URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2018, 11:45

Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa comunităţii Ro100 Oradea, zeci de elevi orădeni au scris eseuri şi au făcut desene imaginându-şi oraşul lor peste o sută de ani.

Concursul de desene s-a adresat elevilor de gimnaziu, iar cel de eseuri liceenilor. "Suntem oamenii cărora le place să se uite în viitor şi de aceea am provocat tânăra generaţie să privească în viitor", a explicat Adela Lile, reprezentant al comunităţii Ro100.

Câştigătorii celor două concursuri au fost premiaţi miercuri seară, într-un eveniment anume organizat la Cetate. Pentru eseurile scrise, au fost premiate elevele Marina Ariana Porciş (clasa a IX-a, Colegiul Emanuil Gojdu), Andreea Mihaela Gabrian (clasa a XI-a, Liceul Teoretic Aurel Lazăr) şi Daria Ştefania Neag (clasa a IX-a, Colegiul Emanuil Gojdu), iar pentru desene Melissa Moga (clasa a VII-a, Liceul de Artă), Maria Denisa Buda (clasa a VII-a, Şcoala Dimitrie Cantemir), Patricia Crişovan (clasa a VII-a, Liceul de Artă), Carla Iulia Abrudan (clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială nr. 11) şi Denisa Vlad (clasa a VII-a, Liceul de Artă).

Desenele câştigătoare sunt, majoritatea, cu clădiri ale oraşului, semn că adolescenţii ştiu că acestea vor dăinui. În schimb, în eseuri, liceenii au lansat imagini concrete despre cum văd ei oraşul peste un secol. Tinerii îşi închipuie că va fi combătută poluarea, iar oraşul va fi super-tehnologizat.

Toate aceste lucrări, dar şi alte obiecte vor fi închise într-o cutie şi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, într-o capsulă a timpului. "Am mai pus ziare locale, un magnet de frigider cu Oradea, poze de la un protest din 2017, când oamenii au format un drapel uman, scrisori primite online, gândurile noastre, a celor din comunitatea Ro100 Oradea, câteva dintre proiectele noastre, un telefon mobil şi un încărcător", a explicat Lile. Capsula va putea fi deschisă doar în secolul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON