URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2019, 11:00

Centenar „Oltea Doamna”: Ana Blandiana a lansat un premiu pentru cel mai bun elev, iar Bolojan l-a descoperit pe Birta la "şcoala de fete" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Manifestările prilejuite de sărbătorirea centenarului Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea s-au încheiat, vineri seară, la Filarmonica de Stat, cu o serie de momente cultural-artistice susţinute atât de elevi ai şcolii, cât şi de artişti ai instituţiei gazdă, cu discursuri, dar şi cu anunţuri importante.

Premiu pentru premianţi

Impresionată de atmosfera de la „Oltea”, scriitoarea Ana Blandiana (foto stânga) a anunţat instituirea unui premiu anual, pentru cel mai bun elev al şcolii, primul beneficiar fiind Marc Şurtea, elev în clasa a VIII-a, care a adunat numeroase premii la olimpiadele naţionale şi judeţene, la nu mai puţin de patru discipline: matematică, fizică, germană şi lingvistică.

„Aş propune ca acest premiu să îl dau eu, dar şcoala să aleagă premiantul, ca fiind cel mai bun dintre absolvenţi, nu neapărat cel cu media cea mai mare, ci cel care s-a remarcat cel mai bine pe parcursul anului. Să îl vedeţi ca o dorinţă a mea de a rămâne legată de Oradea”, a spus scriitoarea, care l-a invitat apoi pe scenă, în aplauzele publicului, pe elevul premiat, care a primit o bursă de 1.000 lei pentru performanţele sale.

„Sunt foarte emoţionat şi onorat. Aş dori să mulţumesc dascălilor noştri pentru munca, răbdarea şi dăruirea de care au dat dovadă, ca să ne facă să creştem frumos”, a spus Marc Şurtea.

Şi seara de la Filarmonică, la fel ca şi momentele de mai devreme de la şcoală, a fost marcată de prezența elegantă şi plină de pilde a scriitoarei Ana Blandiana, absolventă a Școlii „Oltea Doamna”. Ea a destăinuit auditoriului felul în care a început povestea sa la prima școală românească de fete din Oradea după Mare Unire, a elogiat profesori care i-au marcat devenirea, cum a fost domnişoara Ilea, cea care preda istoria cu un „patriotism constructiv” deloc strident, şi a povestit despre relaţia sa cu regimul comunist, care, după cum se ştie, a cenzurat-o drastic, pentru ca azi, cărţile sale să strângă, iată, sute de autografe într-o singură zi.

Descoperirea lui Bolojan

Manifestarea a fost onorată şi de prezenţa autorităţilor locale, în frunte cu prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan şi inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, care au transmis Şcolii „Oltea Doamna” urări de la mulţi ani şi felicitări pentru performanţele şcolare obţinute, au evocat tradiţia acestei instituţii de învăţământ şi au subliniat meritele conducerii şcolii, reprezentate de directoarele Florina Musca şi Liliana Bocoi, în preluarea şi întărirea brandului „Oltea 100”.

”Cel mai important moment pentru comunitatea românească din Ardeal este Marea Unire din 1918, iar orașul Oradea a încercat în acești ani de marcare a centenarului să traseze niște jaloane importante. Unul dintre jaloanele majore este cel al învățământului românesc din Oradea, în care cele două unități fanion, Liceul Gojdu și Școala Oltea Doamna, au marcat anul acesta 100 de ani. Noi încercăm să construim viitorul, iar viitorul nu poate fi conceput fără educație. Deoarece Oltea Doamna este una dintre cele mai bune școli din municipiu, vreau să felicit toți profesorii care au predat în această școală, pentru că echipa de astăzi nu face decât să preia acel brand care a fost consolidat în ani de zile de către profesorii care astăzi sunt pensionari, iar celor care clădesc zi de zi caracterele tinerilor orădeni în Oltea Doamna le mulțumesc că țin această linie”, a spus primarul Ilie Bolojan (foto dreapta).

Edilul s-a declarat impresionat de faptul că a găsit la „Oltea Doamna”, în apariţiile de pe scenă şi în proiecţiile de pe ecran, o mare familie, nu doar de profesori şi elevi merituoşi, dar şi de absolvenţi care au ajuns profesionişti ai domeniilor lor, specialişti şi cercetători în ţară şi străinătate, ba chiar a fost mirat să îl găsească printre absolvenții care au transmis mesaje inclusiv pe viceprimarul Florin Birta. Bolojan nu a pierdut prilejul de a-şi cere scuze părinţilor pentru disconfortul creat de lucrările din zona Parcului Traian, care generează mari probleme de trafic, şi a promis că acestea vor fi înlăturate în bună măsură într-un an de zile.

Au mai susţinut discursuri foşti directori ai şcolii, dintre care s-a remarcat şi longevivul Mircea Mitran, profesor de matematică (19 ani), care a spus că a ştiut să se retragă la timp, atunci când a văzut că sănătatea „a început să scârţâie”, dar şi personalităţi locale legate de şcoală, cum e conferenţiarul universitar Claudia Timofte, care a arătat cum familia sa a strâns patru generaţii de „oltişti”: bunica, mama, ea însăşi şi fiul ei.

„Oltea-i filă de poveste...”

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu un spectacolul artistic inedit, regizat și montat sub egida Teatrului „Regina Maria” - Trupa Arcadia, în interpretarea elevilor Școlii „Oltea Doamna”, urmat de muzica înălţătoare a Corului Filarmonicii de Stat.

Copii talentaţi din diverse clase au format o trupă de teatru care a jucat într-un mod ingenios, cu umor, prezenă scenică, costumaţie şi recuzită adecvate, trei scenete reprezentând trei etape ale devenirii şcolii orădene: înfiinţarea ei, în toamna anului 1919, de un corp profesoral dedicat şi patriot, dar şi uşor stângaci şi dezorganizat; apoi şcoala în comunism, marcată de rigiditatea profesorilor şi de binecunoscutele ţinute pioniereşti, cu cravate roşii şi şnururi pentru comandanţi; şi, în fine, „Oltea Doamna” de azi, cu elevi moderni, plini de temperament şi atitudine, preocupaţi aparent mai mult de smartphone-uri decât de învăţătură, dar în realitate deosebit de deştepţi.

În final, corul elevilor „oltişti”, având-o ca solistă pe talentata Larisa Oneţ, împreună cu cel al Filarmonicii, au dat sărbătoarei un final magic, interpretând, în tonalităţi atât de diferite şi, totuşi, armonios îmbinate, noul imn al şcolii „Oltea Doamna”, care a ridicat asistenţa în picioare, invitându-i încă o dată pe cei mici să se inspire din refren: „Oltea-i filă de poveste şi ai săi eroi au spirite mari, ne învaţă astăzi pentru mâine că toţi putem ajunge legendari”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Îhî
Îhî, nu DA!!
Postat 26 Octombrie 2019, 12:24 de AnaConda
afumaturi
E, hai cā nici Ana Blandiana nu mai e reper! Asa e daca n'sculta si ea o manea . AnaConda ... subtilo / subtilule , mai e si Cristim / CrisDumi . Da
Postat 25 Octombrie 2019, 23:30 de Ariel
Ce față de intelectual are Bolo ăsta ...
... de te trimite direct cu gândul la Crăciun !?!
Postat 20 Octombrie 2019, 11:01 de CrisDumi
Tamaiere
Intreaga aniversare a Scolii "Oltea Doamna"a fost presarata cu tamaieri si osanale ridicate duduii Ana Blonda Ioana CDR, pentru simplul motiv ca, cica, i-ar fi fost candva eleva!! La spectacolul de la Filarmonica a tinut un discurs interminabil, miorlait, cu poticneli, cu "ăăăă"-uri la tot pasul si cu greseli de exprimare si cacofonii incredibile pentru un om de litere!! Dar, se intreaba subsemnata, Ana Blonda Ioana CDR a fost singurul absolvent demn de bagat in seama al scolii??!! Nu au fost si altii??!! Nu e cam putin??!! Nu au fost si altii care au facut MULT MAI MULT pentru acea scoala fara sa fie mentionati??!! Se zvonuieste ca numele duduii ABICDR il va inlocui pe al Doamnei Oltea spre vesnica pomenire a scolii!!
Postat 19 Octombrie 2019, 16:04 de AnaConda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON