URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2018, 08:03

"Nu plecăm!" Proprietarii caselor rămase între blocurile din strada Slatinei se opun exproprierii (FOTO)

'Nu plecăm!' Proprietarii caselor rămase între blocurile din strada Slatinei se opun exproprierii (FOTO) VREMURI GRELE. Miky bácsy e hotărât să îşi apere casa şi atelierul. "Am mai trecut o dată prin asta în vremea lui Ceauşescu. Au tăiat curentul, au închis apa din stradă, au făcut ce-au putut. N-am plecat atunci, nu plec nici acum. N-au decât să îmboarde cu buldozerul pereţii peste mine", zice bărbatul
'Nu plecăm!' Proprietarii caselor rămase între blocurile din strada Slatinei se opun exproprierii (FOTO) LA ÎNGHESUIALĂ. Proiectul de regenerare urbană prevede demolarea a patru case şi garaje şi amenajarea unui spaţiu verde cu locuri de joacă, pavilion floral şi spaţiu de relaxare. "Zona este extrem de înghesuită. Sunt afectaţi atât locuitorii blocurilor fără verdeaţă, cât şi proprietarii caselor, pe care vecinii din bloc îi văd absolut tot ce fac în curte", spune arhitectul Horaţiu Cojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bărbatul îşi aruncă în lături braţele, într-un gest uşor teatral de apărare a spaţiului din spatele său. "La asta am muncit toată viaţa. Am 63 de ani. N-am cum s-o iau de la capăt altundeva", spune Nicolae Szavo, proprietarul unei case din strada Slatinei 25, în curtea căreia are şi un atelier de tinichigerie.

Miki bácsy va fi expropriat anul viitor, la fel ca încă trei familii vecine, deoarece amplasamentul urmează să fie reamenajat în folosul comunităţii.

Schimbarea la faţă

Teza regenerării urbane a unor zone a apărut odată cu Planul Urbanistic General al oraşului. Urbaniştii firmei Planwerk au identificat toate amplasamentele abandonate, degradate sau inadecvate zonelor în care sunt. Printre ele s-au numărat depozitele de fier vechi din strada Barcăului, mlaştina de lângă Lotus Center, ruinele unei clădiri neterminate din şanţul Cetăţii, cantina Criortex din strada Milcovului şi altele.

Conceptul de regenerare urbană a devenit atractiv de anul trecut când, identificând şansa de a atrage fonduri europene de 100.000 euro pentru proiecte de acest fel, primarii s-au trezit că localităţile nu deţin terenurile propice punerii lui în aplicare. La propunerea preşedintelui executiv Ilie Bolojan, edilul Oradiei, Asociaţia Municipiilor din România a promovat un proiect de lege care să permită exproprierea de utilitate publică nu doar pentru drumuri, ci şi pentru amenajarea de pieţe ori parcuri.

"Este vorba de terenuri părăsite, de zone abandonate, de foste zone industriale, pentru care primeşti bani ca să schimbi faţa acelui loc. Poţi să construieşti în locul lor o clădire publică, o piaţă publică, un parc", argumenta Bolojan. La cererea AMR, Parlamentul a modificat vara aceasta Legea 255/2010, introducând pe lista motivelor pentru expropriere şi proiectele de regenerare urbană ale autorităţilor locale. Iar efectele se văd...

Cuvântul lui Bolojan

Hotărât să identifice cele mai bune soluţii pentru două amplasamente înghesuite din cartierele Velenţa şi Rogerius, în luna august primarul Bolojan a demarat primul proiect de "co-urbanizare" din România.

Termenul, inventat chiar de edil, este o combinaţie a termenilor "co-housing", apărut în Danemarca anilor ’70 şi ajuns la modă în Occident, care defineşte un ansamblu de locuinţe independente având facilităţi comune (precum un parc, o casă de oaspeţi sau un spaţiu de lucru) pe care proprietarii le gestionează în comun, şi "urban developement", care desemnează dezvoltarea urbană.

tânărul arhitect Horaţiu CojanIdeea consultărilor i-a fost sugerată primarului de tânărul arhitect Horaţiu Cojan (foto), şcolit în Olanda şi Marea Britanie, care vrea să aplice acasă principiile deprinse afară. "În străinătate astfel de proiecte sunt plătite nu de primării, ci chiar de către proprietarii caselor, care participă în număr mare la consultări, ca să îşi spună părerea, şi sunt susţinute de arhitecţi, care însă nu sunt foarte încântaţi, pentru că este mult mai uşor să lucreze din birou, fără să le comenteze cineva proiectele", explică specialistul.

La dezbateri, doar victimele

Consultările sunt, însă, greu de făcut în România. Angajat de municipalitate să redeseneze amplasamentul fostei Pieţe Velenţa, desfiinţate în noiembrie 2017, precum şi zona delimitată de străzile Sovata, Fagului, Slatinei şi Lisabonei, Cojan s-a înarmat cu schiţe, randări şi machete pentru întâlnirile cu orădenii. Dar seminariile întinse pe mai bine de o lună au atras prea puţini participanţi. "Nu interesează oamenii. Românii participă la dezbateri doar dacă proiectul îi afectează direct şi mai ales dacă îi afectează negativ", a constatat arhitectul.

Emilia VeseaLa întâlnirile din Velenţa s-au prezentat puţin peste 10 orădeni şi numai pentru a cere amenajarea în locul pieţei a unui pavilion pentru comercializarea fructelor şi legumelor. La fel, la dezbaterile pentru zona străzilor Sovata-Slatinei-Lisabonei s-au prezentat, cu câteva excepţii, doar cei 4 orădeni care urmează să fie expropriaţi, pentru a afla ce vrea să facă Primăria pe terenurile lor. "Eu nu spun că este urât, dar acolo unde dumneavoastră aţi pus locul acesta verde este acum casa mea. Nu pot fi de acord cu aşa ceva", a spus Emilia Vesea (foto), ţintuind cu degetul macheta.

"Nu ne-am descurca la bloc"

Mamă a unui băieţel de 9 ani cu tulburări de autism şi retard neuromotor, Emilia nici nu se gândeşte să renunţe la casa din strada Slatinei. "Suntem aproape de grădiniţă, de medic, de terapeuţi, iar băieţelul are curte unde să iasă. Nu ne-am descurca la bloc. Am prieteni în aceeaşi situaţie, la care le bate săptămânal Poliţia la uşă fiincă vecinii au reclamat copilul că urlă sau loveşte în ceva", spune femeia. De altfel, familia a refuzat deja oferta unei parohii care voia locul pentru o grădiniţă. "Le-am spus că sub 100.000 de euro nu vindem, numai ca să scăpăm de ei. Şi n-au mai venit", spune Emilia.

Leontina PopaÎn casa de peste 100 mp locuiesc două familii. Socrii Emiliei au cumpărat-o la jumătatea anilor ’70. "Am plătit pe ea 50.000 de lei, o avere. De atunci tot construim şi amenajăm. Acum ne pregăteam de renovare. Avem materialele aduse, dar până se lămureşte necazul ăsta nu facem nimic", spune Leontina Popa (foto). Nici ea nu vrea să renunţe la casă. "Copiii ca şi copiii, dar la vârsta mea eu nu mă duc nicăieri. N-am casă de vânzare!", zice ea.

La război

tinichigiul Nicolae SzavoCel mai supărat este, însă, tinichigiul Nicolae Szavo (foto). Proprietar al unei case cu 4 camere, Miky bácsy şi-a deschis aici un atelier în anii ’90. "Toţi asiguratorii ştiu atelierul de pe Lisabonei", se laudă bărbatul, care nici nu se gândeşte să plece. "Primăria, mi-a zis cineva, plăteşte cam 40 de euro pe metrul pătrat. E bătaie de joc! 37,5 euro costă un metru pătrat de teren, numai buruieni, lângă cimitirul Episcopia!", socoteşte meşterul, adăugând că dacă închide atelierul nu l-ar mai putea reporni niciodată.

"Dacă plec de aici, duc cu mine numai diploma de tinichigiu. Toate actele se pierd. Îmi ia un an să obţin alte aprobări. Din ce trăiesc până atunci?", întreabă el retoric. "Am biruit cu Ceauşescu, ’oi birui şi acum. Mi-am luat avocat. Ne vom judeca, mergem la CEDO, dar eu de aici nu plec. Nu înţeleg cum vine asta, că vrea Primăria să facă locul frumos fix peste casa mea!", protestează bătrânul.

Pentru a construi pe un amplasament, municipalitatea trebuie întâi să demoleze. Numai că unele imobile sunt mai mult decât lucruri, ele cuprind amintiri, năzuinţe sau un mod de viaţă. Iar asta nu se împacă uşor cu regenerarea urbană...


"Blocurile moştenite din comunism sunt zone gri, fără parcuri şi locuri de agrement. Cine se mută în Oradea evită aceste amplasamente în favoarea blocurilor noi. În lipsa unor proiecte de regenerare urbană, zone întregi din Rogerius, Ioşia şi Velenţa vor avea tot mai puţină căutare, iar în 20 de ani se vor ghetoiza"

Horaţiu Cojan, arhitect


PRIMĂRIA PE BULDOZER
"Oricum expropriem!"

Florin Birta, viceprimar OradeaPrimăria Oradea şi-a propus regenerarea urbană a două amplasamente din oraş în fiecare an. "Că sunteţi sau nu de acord, oricum expropriem!", i-a avertizat săptămâna trecută viceprimarul Florin Birta (foto) pe proprietarii caselor din strada Slatinei.

Edilul i-a asigurat însă că proprietăţile vor fi evaluate de un specialist recunoscut de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), care va ţine cont de amplasament, de vechimea imobilului, de investiţiile făcute şi de alte criterii stabilite prin lege. "Nu va fi o evaluare care să îşi bată joc de proprietatea dumneavoastră. Pe banii primiţi veţi putea să vă luaţi o casă altundeva", a asigurat Birta.

Potrivit legii, în urma evaluării proprietarii vor primi banii în cont şi vor avea la dispoziţie cam o jumătate de an pentru a se muta, cei nemulţumiţi având posibilitatea să conteste în instanţă rezultatul evaluării. Asta înseamnă, însă, că nu se vor putea atinge de banii din cont până la sentinţa finală şi că vor trebui să se mute pe propria cheltuială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
!!!
@Kid: Mamă ce s-ar schimba! Ar fi o optică....
Postat 20 Octombrie 2018, 17:08 de soricel
@birta
Declaratia aia ca vreti nu vreti noi tot expropriem este de o obraznicie fantastica! As vrea sa va vad comentariul in cazul in care ati fi dvs in situatia respectiva! Sa va spuna cineva peste noapte ia ce poti si valea! S-ar schimba un picut optica dvs., nu credeti?
Postat 20 Octombrie 2018, 14:01 de Kid
"Alinierea clădirilor (front stradal,a coamelor caselor),... lărgirea străzilor din centrele istorice.... în opinia mea, este o mare prostie"
Aceasta este opinia unui specialist și nu a unuia oarecare,ci a unui arhitect urbanist flamand,expert UNESCO pentru România,Werner Desimpelaere, exprimată la Bienala de la Oradea , având ca tema prezentarea principalelor linii de restaurare,de consolidare a clădirilor și conservarea Centrului istoric al Oradiei."Un Centru istoric este o comunitate construită pentru cei care îl locuiesc".....nu pentru turiștii care vin și nu mai vin,nu pentru navetiștii care vin și pleacă sau pentru satisfacerea unui grup de interese,cu aplecare spre prăduirea banului public, în numele așa-zisei dezvoltări si prosperități a urbei.
Postat 20 Octombrie 2018, 00:00 de platona
"Dumnezeu nu culcă-te" ...
... Bolojan, Birta, Cupșa, liberali de toate felurile care n-au pus mâna odată măcar pe vreo mistrie spre exemplu, lopată ori șurubelniță care, pentru ei, va fi precis în cruce !?!
Postat 19 Octombrie 2018, 20:40 de CrisDumi
I can't get no satisfaction
Recapitulare: Fonduri nerambursabile de 100.000€ per proiect.Din articol rezulta ca ar fi vorba de 4 imobile supuse exproprierii.Daca se evalueaza cu mai mult de 25.000€ /casa intram pe pierdere.Cine plateste sumele ? Primaria? Contribuabilul oradean? Statul roman? Pierde toata lumea.Mai putin abed nego care va face minunatul parculet
Postat 19 Octombrie 2018, 20:31 de excalibur
@excalibur
Permite-mi sa te completez! Un inginer, facut mai apoi jurist (vezi cazul cataniciu, ciordache, nicolae, marton arpad, etc), parlamentar de Bihor, a fost unealta care a pus (farade)legea in mana birtinezului! E vorba de legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local! In esenta e vorba despre posibilitatea autoritatilor de a-ti demola.expropria imobilul, chiar daca te-ai adresat instantei!!!! Se termina procesul dupa trei ani, ti se da dreptate, nu trebuia sa-ti fie demolat/expropriat imobilul, dar ce folos?! Prin grija dlui cupsa ioan, parlamentar de Bihor si principalul initiator al acestei infame modificari, esti pe drumuri cu dreptatea in mana. Vazand ca le merge, mai zilele trecute adunarea acestor primari hoti a cerut eliminarea obligaţiei ca la depunerea unui proiect european să prezinte toate documentele de proprietate asupra terenului afectat de viitoarea investiţie, pentru ca iniţiatorii să poată derula în termen de un an procedurile de expropriere!!! Despre ce corectitudine in stabilirea cuantumului despagubirilor poate fi vorba cand ,,expertul" este platit de cel caruia ii profita exproprierea?! Unica solutie (inca) viabila este ca cei amenintati cu exproprierea sa se uneasca si sa-si angajeze un avocat care sa le reprezinte interesele. O expertiza cat de cat corecta presupune ca ea sa dispusa de instanta si sa fie facuta de experti tehnici judiciari, alesi dintre cei aflati pe lista de la tribunalul Bihor.
Postat 19 Octombrie 2018, 15:56 de pinonel
User anonimizat
..pe care...
Postat 19 Octombrie 2018, 15:15 de soricel
pt LOL
loldraga pe tine sigur nu te paste pericolul asta vinitura fiind , nimeni nu o sa-ti exproprieze apartamentul de bloc care ti l-a facut cadou Ceausescu !
Postat 19 Octombrie 2018, 13:25 de User anonimizat
@ parker
Doar comuniștii au mai venit cu chestii de genul "binele comun" iar tirania acestei administrații e camuflata perfect cu sloganuri de genul "regenerare urbană" "civilizație" , "pietonalizare" și alte aberații de care nebunu a aflat de prin cărțile citite recent sau i s-a pus pata pe vreun "burg" văzut prin reviste cu poze frumos colorate. Și cum sa vina ma un limbric că Birta să susțină "Că sunteţi sau nu de acord, oricum expropriem". Da cine-i el mă???! Se ascunde după o lege abuzivă, da' n-are bani sa se pise în centru.. mă rog, are de când e membru de partid și e luat sub aripa bolovanului.
Postat 19 Octombrie 2018, 13:18 de User anonimizat
Abuz!
Ceea ce se întâmplă în acest caz (și altele) nu este nici dezvoltare, nici civilizare, e pur și simplu un abuz reglementat printr-o lege abuzivă, data tocmai de președintele asociației municipiilor, adică de bolovan. Înțeleg să se exproprieze pentru a face loc unor autostrăzi, spitale, chestii de interes național. Deocamdată noi expropriem doar că sa mai ne lipim de cate un proiect de 100k euro pe fonduri UE, că să aibă de lucru și firmele de casa. Îi întreb pe cei care sunt de acord cu aceste practici, ce s-ar face dacă într-o zi le va veni rândul lor sa li se dărâme locuintele.
Postat 19 Octombrie 2018, 12:34 de User anonimizat
Soricel
Logic, că ești mulțumit, că doar nu lucrezi.
Postat 19 Octombrie 2018, 11:01 de Sandu1206
Proprietari
Miky zice că toți asiguratorii știe la el, ( nem fraier ), Episcopia cimitir e gratis că tot statul da, mai încolo cimitirule, suntem 7 euro. Iar doamna are casa de 100 mp și din anii 70 tot construcție.
Postat 19 Octombrie 2018, 11:00 de Sandu1206
!!!
1. Nu consiliez primari ( chit că distinsul arhitect Cojan a absolvit în 2017, deci are o experiență...). 2. Nu vând mașini. Asta e! Eu sunt mulțumit cu locul meu de muncă!
Postat 19 Octombrie 2018, 10:56 de soricel
Soricel
Toate sunt Sorbonici, doar tu ai studiat corect.. Se și vede ce loc de muncă ai în visuri.
Postat 19 Octombrie 2018, 10:31 de Sandu1206
văleu
Să nu exagerăm....totuși ! Horațiu-Cristian COJAN nu a absolvit la Londra! Cardiff e Cardiff-Țara Galilor..Da, e în UK dar...cred că e o Sorbonică de-a lor! În plus el singur se recomandă arhitect de interior. Și acum îl consiliază pe Primarul nepereche pe chestiuni de exterior? Aș merge la sigur că stimabilul Cojan este membru PNL!
Postat 19 Octombrie 2018, 10:15 de soricel
Loaded gun
Iata cum acest parlament a pus in mina primarilor o arma bine incarcata sub forma acestor exproprieri de urgenta frumos disimulate sub concepte hi-tech de "regenerare urbana, co-housing" la propunerea AMR, condusa de insusi "Biruitorul" Orazii.Acest "Ironman" a facut pui, sub forma "juristului" MM,viceprimar si mai nou,buldozeristul FB-foto.Conceptul de kharma nu se predica prin biserici, dar merita studiat putin de catre acesti "Unforgivens", adevarati cruciati ai DEZVOLTARII
Postat 19 Octombrie 2018, 09:48 de excalibur
Asta cu...
Asta cu " Edilul i-a asigurat însă că proprietăţile vor fi evaluate de un specialist recunoscut de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), care va ţine cont de amplasament, de vechimea imobilului, de investiţiile făcute şi de alte criterii stabilite prin lege. " este o miselie in sensul in care la evaluare marja de evaluare este de +/_20% iar evaluarea este doar o opinie a evaluatorului asupra unei valori, opinie usor de manipulat de catre beneficiarul evaluarii. O miselie in spatele careia se ascund bugetarii pmo. O cas pe care ti-o edifice din munca ta si nu din hotie are inclusa in ea ceva mai mult decat valoarea caramizilor si varului, dar cum poti sa explicit aceste lucruri unora care doar "gandesc" la demolari si hotii!
Postat 19 Octombrie 2018, 09:06 de scortosul
Fuaraciune
Sa furi de la unii in numele unei comunitati locale mi se pare o miselie! Trebuie oprite aceste furaciuni punctuale. Astia fura proprietati ca sa faca un "frumos" asa cum cosmaresc ei noaptea! Fara o despagubire materiala si morala a proprietarilor se face o mare nedreptate celor expropiati! Ipocriti astia care in viata lor nu au facut nimic doar au locuit la bloc, la comun, nu au cladit ei o casa, nu au sadit ei un pom in curtea lor. Nu inteleg de ce nu se propune si demolarea unor blocuri care sunt asa de inghesuite ca nu poti trece numai perpedes prin fata lor? I regenerati si acolo si sa vedem ce vor spune "bocarii"?! Nimeni nu se opune dezvoltarii, se opun oamenii hotiei! E greu de inteles diferenta intre nationalizare fortata si hotie?
Postat 19 Octombrie 2018, 08:57 de scortosul
LOL
Probabil "Miky bácsy" nu a auzit de Jandarmerie.Jandarmeria o sa-l scoata frumos din casa / atelier si numai dupa se va "îmboarde cu buldozerul pereţii ".
Postat 19 Octombrie 2018, 08:53 de Kuler
frana dezvoltarii
intrucatva ii inteleg pe oamenii aia, sunt proprietari si e dreptul lor. dar sunt expropriati si inca relativ generos. iar pe langa acest lucru se opun dezvoltarii si din pacate sunt multi astfel de "cetateni" (sic!) peste tot. oamenii astia nu au defel simt civic, sa se gandeasca la comunitate. dar acest lucru e specific romanilor. ipocrizie, lipsa de interes, de simt estetic, de intelegere la nivel de comunitate, bine comun si alte cele.
Postat 19 Octombrie 2018, 08:46 de parker
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON