URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2021, 14:08

Poliţist de frontieră din Borş, înregistrat negociind şpaga, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Daniel Marius Babău încasase iniţial 4 ani de detenţie

Poliţist de frontieră din Borş, înregistrat negociind şpaga, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Daniel Marius Babău încasase iniţial 4 ani de detenţie foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei, cerută unui şofer ca să-i permită intrarea în ţară, a scăpat de închisoare.

Curtea de Apel Oradea i-a scăzut, vineri, pedeapsa, de la 4 ani la 3 ani, şi a dispus ca executarea ei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Potrivit portalului instanței de judecată, magistrații au reținut circumstanţe atenuante cu privire la "împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului", împrejurări care însă nu au fost detaliate.

Instanţa a dispus, de asemenea, ca poliţistul de frontieră să plătească şi o amendă penală de 10.000 lei şi ca, în perioada supravegherii, acesta să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, respectiv să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci. 

Dănuţ Marius Babău, 48 ani, agent şef adjunct de poliţie în cadrul PTF Borş, a fost trimis în judecată în aprilie 2018, în urma unei anchete desfăşurate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit anchetatorilor, poliţistul de frontieră a fost denunţat telefonic la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române de un şofer căruia i-a cerut 200 euro şi care i-a plătit efectiv 500 lei, pentru a fi iertat de o amendă contravenţională şi a i se permite intrarea în ţară.

Şoferul a fost direcţionat către DGA Bihor, iar denunţul a fost înaintat Parchetului Bihor împreună cu telefonul mobil al denunțătorului, pe care acesta înregistrase discuţiile purtate, în care se aude cum frontieristul îşi negocia şpaga. 

Babău a fost reţinut pentru 24 de ore, în timpul anchetei, iar procurorii i-au cerut arestarea, instanţa respingând însă solicitarea şi dispunând plasarea lui sub control judiciar. În timpul cercetărilor, subofiţerul a uzat de dreptul la tăcere, iar în faţa judecătorului de la Tribunalul Bihor, unde s-a derulat în prima fază procesul, a negat acuzaţiile, pretinzând că înregistrarea este contrafăcută, motiv pentru care instanţa a admis expertizarea aparatului pe care se stocase fişierul audio, rezultatul confirmând că vocea înregistrată este a lui.

Ca atare, Babău a fost condamnat pe 31 martie, în acest an, la 4 ani de detenţie, fiindu-i interzise drepturile electorale, dar şi acela de a mai rămâne poliţist de frontieră, pe o perioadă de 3 ani după ispăşirea perioadei de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 500 lei pe care poliţistul a încasat-o ca mită şi l-a obligat la plata a 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Nefiind definitivă, hotărârea Tribunalului Bihor a fost atacată de poliţistul de frontieră, care a obţinut o pedeapsă mai blândă la Curtea de Apel Oradea, instanţă care, însă, a menţinut toate pedepsele complementare şi accesorii aplicate.

Oricum, odată cu pronunţarea verdictului, Dănuţ Marius Babău va fi destituit din funcţie, dar nu-şi va pierde pensia de serviciu. De altfel, spun sursele BIHOREANULUI, acesta şi-a depus deja cererea de pensionare şi, deci, chiar dacă a fost dovedit corupt, va beneficia de pensia specială la ca oricare dintre colegii săi oneşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
L-au scăpat de pușcărie, așa că îl vom vedea prin vreun partid.
Adică, acolo unde șpaga este un stil de viață chiar. Pe de altă parte, de când milițienii beneficiază de pensii speciale? Că din astea au doar magistrații, parlamentarii, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene. S-a schimbat ceva și nu am aflat noi, plebea?
Postat 13 Noiembrie 2021, 10:43 de KP
NU dezinformati
Pensia militara nu este pensie speciala. Atentie, va rog
Postat 13 Noiembrie 2021, 02:16 de User anonimizat
pensionar la 48 de ani - soarta bugetarilor de lux
ce convenabil sa iesi in pensie la 48 de ani! intre timp, spaga continua sa se dea in vama, mai ales pe partea transportatorilor, fara nici o jena. asta era singurul care ar fi picat de prost (probabil era prea smecher si colegii au vrut sa-l scoata de pe linie), numai ca s-a scos la timp.
Postat 12 Noiembrie 2021, 20:34 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON