URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Noiembrie 2018, 18:48

De Centenar, o nouă carte despre istoria Crişanei şi oamenii săi va fi lansată în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Asociaţia Culturală "Cei 40 de Mucenici", Asociaţia Culturală "Arhivele Transilvane" şi Asociaţia Culturală "Urmaşii Marii Uniri" organizează, în perioada 1 – 3 noiembrie, o conferinţă de istorie cu tema "Românii ardeleni în Primul Război Mondial". Simpozionul face parte din seria de evenimente dedicate Centenarului şi va avea deschiderea pe 1 noiembrie, ora 15, în sala de conferinţe din Corpul E, etajul I.

Pe parcursul celor trei zile, specialişti şi pasionaţi de istorie vor discuta subiecte aferente temei generale, în total fiind vorba de 45 de studii ce vor fi prezentate de către specialişti din Bihor, Arad, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea.

Tot în cadrul manifestărilor va fi organizată o deplasare în comuna Lunca şi în oraşul Beiuş, pentru comemorarea, prin depuneri de coroane, a martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş.

Pe lângă prezentări, în două din cele trei zile vor avea loc lansări de carte. Astfel, joi, 1 noiembrie, ora 16, va avea loc lansare volumului "Centenarul Unirii – contribuţia bihorenilor la actul istoric de la 1 Decembrie 1918", a istoricului Viorel Faur, şi "Centenarul declaraţiei de autodeterminare naţională a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş", de Viorel şi Antonio Faur.

Vineri, cu începere de la ora 17, va avea loc lansarea volumului de studii şi documente "Românii din Crişana în Primul Război Mondial – De la nădejdea autonomistă la certitudinea unionistă", coordonat de istoricul şi muzeograful Augustin Ţărău, iar colaboratorii săi sunt dr. Radu Milian, consilier în cadrul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Bihor şi dr. Mihai Georgiţă, directorul acestei instituţii. Acesta a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Simpozionul şi lansările de carte vor avea loc în Corpul E al Cetăţii, etajele I şi II.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON