URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2022, 12:00

Un tânăr din Bihor va reprezenta România la o importantă conferință globală pe probleme climatice (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răzvan Foncea, un tânăr bihorean care a fost delegatul de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite, a fost acum selectat să reprezinte toți tinerii din țara noastră la Youth4Climate, o importantă conferință pentru tinerii din întreaga lume preocupați de problema schimbărilor climatice.

Selecție în 2 ani

Intitulată în acest an „Youth4Climate: Powering Action” (Tineri pentru climă: Acțiuni de putere), conferința va avea loc între 20 și 22 septembrie la New York, în organizarea Programului de Dezvoltare al ONU și a ministerului italian al Tranziției Ecologice, reunind circa 100 de tineri din întreaga lume.  

Bihoreanul a fost ales în urma unei selecții care s-a desfășurat în două etape, pe durata a doi ani: întâi a fost selectat să participe, alături de alți doi tineri din România, la ediția din 2021 a conferinței, care a avut loc la Milano, Italia, iar acum, din rândul celor 300 de participanți la acel eveniment, au fost aleși o treime, care să meargă la New York.

„Sunt onorat să fiu portavocea tinerilor români într-un asemenea context”, a mărturisit Răzvan Foncea.

Tinerii au nevoie de competențe verzi

La ediția din acest an a conferinței, Răzvan are de gând să susțină necesitatea promovării competențelor verzi.

„Reprezintă un concept relativ nou, care se aplică cu precădere în statele care trebuie să urmeze parcursul unei tranziții juste. România, Polonia și Cehia sunt principalele trei state europene care vor beneficia de programul „O tranziție justă” și este o temă care mă preocupă. Tinerii care lucrau în zone miniere sau în zone în care energia produsă nu respectă normele sustenabile trebuie să fie pregătiți pentru a accesa o piață a muncii care vizează competențele verzi, care se preocupă de energia verde, sustenabilă”, a declarat Răzvan, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, așa cum face cu orice prilej, bihoreanul va milita pentru participarea tinerilor în procesele decizionale pe tema schimbărilor climatice.

Pe scena lumii

La ediția de anul trecut, Răzvan Foncea a înaintat mai multe propuneri, care apoi s-au regăsit în rezoluția finală a evenimentului și, mai mult, în negocierile ministeriale care au precedat conferința privind schimbările climatice COP26, cel mai important eveniment al țărilor din UE pe această temă.

„Propunerile mele vizau în principiu participarea tinerilor în procese decizionale privind schimbările climatice și aici sunt mai multe componente. Spre exemplu, crearea unor consilii consultative de tineret pe teme de tranziție ecologică, tranziție verde și combaterea schimbărilor climatice, finanțarea de hub-uri comunitare care să le permită tinerilor să dezvolte inițiative cu impact local, pentru a identifica soluții la problemele climatice locale, și propuneri care vizează realizarea unui curriculum standard la nivel internațional pentru educația privind schimbările climatice și educația pentru mediu”, a precizat bihoreanul.

La ediția de anul trecut a conferinței, printre „VIP-urile” participante s-au numărat premierul (acum demisionar) al Marii Britanii, Boris Johnson, Papa Francisc și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Participanții de la ediția din acest an nu se cunosc încă.

De la Josani, la ONU

Născut și crescut în satul Josani din comuna bihoreană Căbești, Răzvan Foncea este acum student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la două specializări: Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de Securitate.

Încă de când era licean la Liceul Tehnologic "Ioan Ciordaş" din Beiuş, a știut însă că trebuie să fie autodidact și că, pe lângă ce învață la școală, va trebui să descopere singur domeniile care îl preocupă. „Toate valorile morale le-am dobândit sub îndrumarea părinţilor mei, dar pregătirea academică şi viziunile pe care mi le-am format sunt rezultatul autoeducării. Am înţeles că, dacă rămân doar cu informaţiile de la şcoală, fără să accesez un curs online, să citesc şi să mă dezvolt pe cont propriu, nu reuşesc să obţin performanţe care să mă reprezinte”, a declarat el BIHOREANULUI în anul 2020, imediat după ce a fost selectat ca delegat al tinerilor din România la ONU.

De un an, tânărul este și consilier parlamentar al deputatei pentru diaspora Simina Tulbure.

Totodată, în această vară, Răzvan a fost selectat ca bursier în cadrul ediției din 2022 a programului „Study of the US Institutes for Student Leaders in Europe”, un program al Departamentului de Stat al SUA prin care tineri europeni participă la stagii de 4 săptămâni în instituții academice americane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Apar viitorii politruci care se vor manifesta precum politicienii autentici.
99% dintre conferințele, forumurile și congresele internaționale, nu fac altceva decât să facă promovarea nevoii de a face ceva în materie de schimbări climatice. Se adună sute de "papagali" într-un loc, la un moment dat, care bat câmpii pe subiecte și teme pe dare abia le conștientizează. Extrem de rar se prezintă soluții, măsuri și proiecte care să multiplice global experiențe aflate în curs de implementare. Apoi apar alte sute de "deștepți" ce sunt pe partea cealaltă, zicând că doar speriații și amatorii în domeniu cred că schimbările climatice chiar sunt semnificative. Cum realitatea e la mijloc, precum orice adevăr serios, stați acasă și nu mai consumați orice vi se pare masticabil ... pentru că orice întâlnire internațională teoretică de până acum, nu a reușit decât să ducă la creșterea prețurilor la energie, mâncare, îmbrăcăminte, echipamente, utilaje și dotări de tot felul. Iar consecința va fi îngroparea cu succes a "noii ordini mondiale liberale". Unii se întâlnesc ca să dea impresia că au ceva în minte ... alții se înarmează și se îmbogățesc din poluarea făcută de produsele pe care se duc banii bugetelor naționale.
Postat 02 Septembrie 2022, 10:06 de KP
felicitari ptr avansare si reusite
Ma bucura si grija dansului pentru o tranzitie justa, ptr cei din zone miniere! Nu stiu insa daca as sustine sus si tare un curiculum educational international, ci as lasa autonomia statelor, sau chiar scolilor private. Cat despre participararea tinerilor, e doar o lupta pentru putere, si pentru clase de votanti: in privinta unor lucruri pe care tinerii le stiu doar din scoala, insa nu au trait in casa lor pe cont propriu si sa plateasca pe cont propriu din salariu propriu factura la energie, nu prea as sustine ca elevii sa voteze dupa indemnul propagandei profesorilor.
Postat 01 Septembrie 2022, 16:48 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON