URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2015, 07:19

Kiss, agent maghiar! DNA a cerut arestarea şefului UDMR Bihor fiindcă ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria

Kiss, agent maghiar! DNA a cerut arestarea şefului UDMR Bihor fiindcă ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria JOC DUBLU. Ani de zile, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a fost acuzat, mai mult sau mai puţin voalat, că sprijină interese economice ale unor grupări din Ungaria sau chiar ale statului maghiar, care de altfel i-a finanţat mai multe acţiuni. Procurorii DNA au înnoit suspiciunea cu ocazia judecării cererii de arestare a vicepreşedintelui CJ, invocând ipoteza că serviciile secrete maghiare ar vrea să-i salveze pielea
Kiss, agent maghiar! DNA a cerut arestarea şefului UDMR Bihor fiindcă ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria INTERZIS! Chiar dacă a lăudat condiţiile "faine" de care s-a bucurat în Arestul Poliţiei, Alexandru Kiss a cerut judecătorilor să nu-l retrimită "la beci". A obţinut libertatea, dar a pierdut funcţia, căci i s-a interzis orice activitate în cadrul CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-procurorul suspendat al Parchetului judeţean a stat 4 luni în arest, fostul adjunct al şefului Poliţiei 11 luni, iar un comisar şef o jumătate de an. Toţi sunt "clienţi" ai DNA Oradea, toţi pentru fapte de corupţie.

Poveştile lor de "capă şi şpagă" pălesc, însă, în faţa dosarului în care procurorii DNA l-au reţinut acum două săptămâni pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss. Mita de peste 4,3 miloane euro pe care groful UDMR şi acoliţii lui ar fi încasat-o în anii 2003-2008 ca să ofere contracte companiilor Selina şi Keviep şi paguba de 6 milioane euro adusă judeţului îl indicau drept candidat eligibil la arest. Şi totuşi, judecătorii i-au dat drumul.

BIHOREANUL a aflat şi motivul, care reprezintă o premieră în justiţia locală: magistraţii nu au sancţionat gravitatea faptelor, ci întârzierea cu care procurorii i le-au dovedit.

Unii da, alţii ba

Şeful UDMR Bihor şi patronul grupului Selina au fost reţinuţi, pe 2 iunie, într-un dosar pe care procurorii l-au "dospit" mai bine de un deceniu şi în care Alexandru Kiss, magnatul Beneamin Rus şi afaceriştii orădeni Bojtor Vilmos şi Gheorghe Roatiş sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi spălare de bani pe seama felului în care firme precum Keviep şi Selina au fost racordate, ani la rând, la banii publici.

Ce bănuia toată lumea se dezvăluie acum: comisioanele grase pe care Kiss & Co le încasau au influenţat cedarea gropii de gunoi a oraşului firmei Keviep, vânzarea către Selina a terenurilor fostelor unităţi militare, dar şi căpuşarea CET-ului, unde livrau cărbune doar "băieţii deştepţi". Procurorii i-au pus sub învinuire şi pe patronii Keviep, Miklóssy Ferenc senior şi junior, şi pe intermediarii Bojtor şi Roatiş, însă au dispus reţinerea doar pentru Kiss şi Rus.

O zi mai târziu, cei doi au fost duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Surpriză, însă! După 5 ore de dezbateri şi alte 4 de deliberări, amândoi au plecat acasă, spre supărarea procurorilor DNA Oradea, care au şi contestat soluţia pe loc, chiar în sala de judecată.

Faptele sunt grave...

De ce au refuzat judecătorii arestarea în condiţiile în care alţi "clienţi" ai DNA, inculpaţi pentru infracţiuni similare, au stat mult şi bine după gratii până să fie judecaţi? Ca de pildă fostul şef al Parchetului, Vasile Popa, arestat preventiv 4 luni, sau fostul adjunct al şefului Poliţiei, comisarul şef Ioan Brândaş, care a bătut recordul, petrecând după gratii 11 luni bătuţi pe muchie.

BIHOREANUL a consultat încheierea Tribunalului în cazul Kiss & Rus şi a constatat că, deşi nu le-a aprobat cererea, judecătorul a recunoscut meritele procurorilor. Aceştia, a considerat magistratul, au dovedit până la cel mai mic amănunt acuzaţiile şi mecanismul complicat prin care oamenii de afaceri au dat, iar politicianul a luat şpăgile, faptele celor implicaţi fiind cu atât mai periculoase cu cât au fost comise de reprezentanţi importanţi ai mediului de afaceri şi administraţiei publice. În cazul lui Kiss, fost preşedinte şi vicepreşedinte al CJ Bihor, aceste "calităţi i-ar fi impus asumarea unor standarde de conduită care să se ridice la nivelul funcţiilor, ori modul în care a înţeles să se folosească de ele este departe de astfel de standarde".

... dar vechi

Cu toate acestea, judecătorul a respins propunerea de arestare, sancţionând nu lipsa de temeinicie ci - o premieră - durata neobişnuită a cercetărilor. Şi nu e de mirare. Aşa cum a scris BIHOREANUL săptămâna trecută, într-un dosar deschis în 2003, cu un grup infracţional monitorizat de cel puţin 12 ani şi în condiţiile în care documentele privind circuitul banilor le-au fost trimise de autorităţile judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda de cel puţin 8 ani, anchetatorii ar fi avut timp pentru a stabili faptele, încadrarea lor juridică, legăturile dintre făptaşi şi implicarea fiecăruia.

Cu toate acestea, urmărirea penală a început abia în 2010 - faţă de fapte, nu faţă de persoane - iar până anul trecut, când a fost anunţată punerea sub urmărire a membrilor grupului, dosarul a mai zăcut încă 4 ani, până când oamenii de legătură între "boşi" şi banii negri, Bojtor şi Roatiş, au decis să colaboreze şi au dezvăluit întregul mecanism de colectare a şpăgilor, dar şi o nouă afacere: modul în care grupul a "căpuşat" şi CET-ul orădean.

Pericol "disipat"

"Trecerea unui timp îndelungat de la momentul comiterii faptelor este un factor care a determinat disiparea stării de pericol pentru ordinea publică", a arătat judecătorul, apreciind chiar că arestarea preventivă ar fi fost justificată în urmă cu un deceniu, când afacerile erau puse pe tapet de ziarişti, nu acum. "Existenţa unor preocupări şi îngrijorări ale opiniei publice în legătură cu legalitatea procedurilor de achiziţie publică derulate de autorităţile şi instituţiile publice din judeţul Bihor este evidenţiată şi de materialele de presă apărute încă din 2005, la care inclusiv acuzarea face trimitere".

Totuşi, luând în considerare că atât Kiss, cât şi Rus deţin aceleaşi poziţii ca în urmă cu 10 ani, magistratul a simţit necesar să le fixeze unele interdicţii pentru a nu putea compromite ancheta. Aşa că, în timp ce lui Rus i-a luat dreptul de a mai administra propriile firme, în cazul lui Kiss i-a interzis să-şi mai exercite orice activitate în cadrul CJ, întrucât "există o evidentă contrarietate de interese între funcţia şi activităţile inculpatului şi instituţia prejudiciată prin faptele sale". Plus alte interdicţii fireşti, cum ar fi cea de a părăsi Oradea sau de a se apropia de coinculpaţi.

"Asul" din mânecă

Decizia Tribunalului i-a surprins pe procurorii DNA, care au răspuns că, cel puţin afacerea cea mai bănoasă a grupului, căpuşarea CET-ului, deşi petrecută în 2004-2008, a ieşit la iveală abia anul trecut, când a fost denunţată de Bojtor şi Roatiş, iar dovezile au fost strânse în mai puţin de un an. Decizia judecătorului, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi criticabilă şi prin prisma unei alte comparaţii: cu doar 2 ani în urmă, tot Tribunalul Bihor a emis un mandat de arestare pentru patroana unei firme, Nela Secară, pentru o evaziune fiscală comisă în 2003.

Cât despre tergiversarea nepermis de lungă - dacă nu cumva chiar blocarea de către foştii şefi ai DNA Oradea - a cercetărilor, anchetatorii nu vor să discute în detaliu, invocând doar "complexitatea" mecanismelor de spălare a banilor. De notat, totuşi, că dosarul a fost scos din nelucrare de actualul şef al instituţiei, Ciprian Man, care l-a predat spre anchetă unui  procuror venit de la Hunedoara, Adrian Muntean, care l-a adus în faza începerii urmăririi penale în mai puţin de jumătate de an!

Cert e că, după critica adusă de Tribunal, DNA a schimbat placa pericolului social cu cea a posibilei periclitări a anchetei. Procurorii au cerut Curţii de Apel Oradea doar arestarea lui Kiss, nu şi a lui Rus, pe baza unei probe "surpriză" scoase subit la vedere. E vorba de o declaraţie a lui Bojtor Vilmos, despre care procurorii susţin că n-au folosit-o la Tribunal "din considerente ce ţin de gestionarea corespunzătoare a situaţiei create" (!) şi care ar demonstra influenţarea martorilor, prin intermediul serviciilor secrete maghiare.

"După data de 7 aprilie, când  am fost prezent la DNA Oradea, la doar câteva zile, am fost sunat la telefon de o persoană necunoscută care a insistat să ne întâlnim, dorind să-mi transmită un mesaj. M-am întâlnit în staţia OMV din Budapesta, unde s-a legitimat ca fiind din cadrul siguranţei naţionale maghiare, cu următorul mesaj: «Îl ştiu pe domnul  Kiss Alexandru şi vă rog să nu vă prezentaţi la audierile DNA din România. Acestea vor trebui făcute în Ungaria cu ajutorul nostru»", se arată în declaraţie.

Rămâne cum s-a stabilit

În faţa Curţii de Apel, Kiss a respins noile probe, considerându-le neverosimile, iar avocatul său, Răzvan Doseanu, şi-a arătat mirarea că, după ce dosarul a stat în cercetări mai bine de 10 ani, acum apar asemenea argumente: "Acel individ (n.r. - Bojtor) nu spune că s-ar fi încercat vreo influenţare din partea domnului Kiss, ci doar că o persoană l-ar fi contactat, dar nu că ar fi fost mesagerul domnului Kiss. E o mare diferenţă".

În final, Curtea a respins definitiv arestarea politicianului, dar - pentru că soluţia nu este încă motivată - nu e clar dacă argumentele au fost aceleaşi ca ale Tribunalului. "Pedepsind" mai degrabă nu corupţia, ci lipsa de operativitate a procurorilor anticorupţie...


INOCENŢII
Nem de la Keviep

Implicarea serviciului de informaţii al Ungariei în ancheta DNA Oradea ar putea avea suport real având în vedere acţiunile politice vădit pro-ungare ale şefilor UDMR Bihor, dar şi faptul că protagoniştii - Alexandru Kiss, ca lider UDMR, partenerul său, Alexandru Mudura, acum decedat, ca apropiat al fostului prim-ministru Medgyessyi Peter, iar Miklóssy Ferenc, ca miliardar de Top 300 al Ungariei - au legături strânse cu politicieni de vârf din ţara vecină.

Cu toate acestea, presa maghiară a evitat să comenteze cazul de la Oradea, ignorând episodul privind presiunile făcute de serviciile secrete maghiare. Singurele ştiri au fost preluate de la agenţiile de presă româneşti, cărora li se adaugă un interviu oferit unui cotidian din Debreţin de către Miklóssy, care a negat orice legătură cu cazul de corupţie, inclusiv cu Mudura şi cu Kiss.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
veche !
Pe la usi, pe la feresti se stie de catre "vulg" de vreo 15 ani lucru asta ! El a fost mana dreapta cu care clica din hungaria a pus mana ilegal pe o gramada de cladiri din patrimonial CJ bihor si alte judete din Ardeal. Ma intreb unde au fost "organele" pana acum?
Postat 16 Iunie 2015, 09:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON