URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2020, 20:10

Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO)

Vocea unei generaţii: Un bihorean este delegatul tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite (VIDEO) DELEGAT... ONLINE. Calitatea de delegat la ONU nu este remunerată, dar beneficiile sunt enorme. "Participăm la întruniri şi evenimente pe teme de tineret din cadrul Adunării Generale a ONU şi din cadrul Comisiei pentru dezvoltare socială", spune Răzvan Foncea (foto). Din cauza pandemiei, anul acesta şedinţele se ţin exclusiv online, dar tânărul bihorean speră că în februarie va avea o reuniune cu participare în New York
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 15 ani, Organizaţia Naţiunilor Unite derulează şi în România un program dedicat exclusiv tinerilor, selectând din rândul lor reprezentanţi care să le promoveze interesele la nivel internaţional. Delegaţii ONU pentru tineri capătă, astfel, greutate în faţa autorităţilor naţionale şi au şansa să producă o schimbare.

Abia ajuns la vârsta majoratului, bihoreanul Răzvan Foncea este, pentru un an, delegat la ONU, şi şi-a propus să-i lămurească pe politicieni ce trebuie să schimbe, astfel încât tinerii să se simtă împliniţi şi fericiţi în România.

De la Josani... la ONU

Student în anul I la două specializări din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de securitate, Răzvan a aflat de programul ONU pentru tineri pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic "Ioan Ciordaş" din Beiuş. Pasionat de relaţii internaţionale, tânărul, care locuieşte în satul bihorean Josani, comuna Căbeşti, şi-a dat seama că obţinerea calităţii de delegat "pe cea mai importantă scenă diplomatică din lume" ar fi pentru el o experienţă importantă.

A putut aplica în program abia vara aceasta, după ce a împlinit 18 ani, şi deşi a concurat cu zeci de tineri mai mari şi mai experimentaţi decât el, a fost ales de juriul format din reprezentanţi ai minsterelor Afacerilor Externe şi Tineretului şi din foşti delegaţi. "Faptul că provin dintr-un mediu marginalizat social, adică sunt un tânăr din mediul rural care a învăţat la un colegiu tehnic dintr-un orăşel, m-a făcut să înţeleg provocările cu care se confruntă tinerii care nu au acces la oportunităţi reale de dezvoltare", explică Răzvan.

Ana Bălan, studentăPentru că ONU susţine egalitatea de gen, fiecare ţară are delegaţi un băiat şi o fată, astfel că interesele tinerilor români mai sunt reprezentate şi de Ana Bălan (foto), o studentă medicinistă din Bucureşti. Miercuri, cei doi au avut şi primul discurs oficial în faţa lumii, în cadrul Adunării Generale a ONU, care s-a ţinut online, din cauza pandemiei de Covid-19. 

Pe cont propriu

Chiar dacă a fost un elev cu note mari şi ar fi putut intra la orice colegiu de top din Oradea, Răzvan a ales Beiuşul, pentru a nu se muta de-acasă. "A fost mai comod. În plus, mi-am spus că succesul este un deziderat la care tindem prin mecanisme proprii", spune el, convins că un colegiu de elită nu înseamnă garanţia succesului.

Totuşi, asta l-a făcut să-şi dea seama cât de departe este de proiectele şi evenimentele de tineret, care de regulă au loc în Oradea. Ca să suplinească asta, Răzvan a devenit un autodidact. "Toate valorile morale le-am dobândit sub îndrumarea părinţilor mei, dar pregătirea academică şi viziunile pe care mi le-am format sunt rezultatul autoeducării. Am înţeles că, dacă rămân doar cu informaţiile de la şcoală, fără să accesez un curs online, să citesc şi să mă dezvolt pe cont propriu, nu reuşesc să obţin performanţe care să mă reprezinte".  

De altfel, Răzvan este convins că toţi tinerii din România au nevoie să fie autodidacţi, pentru a-şi folosi cu adevărat potenţialul, căci şcoala îi pregăteşte doar cu informaţii teoretice.

Politicienii, prea slabi

De îndată ce au devenit delegaţi, Răzvan şi Ana au lansat un sondaj printre colegii de generaţie, iar doleanţele lor le-au cuprins în "Manifestul tinerilor pentru comunităţi sustenabile", un program cu zeci de deziderate pe care politicienii români ar trebui să-l ia în calcul. Pe lângă obiective care îi vizează direct, precum educaţie de calitate ori acces la servicii publice, tinerii pretind ca România să combată foametea şi sărăcia, dar şi să fie mai atentă la politicile ecologiste. "De asemenea, vrem să creăm materiale esenţiale pentru ca tinerii să se integreze în mecanismele comunităţii, pe teme precum fake news şi informare corectă, sustenabilitate, orientare în carieră", spune Răzvan.

Bihoreanul este convins că şi educaţia civică în rândul tinerilor trebuie consolidată, astfel încât ei să-şi dorească să se implice în viaţa publică. "Discursul public al politicienilor, programele politice şi incoerenţa descurajează tinerii. În plus, de multe ori ei sunt respinşi când au iniţiative concrete", spune Răzvan. Tinerii sunt ignoraţi pentru că "avem o clasă politică nepregătită, cu CV-uri umflate şi cu experienţe profesionale obscure, cu foarte puţini politicieni orientaţi spre inovare, eficientizare, beneficiul cetăţeanului şi dezvoltare durabilă". Adolescenţi ca Răzvan ar putea intimida uşor un politician slab, aşa că e lesne de înţeles de ce-i evită.

Răzvan ştie că mandatul de un an ca delegat ONU nu-i va fi destul pentru a schimba relaţiile între tineri şi politicieni. Dar, cum n-are de gând să plece din România, promite că îşi va continua misiunea. Măcar pentru a demonstra că ţara nu duce lipsă de tineri valoroşi...

Vezi mai jos primul discurs pe care Răzvan şi Ana l-au susţinut la ONU, într-o întâlnire online:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ceai dansant
ONU e la fel de relevant cam cât asociația vânătorilor și pescarilor din Bihor. Iar tinerii la ONU contează cât colectionarii de mașini de cusut din republica Moldova. Mai are timp copilu ăsta sa se trezească la realitate.
Postat 12 Octombrie 2020, 11:37 de Cetatea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON