URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2018, 08:11

Afacere malignă: Dr. Ovidiu Pop de la Spitalul Municipal, acuzat că a făcut afaceri pe seama pacienţilor cu cancer

Afacere malignă: Dr. Ovidiu Pop de la Spitalul Municipal, acuzat că a făcut afaceri pe seama pacienţilor cu cancer LA PARCHET! Managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea (foto sus), anunţă că sesizează procurorii pentru "furtul" comis de dr. Ovidiu Laurean Pop (foto jos). A mai făcut-o şi în 2013, când a reuşit să-l debarce din funcţia de manager, nu şi să-i lecuiască năravurile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar două luni au trecut de când fostul consilier judeţean PNL Dacian Foncea a preluat conducerea Spitalului Municipal şi deja a făcut "deranj": l-a destituit de la şefia Serviciului de Anatomo-Patologie pe fostul manager din anii 2010-2013 şi vrea chiar să-l concedieze, a rupt o înţelegere cu un producător de analizoare şi reactivi de laborator, iar în plus va sesiza şi procurorii pentru o afacere "criminală".

Motivul? Din cauza contractului prin care s-a obligat să analizeze probe pentru pacienţi din alte judeţe livrate de o firmă privată, spitalul a fost păgubit cu 150.000 lei, iar propriii bolnavi oncologici au fost afectaţi grav, fiindu-le întârziate, chiar şi cu 6 săptămâni, analizele fără de care nu au început la timp tratamentele. BIHOREANUL vă prezintă culisele unui "război" în care pacienţii au ajuns victime fără să fi ştiut.

Bani pentru Pelicani

Conflictul dintre Dacian Foncea şi dr. Ovidiu Pop datează din perioada 2010-2013, când primul făcea parte din Consiliul de Administraţie (CA), iar cel de-al doilea era manager. Foncea a descoperit atunci că şeful spitalului public presta şi ca medic anatomo-patolog pentru spitalul privat Pelican, fapt interzis de lege, ce permite concomitent doar o activitate didactică. Or, în baza unui contract de prestări servicii, dr. Pop era şi pe statele de plată ale spitalului privat, de la care încasase în doar doi ani, între 2010-2012, 140.000 lei.

Mai mult, managerul s-a folosit de poziţie şi pentru a asigura venituri spitalului Pelican, încheind cu acesta un contract pentru un serviciu pe care şi-l putea asigura şi singur: transportarea la laboratorul propriu din strada Coposu, cu maşinile Pelican, a probelor biologice recoltate la secţiile exterioare de Pneumoftiziologie (strada Izvorului), Infecţioase (Republicii) şi de Neurologie şi Psihiatrie (Louis Pasteur). Preţul: 3 lei/km pe timp de zi, respectiv 4 lei noaptea. Cu banii astfel tocaţi într-un an, Municipalul îşi putea plăti propriul şofer 4 ani sau achita servicii de taximetrie 3 ani.

Reactivi donaţi

Cea mai păguboasă afacere a fost, însă, achiziţia de reactivi pentru analize de laborator. Fără ca serviciul de laborator să-i fi solicitat şi fără aprobarea CA, medicul manager a cumpărat reactivi în cantităţi uriaşe de la firma Roche România, de la care în prealabil preluase analizoare de anatomo-patologie. Practic, deşi spitalul avea propriile aparate, în acest mod dr. Pop a făcut Municipalul dependent de reactivii furnizaţi de firmă.

Până în vara anului 2012, spitalul public a strâns stocuri de reactivi de peste 210.000 lei. Pe motiv că o parte (în valoare de 60.000 lei) urma să expire, managerul a "donat-o" spitalului Pelican fără justificări în acte, consecinţa fiind creşterea semnificativă a costurilor analizelor. În acel an, de pildă, Municipalul a cheltuit 1,4 milioane lei pe 420.000 analize, în timp ce Judeţeanul a dat 700.000 lei pe 580.000 analize.

În final, în decembrie 2013, neregulile au determinat CA să voteze încetarea contractului de management al dr. Pop, iar pe primarul Ilie Bolojan să-l demită.

Schimbă foaia

Ulterior, dr. Pop a preluat şefia Serviciului de Anatomo-Patologie (SAP) al spitalului, dar fără să renunţe la combinaţiile cu firma Roche, acuză actualul manager, Dacian Foncea. Luna trecută, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, acesta dezvăluia că medicul face analize de histochimie pe probe furnizate de firmă de la pacienţi din judeţele Caraş Severin, Timiş, Arad şi Sălaj. Problema e, însă, că Municipalul încasa sume nesemnificative, de circa 1.500 lei pe lună, şi pentru a le executa cheltuia suma înzecite. Mai grav, cum laboratorul era ocupat cu analizele private, "pentru pacienţii spitalului nostru se întârzie analizele până la 6 săptămâni, inclusiv pentru cei din Oncologie, aşa încât mulţi nu reuşesc să intre pe tratamentul de chimioterapie".

Dată fiind situaţia, noul manager a decis să renunţe atât la serviciile dr. Pop, cât şi la contractul cu Roche. "Am aflat despre afacere după ce şeful secţiei de Chirurgie generală şi oncologică, dr. Dănuţ Dejeu, iar apoi şeful secţiei de Oncologie, dr. Aniela Platona, şi alţi trei medici mi-au scris că SAP eliberează "foarte tardiv" rezultatele pentru pacienţii spitalului, ceea ce "este în neconcordanţă cu fereastra oncologică pentru iniţierea unui tratament în timp util". Practic, pacienţilor noştri li se făceau târziu analizele pentru că dr. Pop era ocupat să facă analizele pentru firmă", a declarat Foncea.

Contract ciudat

Contractul 855/29 iulie 2016 încheiat cu Roche România de managerul de atunci, dr. Elena Moldoveanu, la cererea dr. Ovidiu Pop, obliga unitatea publică să presteze în favoarea firmei servicii de anatomo-patologie pe probe biologice în schimbul unor tarife derizorii: 40 lei pentru testarea imunohistochimică şi 100 lei pentru testarea printr-o tehnică diferită - SISH.

Într-o primă anexă a contractului, semnată tot pe 29 iulie 2016, Municipalul se obligă "să furnizeze rezultatele în maximum 7 zile lucrătoare de la data recepţionării probei", deci de 3 până la 6 ori mai rapid decât pentru propriii pacienţi, care ar fi trebuit, în mod normal, să aibă prioritate absolută! Iniţial, până în octombrie 2016, firma nici nu a plătit spitalului transportul probelor, abia de atunci asumându-şi un tarif de 30 lei, pentru ca după un an, printr-o altă anexă, el să fie redus la doar 18 lei.

"Am notificat Roche România că reziliem contractul încheiat fără aprobarea CA şi în scop lucrativ (n.r.- în profitul) exclusiv cu dr. Pop", spune Foncea. De altfel, în contract, ca "persoană de contact" între spital şi firmă era indicat direct medicul. Nu întâmplător, zice Foncea: "Analizoarele Roche au fost singurele aparate neconectate la reţeaua informatică a spitalului, pentru a nu exista o evidenţă clară, câte analize se făceau pentru bolnavii proprii şi câte pentru firma privată şi cu ce costuri".

Denunţ la Parchet

Or, costurile au fost excesive. "Am instituit trei comisii, de inventariere a aparaturii şi reactivilor, de inventariere a analizelor efectuate şi de evaluare a costurilor. Rezultatul e că de la încheierea contractului s-au furat 150.000 lei, în sensul că pe noi analizele ne-au costat în medie circa 1.000 lei, numai reactivii, dar am primit pe ele 37 lei. Diferenţa o consider furată, în orice caz e prejudiciu pentru spital", spune Foncea.

Pentru a putea "rupe" contractul cu firma, Municipalul a convenit cu Spitalul Judeţean ca de la 1 august a.c. analizele pentru bolnavii oncologici să-i fie făcute de această unitate, la aceleaşi tarife mici din înţelegerea cu Roche, dar într-un termen mult redus, aşa încât pacienţii primesc rezultatele nu în 3-6 săptămâni, ci în 5-10 zile. "Cam două luni estimez că vom plăti Spitalului Judeţean aceste servicii, după care, împreună cu managerul acestuia, dr. Gheorghe Carp, vom propune o platformă comună pentru serviciile de anatomo-patologie şi de sterilizare, care va reduce costurile ambelor spitale ale oraşului".

Pe de altă parte, Foncea afirmă că va sesiza procurorii, la fel cum a făcut şi în 2013, după afacerea cu reactivii, chiar dacă dosarul de atunci e şi acum nefinalizat. "Voi face o sesizare atât la Curtea de Conturi, cât şi la DIICOT. Sper să lămurească lucrurile cât mai repede".

Înţelegere "validă"

Foncea a cerut reprezentanţilor Roche să ridice analizoarele din spital şi a oprit orice analiză pentru probele livrate de firmă din alte judeţe. Numai că, deşi au venit la Oradea pe 8 august,     delegaţii firmei nu au preluat aparatele, motivând că "rezilierea contractului ar aduce prejudicii pacienţilor".

De altfel, purtătorul de cuvânt al companiei, Andrei Vlad, susţine că înţelegerea încheiată în 2016 "este în continuare validă" şi că pe perioada derulării contractului "au fost lucrate doar 600 de teste" în beneficiul firmei, astfel că întârzierile "au cauze independente de contract". Reprezentanţii firmei pretind că pentru pacienţii ale căror probe au fost trimise din alte judeţe analizele au fost gratuite şi arată că "rămân deschişi la dialog cu managementul Spitalului Municipal".

Ceea ce au omis să spună este, însă, că "gratuitatea" a fost decontată de fapt de CAS şi că, în vreme ce compania s-a ales cu profitul, spitalul public a rămas cu paguba. Curat echitabil!


PE FĂRAŞ
Fără funcţie şi concediat

Managerul Dacian Foncea susţine că dr. Ovidiu Pop a fost interesat personal în derularea contractului cu Roche România deoarece "în fiecare an a beneficiat de cel puţin două cursuri plătite de companie în cele mai grozave metropole europene", un soi de mită mascată, de altfel obişnuită în lumea medicală.

Ca atare, concomitent cu rezilierea contractului, Foncea a propus şi obţinut desfiinţarea postului de şef al Serviciului de Anatomo-Patologie cu începere de la 1 august, zi în care i-a suspendat lui Pop contractul de muncă până la 30 septembrie, urmând ca de la această dată să-i înceteze orice raport juridic cu spitalul. Motivul invocat e că doctorul a ajuns angajat al Spitalului Municipal printr-un transfer nelegal de la Spitalul Judeţean - unde lucrase cu jumătate de normă prin integrare clinică de la Facultatea de Medicină -, transfer semnat de el însuşi în 2012, de pe poziţia de manager.

Previzibil, dr. Pop a anunţat că nu e de acord cu decizia şi s-a "refugiat" de la 1 august în concediu. De atunci, deşi contactat telefonic de BIHOREANUL pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere, nu a mai dat niciun semn.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
rusinea familiei si a judetului
o rusine pentru familia lui si pentru acest oras acest Ovidiu pop! trebuie sa plateasca urgent pentru prejudiciul facut si mai ales pentru raul facut bolnavilor cu buna stiinta!
Postat 21 August 2018, 12:24 de roger
Suedezul
"Draga Doctor" Oliviu Pop!!! Patru sfate bune cum se evadeaza de cercetarile Autoritatilor Romane. 1.Intilneste o amanta in strainatate cu binecuvintarea nevestei si amantei din Romania. Preferabil tari Scandinave civilizate (Finlanda,Suedia;Norvegia,care nu inteleg nimic de coruptie romana) 2. Minte si joaca teatru acolo ca sa te poti ascunde in domicilui si familia ei un an sau doi. 3. Foloseste intre timp toate pilele,relatile si colaboratile orizontale pe care le ai in Romania pina cind dosarul se inchide sau este "neglijat,uitat". 4. Ea sfaturi bune de la colegi tai din Oradea (ex.oncolog denumit in articol). Good Luck!!! Been there done that!!!
Postat 21 August 2018, 11:43 de Suedezul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON