amintind de căminele studențești aflate în șantier. Tot edilul a anunțat că în 3-4 noiembrie, în premieră, în Oradea va avea loc un festival studențesc.

Ceremonia s-a încheiat cu un alt moment tradițional pentru Universitate: premierea simbolică a studenților admiși cu cea mai mare medie, la fiecare facultate în parte. Printre ei s-a numărat și Gabriela Ioana Burtic (foto), care a intrat cu 10 la Facultatea de Informatică și Științe, cea mai mare medie din toată Universitatea, și care a fost invitată și să spună mesajul de salut din partea studenților.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Marginan
De ce nu spui si cati avea Oradea in 70? Zero. Dar spune si cati are Clujul acum , cam 60-70mii. Ca sa nu mai vorim de calitatea universitatii.
Postat 03 Octombrie 2023, 05:50 de Petre93
Oradea are studenti multi
În 1970 în Cluj erau 11 000 de studenți.
Postat 02 Octombrie 2023, 16:21 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON