URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2018, 09:35

Unii cu munca, alţii cu pomenile: În Bihor sunt 8 pensionari la 10 angajaţi, în Teleorman de două ori mai mulţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai noi informaţii statistice, date publicităţii miercuri de către Institutul Naţional de Statistică, indică diferenţe îngrijorătoare între judeţele României în privinţa raportului dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor.

Potrivit acestora, în trimestrul al IV-lea al anului trecut, în România erau înregistraţi 5,229 milioane pensionari, cu 5.000 de persoane mai multe fiind pensionare decât în trimestrul precedent. În plan naţional, raportul este de 9 pensionari la 10 angajaţi, însă situaţia defalcată pe judeţe arată discrepanţe mari.

În Teleorman, de pildă, judeţul considerat ca fiind între cele mai sărace, numărul pensionarilor este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor: la 10 salariaţi sunt 17 pensionari. La extrema cealaltă, în Capitală, raportul este cel mai bun: 5 pensionari la 10 salariaţi.

În Bihor, conform datelor puse la dispoziţia BIHOREANULUI de către directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, în trimestrul al IV-lea al anului trecut, raportul era de 8,2 pensionari la 10 salariaţi, şi anume 142.412 pensionari la 173.120 angajaţi.

„În trecut, în Bihor raportul era de aproape 1 la 1, un pensionar la un angajat, însă acesta s-a îmbunătăţit datorită Parcului Industrial din Oradea, care a făcut ca numărul salariaţilor să crească foarte mult”, a spus Dana Paşc.

În aceeaşi perioadă, pensia medie netă în Bihor a fost de 1.013 lei, iar câştigul salarial net mediu de 2.038 lei.

La nivel naţional, pensia medie lunară a fost în ultimul trimestru al anului trecut de 1.132 lei, cel mai mare nivel fiind înregistrat în Capitală - 1.362 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pensia nu este pomana
Pensia este un drept pentru care cotizezi o viața întreagă (daca muncești). E normal ca in județele sărace și cu locuri de munca puține sa rămână doar pensionarii. Nu e corect că aceștia să fie comparați cu niste pomanagii indiferent de județ. Și noi la rândul nostru vom ajunge pensionari într-o zi cu toate că contribuim poate mai mult la buget decât au făcut-o actualii pensionari dar vom beneficia de mai puțin...
Postat 15 Martie 2018, 20:59 de User anonimizat
RE: Pensia nu este pomana
Corect. Nici nu ne-am gândit la pensii că ar fi pomeni. Titlul vorbeşte despre faptul că în unele judeţe, cum e al nostru, se încurajează munca, sporirea numărului de salariaţi, pe când altele, cum e Teleormanul, sunt populate de şomeri şi asistaţi sociali, care nu au cum susţine sistemul public de pensii.
Postat 15 Martie 2018, 21:21 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON