URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2016, 14:20

Senatorul Rozalia Biro a vizitat Penitenciarul Oradea, unde 5 din cei 514 deţinuţi au vrut să intre în refuz de hrană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din camera superioară a Parlamentului, consideră că autorităţile au reacţionat lent şi nepotrivit în contextul protestelor din sistemul penitenciar.

"Sunt de acord că situaţia de faţă nu este vina celor care deţin funcţii în prezent, că ceea ce Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au făcut în ultimii 25 de ani nu este suficient", a spus Biro într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o joi dimineaţă, după ce a vizitat Penitenciarul din Oradea, unde a stat de vorbă cu doi deţinuţi, condamnaţi la 20 şi respectiv 25 de ani, dintre cei cinci care au vrut să intre în refuz de hrană cu o zi înainte.

Reacţie inadecvată

Senatorul Rozalia Biro consideră că deţinuţii din penitenciarele româneşti au ajuns la protestele de acum din cauză că timp de 25 de ani autorităţile au neglijat problemele lor, limitându-se să enumere câteva demersuri întreprinse în ultimii 13 ani de unele instituţii, dar rămase fără finalitate.

Biro a spus într-o conferinţă de presă organizată joi că în 2003 Avocatul Poporului a propus o nouă lege şi un nou regulament pentru executarea pedepselor privative de libertate, propunere materializată în acelaşi an printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, aprobată tot atunci prin lege şi urmată de un Ordin al Ministerului Justiţiei în acelaşi domeniu. În 2008 Avocatul Poporului şi Ministerul Justiţiei au întocmit un nou raport, privind reeducarea infractorilor minori, în 2014 UNICEF a publicat un raport privind drepturile minorilor privaţi de libertate, iar în decembrie 2015 tot Avocatul Poporului a întocmit un raport special privind condiţiile din penitenciare, însoţit de propuneri administrative şi legislative pentru îmbunătăţire acestora, dar ignorat de Ministerul Justiţiei.

"Din decembrie 2015 până în prezent Ministerul Justiţiei şi ANP puteau alege măcar o parte din aceste propuneri sau măcar să comunice că lucrează la îmbunătăţirea situaţiei", a spus Biro, nemulţumită că acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum ministrul Raluca Prună a spus că nu va lua decizii sub presiune. "Ba da, poţi să iei decizii în situaţii de criză", a spus Biro.

La "vorbitor"

În contextul în care pe 31 martie a făcut o declaraţie politică în Senat pe această temă, iar pe 27 iunie i-a cerut printr-o interpelare ministrului Finanţelor să comunice poziţia privind finanţarea planului de acţiune al Ministerului Justiţiei pentru a evita o decizie-pilot a CEDO pentru condamnarea României din cauza condiţiilor proaste din închisori, dar mai ales în cel al izbucnirii protestelor din penitenciare din această săptămână, senatorul UDMR a vizitat joi dimineaţă, înainte de a susţine conferinţa de presă, Penitenciarul Oradea, unde 5 din cei 514 deţinuţi s-au gândit să intre în refuz de hrană în cursul zilei de miercuri.

Dintre cei cinci, Biro a spus că a discutat cu doi, unul condamnat la 20 de ani, iar celălalt la 25 de ani de închisoare, pentru a afla motivele care i-au determinat să protesteze. Răspunsul? "Ei spun că hrana nu este de calitate suficientă, preţurile la unitatea comercială din incintă sunt de trei ori mai mari decât afară, au invocat lipsa comunicării, că nu au cu cine să comunice, şi asigurarea medicaţiei nu este suficient de rapidă, în sensul că pentru o situaţie care nu era urgentă au primit medicamente după o săptămână de la solicitare", a povestit senatorul UDMR.

Biro a afirmat că, totuşi, condiţiile din Penitenciarul Oradea sunt "net superioare", fiind 514 deţinuţi la 600 de paturi, existând 5 medici (din care 2 angajaţi şi 3 cu contracte de prestări), camerele având televizoare cu 20 de canale, majoritatea şi frigidere, iar deţinuţii pot face duş de trei ori pe săptămână dacă nu lucrează sau zilnic dacă lucrează.

Pentru că Penitenciarul orădean este model, Biro a spus că va cere să fie "copiat" şi de celelalte din ţară. "Dacă la Oradea se poate, se poate face şi în celelalte penitenciare din ţară, o să le recomand să-şi focuseze atenţia asupra condiţiilor care există în Oradea", a explicat Biro.

Propuneri de îmbunătăţire

Senatorul UDMR Bihor spune că are 11 propuneri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, majoritatea nepresupunând costuri mari şi o durată de implementare îndelungată: acordarea de consiliere psihologică deţinuţilor, asigurarea unor condiţii de igienă normală, asigurarea hranei în cantităţi şi la o calitate îndestulătoare "dacă nu luăm acasă ce este al deţinuţilor", acordarea unui timp suficient pentru toaleta deţinuţilor, reabilitarea instalaţiilor sanitare, schimbarea lenjeriei de pat şi saltelelor, asigurarea unor spaţii de depozitare pentru bunurile personale ale deţinuţilor, asigurarea asistenţei medicale "adecvate", luarea unor măsuri pentru scăderea preţurilor la magazinele de incintă, asigurarea condiţiilor tehnice pentru ca deţinuţii să poată comunica cu familiile la telefon, acces la muncă pentru aceştia, dar şi comunicarea permanentă din partea ANP şi Ministerului Justiţiei a măsurilor luate pentru detensionarea situaţiei.

În România, spune Biro, sunt 28.380 deţinuţi pe 18.780 locuri, gradul de ocupare a penitenciarelor fiind de 151%.

Întrebată de BIHOREANUL dacă apreciază sau nu că există o legătură între protestele deţinuţilor izbucnite luni la Penitenciarul din Iaşi, răspândite apoi la altele zece din ţară, şi presiunile a două televiziuni şi ale unor politicieni condamnaţi sau în curs de condamnare pentru obţinerea unei amnistieri, Biro a răspuns că "nu am cum să fac presupuneri, nu am nicio dovadă în acest sens".

Citiţi pe aceeaşi temă articolul Revoltă în mai multe penitenciare din România. Nu şi în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doamne ajuta!
Inchisorile au cam devenit loc de hodina intre doua talhareli asa ca dupa mintea mea ar trebui redeschise ocnele si cazati la munca ca sa isi castige "cazarea " si sa nu platim tot noi hotiile lor . Cat despre musafiri cred ca au dat o tura sa se obisnuiasca cu noua lor locatie ! Doamne ajuta !
Postat 15 Iulie 2016, 11:47 de scortosul
Vizita.
Doamna Biro,impreuna cu sotul Domnul Biro ,cu Sanyi Kiss si toata gasca vesela,ar cam trebui toti sa faca cate o vizita la penitenciar.....o "vizita" care sa tina vreo 20-25 de ani
Postat 14 Iulie 2016, 21:06 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON