URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2022, 20:23

Un tânăr de 22 de ani din Salonta, premiat la TIFF, după ce a făcut un film în orașul natal, cu actori din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Salonta, Marian Fărcuț, a câștigat mențiunea specială la categoria scurtmetraj la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, după ce a prezentat un film realizat în orașul său natal, cu actori orădeni.

Comedia "Moştenirea" a fost premiată duminică, la finalul celei de-a 21-a ediţie a TIFF în Cluj-Napoca. Filmul prezintă o poveste inspirată dintr-un fapt real, petrecut chiar în Salonta.

Este vorba despre o familie care ia în grijă un bătrân, cel din urmă promiţându-le întreținătorilor săi că le dă moştenire casa după moartea sa. La un moment dat, bătrânul se spânzură, iar familia începe formalităţile pentru înmormântare. Lucrurile se complică după ce oamenii îşi dau seama că nu au anunţat poliţia din zonă.  

"Am început să scriu scenariul în august 2020 şi voiam să filmăm în luna octombrie, dar am avut probleme din cauza pandemiei de Covid. Mulţi membri ai echipei au fost testaţi pozitiv şi a trebuit să amânăm filmările. Am reuşit până la urmă să le reluăm în 26 - 29 aprilie 2021, iar peste vară am lucrat la partea de post-producţie", a explicat Marian pentru BIHOREANUL.

Salontanul de doar 22 de ani este absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El este pasionat de regie și își dorește ca în viitor să producă filme apreciate de publicul românesc.

Scurtmetrajul a fost realizat cu ajutorul unor fonduri primite de la Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA).

Din distribuţie fac parte actorii Teatrului Regina Maria: Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Ciprian Ciuciu, Corina Cernea şi Florin Stan.

Producătorul filmului a fost cunoscutul regizor salontan Marian Crişan, premiat cu "Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru scurtmetrajul "Megatron", şi omul din spatele lungmetrajelor "Morgen" (" 4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010), "Rocker" şi "Orizont".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON