URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2018, 18:48

De Centenar, o nouă carte despre istoria Crişanei şi oamenii săi va fi lansată în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Asociaţia Culturală "Cei 40 de Mucenici", Asociaţia Culturală "Arhivele Transilvane" şi Asociaţia Culturală "Urmaşii Marii Uniri" organizează, în perioada 1 – 3 noiembrie, o conferinţă de istorie cu tema "Românii ardeleni în Primul Război Mondial". Simpozionul face parte din seria de evenimente dedicate Centenarului şi va avea deschiderea pe 1 noiembrie, ora 15, în sala de conferinţe din Corpul E, etajul I.

Pe parcursul celor trei zile, specialişti şi pasionaţi de istorie vor discuta subiecte aferente temei generale, în total fiind vorba de 45 de studii ce vor fi prezentate de către specialişti din Bihor, Arad, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea.

Tot în cadrul manifestărilor va fi organizată o deplasare în comuna Lunca şi în oraşul Beiuş, pentru comemorarea, prin depuneri de coroane, a martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş.

Pe lângă prezentări, în două din cele trei zile vor avea loc lansări de carte. Astfel, joi, 1 noiembrie, ora 16, va avea loc lansare volumului "Centenarul Unirii – contribuţia bihorenilor la actul istoric de la 1 Decembrie 1918", a istoricului Viorel Faur, şi "Centenarul declaraţiei de autodeterminare naţională a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş", de Viorel şi Antonio Faur.

Vineri, cu începere de la ora 17, va avea loc lansarea volumului de studii şi documente "Românii din Crişana în Primul Război Mondial – De la nădejdea autonomistă la certitudinea unionistă", coordonat de istoricul şi muzeograful Augustin Ţărău, iar colaboratorii săi sunt dr. Radu Milian, consilier în cadrul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Bihor şi dr. Mihai Georgiţă, directorul acestei instituţii. Acesta a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Simpozionul şi lansările de carte vor avea loc în Corpul E al Cetăţii, etajele I şi II.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON