URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 14:10

O nouă expoziţie la Muzeul Oraşului Oradea: "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944"

O nouă expoziţie la Muzeul Oraşului Oradea: 'O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944' Grigore Antipa (foto dreapta), un prieten al Familiei Regale a României timp de patru generaţii

Orădenii au ocazia să cunoască detalii din viaţa savantului Grigore Antipa, care a fost şi un prieten devotat al Familiei Regale a României, timp de patru generaţii. Expoziţia itinerantă "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944" va fi vernisată vineri, ora 15, la Muzeului Oraşului Oradea.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, expoziţia cuprinde obiecte, documente şi fotografii inedite din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Naţional Cotroceni şi Muzeului Municipiului Bucureşti.

"Primele pagini ale acestei poveşti despre "O Prietenie Regală" au fost scrise la Peleş în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, şcolit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reţine la dejun şi, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor "un adevărat părinte care l-a sprijinit şi povăţuit până la sfârşitul vieţii sale"", se arată în comunicat.

Antipa a călătorit an de an cu Familia Regală în Delta Dunării, iar Regina Maria l-a descris cu plăcere în Memoriile sale: "Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. Îşi făcuse studiile în Germania şi vorbea nemţeşte cu acceaşi uşurinţă ca şi limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei".

Regele Carol I l-a considerat pe Grigore Antipa de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, Regele Ferdinand l-a avut ca prieten o viaţă, iar Regele Carol al II-lea drept colaborator apropiat.

În 1933, la aniversarea muzeului pe care îl conducea, Grigore Antipa spunea că această instituţie "trebuie să devină un adevărat focar de ştiinţă şi cultură al neamului românesc". Cu aceeaşi ocazie, Regele Carol al-II-lea afirma că "muzeul acesta este una din instituţiile de cultură ale României cu care ne putem făli şi care a dus bunul renume al ţării noastre peste graniţe" şi, în semn de profundă recunoştinţă pentru făuritorul muzeului modern, hotărăşte ca instituţia să poarte numele "Dr. Grigore Antipa".

Cartea de onoare a Muzeului de Istorie Naturală "Dr. Grigore Antipa" păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă acest loc.

Expoziţia din Muzeul Oraşului Oradea va fi deschisă publicului până pe 30 martie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON