URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2019, 08:07

Vrednic este! Dosarul de corupţie al episcopului Sofronie a fost închis discret de DNA Oradea

Vrednic este! Dosarul de corupţie al episcopului Sofronie a fost închis discret de DNA Oradea BISERICA SRL. Suspiciunile de corupţie în Episcopia Ortodoxă s-au învârtit în jurul plăţilor făcute sub forma unor donaţii către Mănăstirea Izbuc, condusă de stareţul Mihail Tărău (al treilea de la dreapta la stânga), care a ştiut să se facă indispensabil, inclusiv amenajându-i lui Sofronie (în centrul imaginii) o casă de vacanţă la intrarea în mănăstire. Procurorii nu au putut, însă, demonstra că donaţiile nu au fost... din suflet (foto: basilica.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au clasat dosarul de corupţie care îl viza pe episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, cu aceeaşi discreţie cu care îl şi deschiseseră.

BIHOREANUL a aflat că astă-toamnă, în noiembrie, procurorii au pus capăt anchetei privind posibile fapte de trafic de influenţă şi luare de mită în schimbul repartizării preoţilor pe parohii, concluzionând că "faptele cercetate nu există".

Percheziţie la Episcopie

Investigaţia, care îl avea în vedere nu doar pe PS Sofronie, ci şi pe alţi mai-mari ai Episcopiei, a fost declanşată în toamna anului 2014, dar primul semn despre existenţa ei a devenit public abia pe 19 septembrie 2016, când echipe formate din procurori ai DNA Oradea, poliţişti şi specialişti ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Oradea au descins pentru percheziţii concomitent la sediul Eparhiei şi la Mănăstirea Izbuc.

În acea zi DNA a emis prin Biroul de presă un comunicat lapidar, ce spunea doar că ancheta vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016". Tot în acea zi, Episcopia a transmis, şi tot prin Biroul de presă, că "au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate, nu au fost ridicate obiecte şi nu au fost identificate valori sau sume nejustificate", adăugând că procurorii nu au precizat calitatea procesuală a episcopului Sofronie ori a altui slujbaş. "Nedorind a prejudicia în vreun fel rezultatele cercetărilor", ulterior reprezentanţii Eparhiei n-au mai dat nicio altă declaraţie.

Clanul popilor

BIHOREANUL aflase, totuşi, că ancheta DNA avea în vedere, printre altele, şi informaţii dintr-un articol al publicaţiei noastre din primăvara anului 2014, intitulat "Clanul popilor". Pornit de la nemulţumirile unor preoţi fără pile ajunşi în imposibilitatea de a obţine parohii, deoarece acestea ar fi fost date pe şpagă, articolul descria inclusiv cum se transmiteau "plocoanele", de la 2.000 euro pentru o parohie săracă de la ţară până la zeci de mii de euro pentru una "cu vad" din Oradea.

Ziarul dezvăluia cum, pentru un plus de siguranţă, posturile se vindeau doar popilor de încredere, "din sistem", aşa că Eparhia s-a umplut de clanuri, fiecare preot cu stare trăgând după sine un fiu, ginere, văr, cumnat, fin. Cel mai influent e clanul arhimandritului Mihail Tărău, stareţul mănăstirii Izbuc, mâna dreaptă a episcopului.

Dosar din dosar

Camelia Dindelegan, psiholog, conferețiar Universitatea din OradeaConcret, preoţii care voiau să se hirotonească şi cei în căutare de parohii trebuiau să treacă de "proba" unei spovedanii la Mihail Tărău, iar apoi de un examen psihologic, dar nu în faţa unui psiholog al Episcopiei, ci contra cost, cu sora stareţului, Camelia Dindelegan (foto), conferenţiar la Universitatea Oradea. Femeia nu este o necunoscută: a fost trimisă în judecată pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită în acelaşi dosar în care au mai fost puşi sub inculpare şi rectorul Constantin Bungău, alături de ex-decăniţa Floare Chipea, sub acuzaţia unei mite date de Dindelegan acestora pentru a-i fi rezolvat un post de profesor.

De altfel, rechizitoriul în acest dosar al universitarilor a fost disjuns chiar din cel al episcopului, în care procurorii DNA Oradea puseseră sub interceptare cel puţin 6 persoane, pe lângă PS Sofronie fiind urmăriţi şi stareţul Mihail, cumnatul său, preotul Vasile Dindelegan (paroh în Ioşia), preotul Cristian Rus (parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din strada Louis Pasteur şi purtător de cuvânt al Episcopiei), Adrian Caba (consilier pentru cimitire, monumente şi servicii funerare, concomitent paroh în Haieu) şi Eugen Călinescu (consilierul episcopului pe sectorul patrimoniu).

Jurământ de tăcere

Cum Camelia Dindelegan vorbea la telefon mult şi "în clar" atât cu soţul paroh în Ioşia, cât şi cu fratele stareţ la Izbuc, psihologa a avut ghinionul să "pice" cu detaliile şpăgii pentru postul de profesor pe interceptările declanşate în dosarul iniţial, ce viza corupţia din Eparhie.

Atât doar că, deşi PS Sofronie şi apropiaţii săi au fost urmăriţi vreme de patru ani, iar procurorii au audiat zeci de preoţi, tot nu au reuşit să găsească dovezi solide pentru a susţine acuzaţiile, dispunând pe 27 noiembrie anul trecut clasarea dosarului, pe motiv că fapta nu există. Ca de obicei, fără a-şi anunţa public eşecul...

Rezultatul era, poate, previzibil. Tot în septembrie 2016, BIHOREANUL dezvăluia într-un articol intitulat "Prea Suspectul Sofronie", că după percheziţiile de la Episcopie şi de la mănăstirea Izbuc, episcopul şi-a convocat subalternii din Centrul Eparhial şi i-a pus să-i jure supuşenie, cu mâna pe Sfânta Scriptură, obligându-i sub ameninţarea caterisirii să nu spună nimănui nimic din ceea ce au aflat şi ştiu în virtutea slujbelor pe care le deţin.

S-au supus

BIHOREANUL a încercat, zilele trecute, să afle poziţia atât a Episcopiei, cât şi apropiaţilor episcopului despre dosarul DNA, dar singurul care a răspuns la apelurile telefonice, consilierul pe sectorul patrimoniu, Eugen Călinescu, a pasat responsabilitatea purtătorului de cuvânt Cristian Rus, care n-a reacţionat nici la apeluri şi nici la SMS.

O sursă apropiată anchetei a lămurit, neoficial, şi de ce: "Au fost audiaţi zeci de preoţi, dar niciunul nu a dorit să dea informaţii despre faptele vizate. Cei mai mulţi au spus că, dimpotrivă, nici nu au auzit vreodată ca parohiile să se dea pe bani sau pe alte favoruri".

Cum ar veni, cinstitele feţe bisericeşti s-au supus poruncilor la tăcere, chiar cu riscul să încalce porunca a IX-a: "Să nu mărturiseşti strâmb".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vorba profetului
"Dosianu"-le, de asta n-ai zis nimic inca? Nu stii tu, vorba Profetului: Cu adevarat desertaciune sunt toate, si lumea aceasta e umbra si vis, caci in desert se tulbura tot pamanteanul, precum zice Scriptura (continuarea, intr-o postare viitoare).
Postat 22 Ianuarie 2019, 23:12 de razvanstiut
...Pana la Dumnezeu, te mananca sfintii arhangheli DNA
...Coruptie ca si in BOR, nu se exista! Ma mir cum ii mai suporta Dumnezeu pe pamant! Desi, cred ca sunt demult slujitorii diavolului si mari iubitori de arginti!Mult prea-fericiti si prea, prea...de tot!
Postat 22 Ianuarie 2019, 08:32 de influencer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON