URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2018, 14:10

Muzeul Ţării Crişurilor şi-a luat adio de la Palatul Baroc: Episcopia Romano-Catolică a rămas singură în imobil (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 50 de ani în care Muzeul Ţării Crişurilor a funcţionat în Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, joi cele două instituţii şi-au încheiat oficial relaţia de coabitare.

În foaierul palatului baroc, episcopul Romano-Catolic de Oradea, Bőcskei László, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, au semnat protocolul de predare-primire a imobilului, ţinând cont că operaţiunile de mutare în noul sediu, de pe strada Armatei Române, s-au finalizat. La ceremonie au participat angajaţi ai Episcopiei, ai Muzeului, jurnalişti şi parlamentarii UDMR Cseke Attila şi Szabó Ödön.

Într-un mod bizar, cei doi parlamentari - de altfel, şi lideri UDMR Bihor - au stat în spatele celor trei oficiali care au semnat documentele, asemenea unor bodyguarzi plătiţi. Cei doi şi-au justificat prezenţa la eveniment întrucât acesta era unul cu caracter "public", dar nu au lămurit de ce, atunci, n-au stat în public, ci i-au păzit spatele lui Pásztor. 

"Un spaţiu ideal"

Într-un scurt discurs, directorul Chiriac a pomenit trei numere magice care caracterizează relaţia dintre Muzeu şi Palatul Baroc: 50, 47 şi 43.

50, pentru că atâţia ani a funcţionat Muzeul în acest sediu, 47 de ani a fost perioada în care Palatul Baroc a fost deschis publicului orădean ca instituţie muzeală şi 43 de ani, perioada în care Chiriac a lucrat în Palat.

"Este greu să nu mă gândesc la cei 43 de ani care au fost ani foarte frumoşi, pentru că trăiam într-un spaţiu ideal din punct de vedere al frumuseţii şi al spiritului", a spus Chiriac. Directorul MŢC a insistat să precizeze şi că, după retrocedarea clădirii, a avut o relaţie bună şi normală cu Episcopia Romano-Catolică, inclusiv cu episcopul Bőcskei. "Muzeul Ţării Crişurilor a plecat, este dincolo, funcţionează, îmi face plăcere să spun că timp de un an de zile la expoziţiile pe care le-am organizat am avut 70.000 de vizitatori", a mai spus Chiriac.

Un nou muzeu

Acelaşi mesaj al normalităţii l-a transmis şi episcopul Bőcskei, vorbind însă şi despre istorie. "Este o normalitate să ne respectăm într-o comunitate", a spus episcopul. El a precizat că a avut o relaţie bună cu angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor şi că s-au respectat reciproc, chiar dacă s-au "deranjat" reciproc, mai ales în ultima perioadă, prin lucrările de mutare ale muzeografilor, respectiv de reabilitare, ale Episcopiei. Bőcskei a amintit şi că, atunci când Palatul a fost confiscat de Statul Român, Episcopia "a avut la dispoziţie câteva ore, mai precis două zile", ca să părăsească clădirea, arătând aşadar, fără să precizeze explicit, că MŢC a avut parte de un comportament total diferit.

Episcopul şi-a exprimat dorinţa ca, alături de Muzeu, să continue să organizeze evenimente culturale pentru orădeni, aşa cum au făcut în ultimii ani. Totodată, a reamintit că, după ce lucrările de reabilitare vor fi finalizate, Palatul Baroc va fi un spaţiu muzeal deschis orădenilor.

La festivitate a luat cuvântul şi Pásztor Sándor, care a precizat că Muzeul Ţării Crişurilor "pleacă dintr-o casă frumoasă într-una şi mai frumoasă". Tot Pásztor i-a oferit episcopului Bőcskei o cheie veche a Palatului Baroc, pe care o avea Muzeul. La rândul său, episcopul a oferit-o managerilor proiectului de reabilitare a clădirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oare catolicilor orădeni le pregătește ceva "Nero" ?!?
Poate o sirenă de alarmare a populației, pentru început, n-ar fi rău pe turlă ... care să susțină concertele duminicale !?!
Postat 07 Septembrie 2018, 09:55 de CrisDumi
Muzeul
Muzeul,.... muzeele doua tepe trase de catre bacil kkiss cu gasca de udemeristi bugetelor locale si patrimoniului national. Si totusi nu se poate trage la raspundere acest baci si recupera inclusive caldirea fostului muzeu care a fost retro...... cedata aiurea?
Postat 06 Septembrie 2018, 15:07 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON