URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2014, 08:07

Şpagă cu suspendare: După un deceniu de procese, instanţa supremă a dat verdictul final în dosarul "Mită în MapN"

Şpagă cu suspendare: După un deceniu de procese, instanţa supremă a dat verdictul final în dosarul "Mită în MapN" FURNIZORUL ARMATEI. Valentin Munteanu (foto) a intrat în combinaţie cu Armata după 1998. Întâi cu alimente, până când conducerea Garnizoanei Oradea l-a prins cu un transport de conserve în prag de expirare, apoi cu construcţii, iar în final cu livrări de produse petroliere. Mai exact reziduuri vândute ca noi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un proces întins pe 10 ani şi cu o zi înainte ca acuzaţiile să se prescrie, judecătorii au pronunţat sentinţa finală în celebrul caz al "Mitei în MapN". E vorba despre dosarul trimis în instanţă de procurorii DNA, pe marginea şpăgilor plătite de patru petrolişti, între care şi un orădean, pentru a furniza Armatei reziduuri petroliere pe post de combustibil.

Ancheta a pornit de la Oradea şi a dus în faţa instanţei 18 persoane, printre care şi pe locotenent-colonelul Ion Vlăsceanu, fostul şef al UM 02032 Oradea. Ofiţerul a fost condamnat acum la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiindcă a pretins şi primit procent din contravaloarea reziduurilor livrate unităţilor militare din Transilvania de o firmă orădeană. Plus un telefon mobil.

Reţeaua

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul în celebrul dosar în care au fost inculpate 18 persoane - 7 ofiţeri de Armată şi 11 civili - acuzate că au format o adevărată reţea prin care au coordonat achiziţiile de combustibil pentru toate unităţile militare din ţară, implicând firme fantomă, dar şi rafinării. Reţeaua beneficia de informaţii din Statul Major al Forţelor Terestre şi ştia exact licitaţiile pe care MApN le va organiza. După câştigarea lor, firmele implicate se alimentau cu reziduuri petroliere, pe care le livrau unităţilor contractate, nu înainte însă de a le transforma, scriptic, în produsul solicitat.

Întreaga poveste a pornit de la Oradea. Acesta e şi motivul pentru care printre inculpaţi se numără lt.col. Ion Vlăsceanu, fostul şef al unităţii de logistică UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre). Ofiţerul a fost prins că a favorizat o firmă orădeană, Exact Construct, patronată de afaceristul Valentin Muntean, care a asigurat aprovizionarea unităţilor militare din zona de nord-vest a ţării. Totul se făcea sub coordonarea lui Vlăsceanu care, după cum au stabilit procurorii DNA, a pretins şi primit un procent de 1,5% din cele 6,1 milioane lei, contravaloarea combustibilului livrat.

Achiziţie cu dedicaţie

Banii au fost daţi pentru ca Vlăsceanu să semneze pentru atribuirea contractului către firma orădeană, deşi aceasta ar fi trebuit descalificată deoarece avea ca obiect de activitate doar "comerţ cu ridicata de produse petroliere" iar oferta sa nu era una credibilă, având preţuri mai mici chiar decât ale Rafinăriei Petrolsub. Pe lângă bani, Vlăsceanu a mai primit un telefon mobil cu care ţinea permanent legătura cu patronul orădean, contravaloarea facturii lunare, de circa 35 milioane lei, fiind achitată de Muntean.

Abia mai târziu, când la centralele termice ale unităţilor militare au început să apară tot mai des avarii, comandanţii au descoperit că, în loc de combustibil M, Muntean a livrat reziduuri petroliere din staţiile de spălare a vagoanelor, falsificând notele de recepţie de la subfurnizori, facturile fiscale de livrare, notele şi declaraţiile de conformitate a combustibilului.

Fiind vorba de un contract de 1.917.686 euro, ofiţerii au sesizat conducerea Corpului lV Armată Transilvania, care i-a cerut lui Vlăsceanu să remedieze situaţia. Cum n-a făcut-o, iar sesizările continuau să curgă, MApN a demarat verificări mai ample, care au concluzionat că reziduurile furnizate de firma orădeană au provocat un prejudiciu de peste 650.000 lei sistemelor de încălzire. Motiv de sesizare a procurorilor anticorupţie.

Azi în Oradea, mâine-n toată ţara

Aşa s-a descoperit că metoda brevetată la Oradea a fost aplicată şi de ofiţerii din unităţi similare din Iaşi şi Bucureşti, unde ofiţerii "mânjiţi" au fost maiorul Cristian Mihai Zavodnik, fost comandant al unităţii de logistică din Capitală, maiorul Florea Iancu, fost şef al statului major la aceeaşi unitate, respectiv Pavel Stoian, şeful biroului cazarmare în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. În cazul lui Stoian, care a primit 25.000 lei, procurorii au descoperit şi traseul şpăgii: banii au fost livraţi on-line, în tranşe, şi au fost ridicaţi de soţia ofiţerului de la un oficiu poştal din Bucureşti.

Ancheta a provocat un adevărat cutremur în Armată. Procurorii au descins în percheziţii atât la sediile unităţilor militare, inclusiv la cabana militară din Stâna de Vale sau la Centrul de Depozitare Beiuş, dar şi la locuinţele unor ofiţeri care, apoi, au fost chemaţi pentru audieri în capitală. Printre cei vizaţi, pe lângă Vlăsceanu, s-au numărat colonelul (r) Ioan Magheru, fratele deputatului PRM Paul Magheru, şi maiorul Dănuţ Mureşan, ofiţer în Statul Major al Brigăzii de Pompieri Crişana. De audieri n-a scăpat nici generalul-locotenent (r) Ioan Cioară, fostul comandant Garnizoanei Oradea, ajuns ulterior comandant al Armatei a lV-a Transilvania.

Maiorul Mureşan a şi fost arestat, fiind acuzat că, în anul 2000, a pretins şi primit 20.000 mărci germane de la afaceristul orădean Vasile Bunta, folosit ca intermediar. Ofiţerul a promis în schimbul banilor angajarea firmei Castrum SRL pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii la Garnizoana Cluj şi plata în regim de urgenţă a facturilor.

Condamnaţi cu blândeţe

Trimişi în judecată în 2004, protagoniştii dosarului "Mită în MApN" au fost condamnaţi definitiv abia acum, pe 31 ianuarie, fix cu o zi înainte ca faptele să se prescrie. Chiar şi aşa, pedepsele sunt blânde căci, cu două excepţii, toţi au primit pedepse cu suspendare. Vlăsceanu - acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată - a fost condamnat de pildă la 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 8 ani.

Judecătorii au dispus ca ofiţerii să returneze şi şpăgile primite, iar patronul Exact Construct a fost condamnat ca, împreună cu ofiţerul pe care l-a mituit, să plătească paguba pe care a creat-o prin livrările neconforme, adică cei 650.000 lei. Muntean, care oricum se află în penitenciar, nu şi-a încheiat însă socotelile cu Justiţia, căci magistraţii Înaltei Curţi au dispus disjungerea cauzei şi continuarea procesului în ceea ce-l priveşte. Evident, tot pentru ţepe...


OBICEIUL CASEI
Afaceri penale cu construcţii

Investigaţiile pornite pe marginea contractelor încheiate pentru achiziţiile de combustibil ale MapN au scos la iveală faptul că firma lui Valentin Muntean a prestat Armatei şi alte servicii, cum ar fi reparaţia şi întreţinerea clădirilor, contracte obţinute tot în urma unor licitaţii cu dedicaţie. Pe marginea respectivelor afaceri, patronul Exact Construct a fost condamnat definitiv în noiembrie anul trecut la 1 an şi 6 luni de închisoare într-un dosar în care era acuzat de coruperea unui alt ofiţer, col. Ioan Magheru, fost comandant al UM 02308 Oradea, condamnat şi el la 3 ani de închisoare. Procurorii DNA îl acuzaseră pe Magheru că, în octombrie 2000, a primit 10.000 lei de la afacerist pentru a aproba plata unor lucrări de construcţii în valoare de 34.000 lei care, în realitate, nu fuseseră efectuate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spaga cu suspendare !
In Romanai ,spaga este cu ,,suspendare'' si fara interzicerea dreptului ,,la munca''. ! Si atunci ne mai miram de ce spaga a ajuns in Romania la cele mai mari nivele din Europa. A ajuns romanului sa-i fie rusine daca nu da spaga ! Spaga se da peste tot unde . Cu o singura exceptie ,cand dai ,,coltul'' dar si atunci dau spaga vii ceau ramas in jurul tau. Tine-ti ,,spagarii''in libertate ca au de ,,lucru''. Nu trebuie inchisi pe viata . Dar un an ,doi cu executare de 100% in sectoare de munca bine organizate cred ca ar avea efect .
Postat 27 Februarie 2014, 08:22 de Cetateanul Spaguit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON