URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 08:03

Campionul drogurilor: Detalii exclusive din dosarul de traficant de droguri al luptătorului K1 Adrian Maxim (FOTO)

Campionul drogurilor: Detalii exclusive din dosarul de traficant de droguri al luptătorului K1 Adrian Maxim (FOTO) CULTIVATORII BIHORULUI. Ancheta DIICOT a dezvăluit că luptătorul de K1 Adrian Maxim (foto) plasa cannabis cultivat în Giriş de un anume Bogdan Sălăjan, la care oamenii legii au găsit aproape 6 kilograme de muguri şi frunze, prin borcane sau întinse la uscat. Deşi medaliile le câştiga în ring, campionul îşi făcea banii din afacerea cu droguri…
Campionul drogurilor: Detalii exclusive din dosarul de traficant de droguri al luptătorului K1 Adrian Maxim (FOTO) IDOLUL. Dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi pentru arestare, Adrian Maxim a încercat să-l impresioneze cu numeroasele sale titluri de campion. „Eu sunt un exemplu pentru tineri”, ar fi spus sportivul, contrazis, însă, de procuror: „un exemplu negativ”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoc în sportul bihorean! Multiplu campion naţional şi câştigător a numeroase competiţii internaţionale, luptătorul K1 orădean Adrian Maxim a fost trimis în judecată săptămâna trecută de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DIICOT după ce a încercat să vândă unui ofiţer sub acoperire cannabisul cultivat de un consătean din Girişu de Criş.

BIHOREANUL vă prezintă detalii neştiute din rechizitoriul sportivului care, prins de poliţiştii antidrog cu 4.000 euro încasaţi pe un kilogram de droguri, a încercat să scape izbind cu bolidul una dintre maşinile de Poliţie care l-au înconjurat!

Un pont cu flagrant

Potrivit rechizitoriului transmis BIHOREANULUI în formă cenzurată, ancheta în cazul sportivului a pornit luna trecută, în dimineaţa de 19 noiembrie, ca urmare a unui pont primit de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea.

"Lucrătorii din cadrul BCCO Oradea s-au sesizat din oficiu despre împrejurarea că inculpatul oferă spre vânzare, pe raza municipiului, doar în cantităţi mari, cannabis contra sumei de 400 euro/100 grame şi cocaină contra sumei de 100 euro/gram", scrie în actul de acuzare.

Poliţiştii au anunţat Serviciul Teritorial Oradea al DIICOT, solicitând deschiderea unui dosar penal pentru trafic de droguri de risc (cannabis), pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani, dar şi pentru trafic de droguri de mare risc (cocaină), pentru care pedeapsa e mult mai aspră, între 7 şi 15 de ani de detenţie.

Pentru a-l dovedi pe Maxim, procurorul Nicolae Creivean, cel care a condus ancheta, a decis să trimită "în stradă" doi investigatori sub acoperire, cu sarcina ca în termen de 60 de zile să ia legătura cu sportivul şi să stabilească sursa drogurilor pe care acesta le plasa pe piaţă.

Nu a durat mult. În aceeaşi zi, în jurul orei 11.30, cei doi investigatori sub acoperire au avut deja o întâlnire cu luptătorul K1, care le oferea nu mai puţin de 1 kilogram de cannabis, în schimbul sumei de 4.000 euro.

"Iarbă" la Jumbo

Tranzacţia a fost stabilită pentru ora 14.00 în parcarea complexului comercial Auchan, lângă magazinul Jumbo. Maxim a ajuns la întâlnire cu o întârziere de o jumătate de oră şi a parcat lângă autoturismul în care se aflau "clienţii" săi. Unul dintre aceştia a urcat în maşina luptătorului, care a pornit cu el spre o stradă din apropiere.

Cei doi s-au întors după circa 15 minute, din vehicul coborând doar "cumpărătorul", ţinând în braţe o cutie de carton, pe care a dus-o apoi la maşina în care aştepta partenerul său. Când au deschis-o, cei doi au găsit în interior "marfa" cerută: circa 1 kilogram de "iarbă", învelită succesiv în mai multe folii din plastic transparent. Unul dintre ei a luat plicul cu cei 4.000 euro, preţul cerut de Maxim, şi s-a întors la maşina acestuia.

Ambuscadă în parcare

Echipajele împrăştiate în zonă supravegheau atent desfăşurarea evenimentelor. "L-au observat pe inculpat că, după ce a plecat din parcarea magazinului împreună cu colaboratorul autorizat, s-a întâlnit cu o altă persoană de sex masculin care se afla într-un autoturism VW Golf". De la acesta a primit Maxim cutia de carton pe care a înmânat-o apoi, la întoarcerea în parcarea Auchan, investigatorului sub acoperire.

În momentul predării banilor au intervenit poliţiştii, dar Maxim n-a vrut să se lase prins. A pornit în trombă, lovind puternic unul din autoturismele Brigăzii pentru Operaţiuni Speciale. Ca norocul, nimeni nu a fost rănit. "În timpul procedurilor de imobilizare, inculpatul a suferit o mică zgârietură între sprâncene, fără să aibă nevoie de îngrijiri medicale", a relatat în rechizitoriu procurorul Creivean. După imobilizarea sportivului, poliţiştii au găsit asupra lui şi cei 4.000 euro încasaţi, seriile bancnotelor fiind cele folosite pentru flagrant.

Acţiunea nu s-a încheiat aici. În timp ce o echipă de poliţişti ai BCCO Oradea se ocupa de Maxim, o alta a pornit spre strada de unde acesta venise cu cutia de "iarbă" şi unde era aşteptat de furnizorul drogurilor, individul din Golf - Bogdan Sălăjan, un tânăr din Girişu de Criş, însoţit de fratele său. Amândoi au fost ridicaţi şi, la fel ca luptătorul K1, conduşi la sediul DIICOT Oradea, pentru audieri.

Recoltă de Giriş

În timpul interogatoriului, Maxim a declarat că drogurile provin de la Sălăjan şi că tot lui urma să-i predea şi cei 4.000 de euro, mai puţin comisionul, un anume procent, "fără să cunoască exact suma".

Întrebat despre alte tranzacţii, Maxim a refuzat să ofere detalii. A făcut-o, în schimb, Bogdan Sălăjan. Tânărul a declarat că "iarba" provine din cultură proprie, din seminţe luate în perioada în care lucrase în Spania. I-au ieşit două plante de pe care a recoltat mai multe kilograme de cannabis, fără să poată preciza cantitatea exactă. A spus doar că, înainte de flagrant cu câteva săptămâni, Maxim îi mai găsise cumpărător pentru încă 750 grame de cannabis, pentru care a încasat 13.500 lei, comisionul sportivului fiind de 1.500 lei.

"Exceptând cele două livrări de cannabis, inculpatul a indicat faptul că nu a mai livrat vreunei alte persoane, arătând faptul că mai deţine o cantitate de cannabis, pe care nu o poate preciza, dar pe care doreşte să o predea lucrătorilor de poliţie", arată actul de acuzare.

Droguri la borcan

Sălăjan i-a condus pe poliţişti la casa din Giriş, unde în cămară avea două borcane cu o jumătate de kilogram de muguri de cannabis, iar apoi şi la casa fratelui său, folosită în realitate tot de el, unde, în pod, avea întinse la uscat, pe sfoară, mai multe plante, de pe care poliţiştii au strâns alte aproape 6 kilograme de muguri şi frunze, totalul fiind de circa 8,25 kilograme de cannabis.

"Potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică emis de Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul BCCO Timişoara, rezultă faptul că în probele înaintate s-a pus în evidenţă Tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis", precizează actul de acuzare.

În arest

Reţinuţi pentru 24 de ore în ziua flagrantului, ulterior atât Adrian Maxim, cât şi Bogdan Sălăjan au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar pe 11 decembrie au fost trimişi în judecată, ambii fiind inculpaţi pentru trafic de droguri de risc în formă continuată. În cazul sportivulului, bănuit iniţial şi de trafic de cocaină, anchetatorul a renunţat la această acuzaţie, din lipsă de dovezi.

Procesul celor doi a început în Camera Preliminară a Tribunalului Bihor, unde instanţa analizează legalitatea probelor şi a rechizitoriului, precum şi modul în care procurorii au respectat procedurile de anchetă. Prima dezbatere a fost miercurea trecută, când, în ciuda cantităţii mari de droguri găsite la cei doi traficanţi, judecătorul a decis, surprinzător, să schimbe măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Decizia nu este definitivă, iar procurorii DIICOT au contestat-o deja la Curtea de Apel Oradea. Ca urmare, atât luptătorul K1, cât şi amicul său din Girişu de Criş rămân în spatele gratiilor. Cel puţin până la următoarea confruntare cu procurorii. Nu în ring, ci în sala de judecată...


CAMPION
Victorie după victorie

În vârstă de 30 ani, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, luptătorul K1 Adrian Maxim a intrat în ring din anii liceului, întâi în meciuri de kick box, apoi în lupte în sistem K1 şi kempo, depăşind de-a lungul anilor adversari dificili şi cu mult mai multă experienţă.  

În ianuarie 2018, în cadrul galei Fighters League organizate la Reşiţa, Maxim s-a impus la categoria 65 kilograme în faţa italianului Samuele de Meis, contribuind astfel la victoria României în faţa selecţionatei similare a Italiei. Ulterior, în martie, bihoreanul s-a impus în finala disputată în Germania în faţa ugandezului Ronald Mugula, devenind campion mondial la kickbox.

Gloria nu i-a adus, însă, şi încasări pe măsură, sportivul având o situaţie materială precară, după cum spun surse din ancheta DIICOT, lipsa banilor fiind, de altfel, şi motivul pentru care Maxim ar fi acceptat să tranzacţioneze droguri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON