URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2019, 17:00

Politicienii maghiari au luat foc! Tânăra care a încercat să incendieze steagul Ungariei în pasajul Vulturul Negru a scăpat de acuzaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tânăra care, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, a încercat să incendieze steagul Ungariei arborat la sediul UDMR din pasajul orădean Vulturul Negru, a scăpat de acuzaţii, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea dispunând clasarea cazului.

Anunţul a fost făcut, marţi, de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi Istvan, într-o conferinţă de presă la care a mai participat vicepreşedintele organizaţiei, Zatyko Gyula, dar la care au fost invitaţi doar reprezentanţi ai presei maghiare orădene. 

După cum se ştie, alături de UDMR Bihor, reprezentanţii PPMT au depus o plângere penală pentru instigare la ură interetnică şi distrugere, cu privire la autoarea gestului, solicitându-i totodată daune morale de 42.600 lei. În conferinţa de presă de marţi, Csomortanyi şi Zatyko au prezentat ordonanţa de clasare comunicată de Parchet organizaţiei politice zilele trecute şi au făcut public şi numele orădencei de 21 de ani aflată la originea scandalului: Nicoleta M.

"Procurorii au considerat că autoarea este tânără, nu are antecedente penale şi că nu s-au găsit probe care să confirme acuzaţiile. În cazul celei de instigare la ură interetnică, procurorii susţin că cei prezenţi n-au putut fi instigaţi la ură împotriva minorităţii, pentru că majoritatea dintre ei au şi plecat imediat. De asemenea, se precizează că nici pentru distrugere nu poate fi cercetată tânăra, deoarece pompierii au stabilit că tentativa de incendiere nu a pus în pericol niciuna dintre clădiri, iar pagube nu au existat, nici măcar în ceea ce priveşte steagul", a explicat Csomortanyi, citat de presa maghiară. 

Liderul PPMT Bihor a susţinut că afirmaţiile procurorilor nu corespund realităţii. "Martorii nu au plecat, ba dimpotrivă, se vede din imagini că sunt pe loc. Pe de altă parte, chiar dacă nu s-au produs pagube la clădiri, pe steag există urma tentativei de incendiere", a spus Csomortanyi, anunţând că va ataca ordonanţa în termenul legal de 20 de zile, printr-o plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania a depus o plângere penală pentru distrugere şi instigare la ură interetnică împotriva tinerei care a vrut să incendieze steagul Ungariei din Pasajul Vulturul Negru şi cere daune morale în valoare de fix 42.642 lei. Suma este aceeaşi cu amenda dispusă de instanţele din Mureş pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferencz, fost primar al oraşului Sovata, pentru că a refuzat să îndepărteze steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei.

Şi organizaţia judeţeană a UDMR s-a constituit parte civilă în dosarul penal, solicitând daune morale de 10.000 lei autoarei, dar şi obligarea tinerei să urmeze un program de reintegrare socială, în care să fie educată "despre convieţuire şi toleranţă comunitară", după cum a declarat presei maghiare Botházy Nándor, preşedintele executiv al UDMR Oradea. Până acum, UDMR nu a avut o reacţie publică pe marginea clasării cauzei privind-o pe Nicolaeta M.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
E o decizie normala.
Felicitari. Steagul a fost amplasat ilegal, iar fata nu a dat foc acelui steag. Au fost revizionistii amendati pt instigare la separatism, la autonomie teritoriala pt ca asta inseamna instigare la ura intre cetatenii aceleasi tari ? Altfel, revizionistii fierb de invidie si ura pt ca Romania are o crestere economica mai mare decat Ungaria. Ungaria este intre cele mai corupte trei tari din UE, alaturi de Grecia si Bulgaria. Adevarul ii doare pe revizionisti.
Postat 11 Aprilie 2019, 15:07 de Alcor
Paradoxul cel bilingv
Știm cu toții că prezența steagului Ungariei pe clădirea udemereului a fost la fel de ilegală ca prezența unor produse fără acte într-o gestiune. Culmea ironiei, să îți fie distruse produsele aflate la "negru" dar tu să te duci să faci reclamație la autorități. Situație de tot râsul curcanilor. Gestul de distrugere a insemnelor udemereului e reprobabil, deoarece e făcut de către un etnic român ce nu votează acest partid. Mai normal ni s-ar fi părut ca distrugerea să fie opera unui etnic maghiar. Nu înțeleg, cum poate fi votat fără reproș un partid care a contribuit, umăr la umăr cu ceilalți, la situația economică rușinoasă ce ne situează la coada Europei? Să votezi udemere doar pentru mulțumirea de a putea spune oficial sărăciei și szegénység?
Postat 11 Aprilie 2019, 10:52 de FaBULA
interesul public
avand in vedere interesul public fata de acest subiect ,cauza trebuia finalizata in fata completelor de judecata , nu la nivel de procuratura .
Postat 11 Aprilie 2019, 09:39 de wolf
altfel
Dacă situația era invers? Ce credeți că primea? Indiferent că udmr sau ppmt, această faptă era una violentă și ar trebui fata pedepsită conform legii! NU e nici o scuză pentru aceasta faptă, iar faza ”îmi pare rău” e un nimic. Cei 10 000 de lei erau totuși mulți, dar sunt prodund dezamăgită momentan în justiție. Totuși la ceva sancțiune mă alteptam. Să nu cumva ca fata să dea foc din haz la altceva sau altcineva data viitoare. Numai atâta vă zic.
Postat 11 Aprilie 2019, 08:59 de Timea
@luisharsca
Ba.....eu vorbesc de toate astea. Pentru ca esti prost, incult, vorbesti pe langa subiect ( in stilul pur unguresc, deja consacrat). Asa ca ne poti scuti, stim ca esti idiot. PS Ai uitat de Ip si Traznea ? Noi nu.
Postat 11 Aprilie 2019, 07:42 de elev
elev
Cine vorbeste de sovinism,xenofobie.Ia citeste ce ai scris.
Postat 10 Aprilie 2019, 21:36 de luisharcsa
libera circulatie a persoanelor
Clar, fata a vrut sa fac a doar lumina in acest caz ,.... Cei ce au intoleranta la drapelul Romaniei pot sa isi schimbe domiciliul dupa paleta coloristica agreata, Italia, etc Fiind cetatean al ROMANIEI o cinstesti si ii respecti simbolurile. Nu stiu sa fie careva ținut cu domiciliul fortat....
Postat 10 Aprilie 2019, 21:18 de scorilo
@luisharcsa
Auzi....esti idiotul de serviciu saptamana asta? Retardat esti, sovin esti, iredentist esti. Intrunesti calitatile sa te fac si ungur prost. Szia ba, te mai asteptam pe la noi.
Postat 10 Aprilie 2019, 21:11 de elev
:))
Serios?
Postat 10 Aprilie 2019, 20:54 de DanD
da
Romania se scrie cu majuscula,romaniei nu.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:53 de luisharcsa
.
Da Christa, politica e complicata. Udmnr-ul a avut intotdeauna partea lor de voturi...si pentru a obtine majoritate, au fost luati in barca la guvernare de toti. Pentru ca Udmr e un fel de cu...cul satului, merge oriunde cu oricine. Cam asta e.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:49 de DanD
Observa
Si vezi ca eu am fost si sunt impartial, fara a face nici cea mai mica diferenta intre cele 2 tari sau cetatenii acestora. Dumneata nici macar bunul simt si respectul minim de a scrie Romania, tara in care traiesti, cu majuscula. De aici trag concluzia ca faci parte din acei instigatori, membrii de partid. Nu vreau sa continui pentru ca probabil vei considera jignire ce urmeaza asa ca ma opresc.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:45 de DanD
de ce e cearta
nu inteleg de ce se face atata caz? Parca avem un precedent la guvernare care tot nu pateste nimic. Asa ca nu e nici o problema. Parca unele partide sunt in alianta la guvernare, nu-i asa? sau ma insel?
Postat 10 Aprilie 2019, 20:42 de Christa
Da.
Nu domnule, in Ungaria, tara civilizata, daca un maghiar incerca sa dea foc steagului Romaniei, sigur primea puscarie pe viata. Hai domnule, fii serios.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:40 de DanD
Nu.
Nu sunt de acord cu ce a facut. Dar hai sa ne uitam si la faptul ca este o adolescenta care, sunt sigur ca a facut acel gest din dorinta de a se afirma in fata prietenilor ei. Nicidecum nu din dorinta de a instiga la ura interetnica pentru ca, sincer, cred ca nici nu stie ce e aia. Si sa ne intelegem, nu a dat foc steagului. A fost o tentativa. E o diferenta. De ce ai da dumneata foc steagului romanesc? Traiesti in tara asta, daca nu-ti convine, poti oricand sa mergi in tara al carei steag nu vrei sa-l incendiezi. Ii da in cap unui ungur ca a vorbit ungureste...la cum pui problema tind sa cred ca esti si dumneata membru in partid. Fata asta, nu o cunosc dar nu am auzit sa fie membru in vreo miscare sau un grup extremist sau cum vrei sa-i spui, impotriva maghiarilor. Din cate se pare, a fost din partea ei un gest singular, stupid si fara a urmari defel rezultatul pentru care a fost acuzata. Asa ca nu vad de unde asta cu "da in cap unui ungur"...ii fi si dumneata membru-n partid pt ca voi dezvoltati orice gest sau cuvant pentru a amplifica starea de fapt, din dorinta de a va face utili in fata maghiarilor.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:38 de DanD
oare
Intr-o tara civilizata,nu scapa asa usor. Ok,nu e cazul romaniei.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:36 de luisharcsa
dublu standard
Domnule DanD, sa inteleg ca esti de acord cu ce a facut fata,si nu trebuie luata nici o masura.Maine ii da in cap unui ungur ca a vorbit in ungureste,nu-i bai este doar un ungur.Asa-i?Daca dadeam eu foc stagului romanesc,scapam asa de usor? Mai erau asa indulgenti procurorii?Nu cred.Dar asta se face de 100 de ani,nici nu inteleg cum nu ne-am obisnuit inca.Pentu unii muma ,pentru altii ciuma.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:24 de luisharcsa
greu...
Domnule Harcsa, dumneata nu ai inteles ce au spus procurorii. Nu s-au gasit probe care sa sustina acuzatiile...de instigare la ura interetnica si distrugere. Una e ce zici dumneata si alta e ce au spus procurorii. Era si culmea sa o gaseasca vinovata si peste asta, sa le mai acorde si astora daune din partea ei. Liderii partidelor maghiare chiar nu inteleg un lucru...sunt pielea p*, nimeni nu-i baga in seama si nu-i vrea. Cu ce ajutati voi maghiarii din Romania in afara de a-i instiga impotriva romanilor? Convietuim foarte bine cu maghiarii, chiar nu este nicio problema pana cand apareti voi, partidele pwlii, sa bagati raca intre maghiari si romani. Nimeni nu are nevoie de voi! Daca nu erati voi, x si y din partidele astea, sa cereti autonomie si alte kkturi, 99% din scandalurile cu etnicii maghiari nu existau. Defapt nici alea nu au fost scandaluri cu etnicii maghiari ci doar cu unii din ei, un numar restrans, cu, bine'nteles, legatura cu partidul. Ca si ungurul ala platit sa faca scandal in centru si sa-si ia cafteala ca dupa aceea sa apara in toate stirile sa minta ca a fost batut pt ca e maghiar. Sunteti penibili, hai sictir.
Postat 10 Aprilie 2019, 20:07 de DanD
nu s-au găsit probe care să confirme acuzaţiile
"nu s-au găsit probe care să confirme acuzaţiile"????Ce probe mai trebuie.Daca nici asa ,cu filmari clare nu se pot hotara,mai bine se lasa de meserie.Ata nu-i justitie,este o porcarie.Sunt curios daca se intampla invers ce spuneau.Inseamna ca sunt bune regulile lui "drac"nea,asta este justitia pe care o doresc romanii.Si mai spun ca nu exista discriminare.Rusine,rusine,rusine
Postat 10 Aprilie 2019, 18:31 de luisharcsa
Dl procuror
Nota 10 pt procuror...cum sa ceri asa daune pt nimic! Dacă stam bine sa gandim steagul era ilegal amplasat iar ca urmare fapta nu exista... Etnia maghiară ar trebui totusi sa fie mai înțelegătoare, ar fi fost deajuns din partea lor doar o mustrare iar din partea fetei scuzele de rigoare si cred ca lucrurile s ar fi terminat.
Postat 10 Aprilie 2019, 17:37 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON