URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2017, 17:51

Universitara Viorica Banciu şi studentele care au şpăguit-o, condamnate definitiv cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, decizia finală în procesul conferenţiarei Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii Oradea, prinsă în flagrant cu mită şi arestată în luna ianuarie a anului trecut pentru că îşi obliga studenţii să cumpere de la ea lucrările pentru examenele de licenţă.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în faţa instanţei şi două studente, Florina Drinc şi Ionela Patricia Jurcan, ambele în anul III în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Oradea, specializarea Învăţământ Primar şi Preşcolar, Secţia Beiuş. Cele două au fost inculpate pentru dare de mită după ce, spuneau anchetatorii, în toamna anului 2015, i-ar fi plătit conferenţiarei 100 euro (Drinc) respectiv 200 euro (Jurcan) în schimbul unor lucrări de licenţă la limba şi literatura română.

La muncă

Procesul a început la Tribunalul Bihor unde, pe 26 octombrie anul trecut, conferenţiara a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de 4 ani, timp în care trebuia să presteze şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Beiuş sau în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Totodată, instanţa i-a interzis conferenţiarei dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi cea de cadru didactic în mediul universitar pe o perioadă de 2 ani. Judecătorii au dispus, de asemenea, confiscarea sumei de 1.650 euro, încasate de Banciu cu titlu de mită.

În cazul Ionelei Patricia Jurcan, una dintre studentele inculpate pentru dare de mită, Tribunalul Bihor a condamnat-o la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Colega ei, Florina Drinc, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Curăţele sau a Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Verdictul final s-a dat, însă, abia miercuri, la Curtea de Apel Oradea. “Instanţa a menţinut soluţia Tribunalului Bihor, mai puţin în cazul inculpatei Florina Drinc, pentru care a redus pedeapsa la 1 an şi 4 luni de închisoare, forma de executare rămânând aceeaşi”, a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, judecătoarea Claudia Rus. Decizia este definitivă.

Bişniţă universitară

Conferenţiara Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, secţia Beiuş, a fost trimisă în judecată în martie 2016, acuzată că, în perioada 2015 - ianuarie 2016, în calitate de coordonator ştiinţific de lucrări de licenţă la materia limba şi literatura română, a pretins între 100 şi 400 euro de la mai multe studente în anul III.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, sumele au fost pretinse în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română, şi urmau să fie achitate în două tranşe, o primă tranşă odată cu acceptarea ofertei profesoarei, iar cea de a doua cu ocazia predării lucrării de licenţă gata întocmite studentelor, respectiv la sfârşitul anului 2015 - începutul anului 2016.

Lui Banciu i se impută totodată şi că ar fi cerut de la o studentă "o sumă de bani nestabilită" ca să intervină pe lângă un alt cadru didactic al Facultăţii, care va face parte din Comisia de licenţă la examenul din vara acestui an, pentru ca tânăra să-l promoveze.

Ancheta a fost realizată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi al Serviciului Român de Informaţii.

Viorica Banciu a fost reţinută pe 15 ianuarie 2016, în momentul în care a încasat de la o altă studentă, denunţătoare în cauză, 150 euro, reprezentând a doua tranşă din totalul de 300 euro pretinşi pentru întocmirea unei lucrări de diplomă. O zi mai târziu, Banciu a fost prezentată la Tribunalul Bihor şi arestată pentru 30 de zile, măsură menţinută până după declanşarea procesului când a fost plasată în arest la domiciliu, măsură revocată pe 8 septembrie 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
punct si de la capat
deci, dupa 2 ani, tanti poate s-o ia de la capat, in aceeasi cloaca
Postat 16 Februarie 2017, 08:54 de saruman
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON