URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2020, 20:10

Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO)

Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO) DELEGAT... ONLINE. Calitatea de delegat la ONU nu este remunerată, dar beneficiile sunt enorme. "Participăm la întruniri şi evenimente pe teme de tineret din cadrul Adunării Generale a ONU şi din cadrul Comisiei pentru dezvoltare socială", spune Răzvan Foncea (foto). Din cauza pandemiei, anul acesta şedinţele se ţin exclusiv online, dar tânărul bihorean speră că în februarie va avea o reuniune cu participare în New York
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 15 ani, Organizaţia Naţiunilor Unite derulează şi în România un program dedicat exclusiv tinerilor, selectând din rândul lor reprezentanţi care să le promoveze interesele la nivel internaţional. Delegaţii ONU pentru tineri capătă, astfel, greutate în faţa autorităţilor naţionale şi au şansa să producă o schimbare.

Abia ajuns la vârsta majoratului, bihoreanul Răzvan Foncea este, pentru un an, delegat la ONU, şi şi-a propus să-i lămurească pe politicieni ce trebuie să schimbe, astfel încât tinerii să se simtă împliniţi şi fericiţi în România.

De la Josani... la ONU

Student în anul I la două specializări din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de securitate, Răzvan a aflat de programul ONU pentru tineri pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic "Ioan Ciordaş" din Beiuş. Pasionat de relaţii internaţionale, tânărul, care locuieşte în satul bihorean Josani, comuna Căbeşti, şi-a dat seama că obţinerea calităţii de delegat "pe cea mai importantă scenă diplomatică din lume" ar fi pentru el o experienţă importantă.

A putut aplica în program abia vara aceasta, după ce a împlinit 18 ani, şi deşi a concurat cu zeci de tineri mai mari şi mai experimentaţi decât el, a fost ales de juriul format din reprezentanţi ai minsterelor Afacerilor Externe şi Tineretului şi din foşti delegaţi. "Faptul că provin dintr-un mediu marginalizat social, adică sunt un tânăr din mediul rural care a învăţat la un colegiu tehnic dintr-un orăşel, m-a făcut să înţeleg provocările cu care se confruntă tinerii care nu au acces la oportunităţi reale de dezvoltare", explică Răzvan.

Ana Bălan, studentăPentru că ONU susţine egalitatea de gen, fiecare ţară are delegaţi un băiat şi o fată, astfel că interesele tinerilor români mai sunt reprezentate şi de Ana Bălan (foto), o studentă medicinistă din Bucureşti. Miercuri, cei doi au avut şi primul discurs oficial în faţa lumii, în cadrul Adunării Generale a ONU, care s-a ţinut online, din cauza pandemiei de Covid-19. 

Pe cont propriu

Chiar dacă a fost un elev cu note mari şi ar fi putut intra la orice colegiu de top din Oradea, Răzvan a ales Beiuşul, pentru a nu se muta de-acasă. "A fost mai comod. În plus, mi-am spus că succesul este un deziderat la care tindem prin mecanisme proprii", spune el, convins că un colegiu de elită nu înseamnă garanţia succesului.

Totuşi, asta l-a făcut să-şi dea seama cât de departe este de proiectele şi evenimentele de tineret, care de regulă au loc în Oradea. Ca să suplinească asta, Răzvan a devenit un autodidact. "Toate valorile morale le-am dobândit sub îndrumarea părinţilor mei, dar pregătirea academică şi viziunile pe care mi le-am format sunt rezultatul autoeducării. Am înţeles că, dacă rămân doar cu informaţiile de la şcoală, fără să accesez un curs online, să citesc şi să mă dezvolt pe cont propriu, nu reuşesc să obţin performanţe care să mă reprezinte".  

De altfel, Răzvan este convins că toţi tinerii din România au nevoie să fie autodidacţi, pentru a-şi folosi cu adevărat potenţialul, căci şcoala îi pregăteşte doar cu informaţii teoretice.

Politicienii, prea slabi

De îndată ce au devenit delegaţi, Răzvan şi Ana au lansat un sondaj printre colegii de generaţie, iar doleanţele lor le-au cuprins în "Manifestul tinerilor pentru comunităţi sustenabile", un program cu zeci de deziderate pe care politicienii români ar trebui să-l ia în calcul. Pe lângă obiective care îi vizează direct, precum educaţie de calitate ori acces la servicii publice, tinerii pretind ca România să combată foametea şi sărăcia, dar şi să fie mai atentă la politicile ecologiste. "De asemenea, vrem să creăm materiale esenţiale pentru ca tinerii să se integreze în mecanismele comunităţii, pe teme precum fake news şi informare corectă, sustenabilitate, orientare în carieră", spune Răzvan.

Bihoreanul este convins că şi educaţia civică în rândul tinerilor trebuie consolidată, astfel încât ei să-şi dorească să se implice în viaţa publică. "Discursul public al politicienilor, programele politice şi incoerenţa descurajează tinerii. În plus, de multe ori ei sunt respinşi când au iniţiative concrete", spune Răzvan. Tinerii sunt ignoraţi pentru că "avem o clasă politică nepregătită, cu CV-uri umflate şi cu experienţe profesionale obscure, cu foarte puţini politicieni orientaţi spre inovare, eficientizare, beneficiul cetăţeanului şi dezvoltare durabilă". Adolescenţi ca Răzvan ar putea intimida uşor un politician slab, aşa că e lesne de înţeles de ce-i evită.

Răzvan ştie că mandatul de un an ca delegat ONU nu-i va fi destul pentru a schimba relaţiile între tineri şi politicieni. Dar, cum n-are de gând să plece din România, promite că îşi va continua misiunea. Măcar pentru a demonstra că ţara nu duce lipsă de tineri valoroşi...

Vezi mai jos primul discurs pe care Răzvan şi Ana l-au susţinut la ONU, într-o întâlnire online:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ceai dansant
ONU e la fel de relevant cam cât asociația vânătorilor și pescarilor din Bihor. Iar tinerii la ONU contează cât colectionarii de mașini de cusut din republica Moldova. Mai are timp copilu ăsta sa se trezească la realitate.
Postat 12 Octombrie 2020, 11:37 de Cetatea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON