URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2016, 21:22

Bătălie pe pod: Păgânii şi creştinii s-au luptat la poarta Cetăţii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săgeţi şi salve de tun s-au tras, sâmbătă, la poarta Cetăţii Oradea. Păgâni şi creştini medievali s-au bătut pentru supremaţia fortăreţei, la capătul podului de lemn ce reproduce unul din podurile de odinioară.

Spre deosebire de bătăliile adevărate din epoca medievală, cea de sâmbătă a fost una programată şi a avut parte şi de public. În schimb, lupta a părut veridică în ochii orădenilor adunaţi în jurul porţii Cetăţii, mai ales pentru cei mai micuţi dintre ei, bucuroşi să audă pe viu cum sună sabia lovită de armura duşmanului.

După ce au trecut podul dinspre Catedrala Ortodoxă spre Cetate, păgânii au fost rapid luaţi cu asalt. Primele care i-au atacat au fost doamnele şi domniţele, care au aruncat în ei cu varză şi vorbe aspre. Apoi la rând a venit "artileria grea": arcaşi, soldaţi şi cavaleri, cu toţii s-au năpustit peste duşmani, până i-au pus la pământ.

Lupta crâncenă a fost câştigată, cum altfel, de creştini, care i-au ajutat pe păgâni să se ridice de la pământ şi cu toţii şi-au dat bărbăteşte mâna, în ovaţiile publicului.

Zilele Cetăţii au programat o nouă bătălie pentru cucerirea podului Cetăţii şi duminică, de la ora 17, tot la poarta de vest.

Sâmbătă, orădenii care au trecut pe Zilele Cetăţii au mai putut vedea şi alte demonstraţii de lupte medievale, iar seara au fost invitaţi la concertele susţinute de Marian Filip şi trupa Vunk.


Program Zilele Cetăţii, 3 iulie

Ora 10:00 - 12:00 - Ateliere de dansuri medievale, muzică medievală, pictură pe faţă, jocuri medievale, jonglerii - faţă Corpul A

Ora 10:00 - 20:00 - Demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale - Ateliere meşteşugăreşti pentru copii - Corpul K

Ora 10:00 - 12:00 - Tir cu arcul - Lupii din pustă - spate Corpul H

Ora 10:00 - 20:00 - Demonstraţii Tabere medievale - Curtea Castelului şi Bastionul Bethlen

Ora 12:00 - 13:00 - Teatru copii - D'ale lui Păcală. Poveşti cu Păcală şi surorile sale - spectacol interactiv pentru copii - Teatrul de Vară

Ora 16:00 - 17:00 - Teatru medieval "Căsătorie cu de-a sila" - curtea castelului

Ora 17:00 - 18:00 - Bătălie "Asediul Cetăţii" - Poarta de Vest şi Curtina spre Bethlen

Ora 20:00 - 23:00 - Concert pe scena mare: trupa N.O.R. şi trupa Baby Elvis

Ora 23:00 - 24:00 - Spectacol de lasere şi jonglerii cu foc - trupa Hypnosis

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
niste ciobani...
...la modul cum isi carau pari in cap :))))) Dar no, decat deloc, sau tarabe cu chinezarii, mai bine niste cavaleri... ciobani :)))))) Iar "domnitele" alea de dadeau cu varza in ei au fost si mai penibile :)))))) Ce sa caute tantile alea sa arunce cu varza in osteni ? Te pomenesti ca asa se desfasurau bataliile pe vremuri, ai ? Vai si-amar, pai isi luau niste sulite in mecla imediat "domnitele" lu' peste :))))))) Bai da' ne-am distrat maxim cu alea ! :)))))))) Aha, si intre 10 si 12 nu era nici dreaq la tir cu arcul, la Lupii din pusta sulii ! Astia sunt lenesii aia carora le-a dat primaria sediu in cetate si timp de 4 luni n-au facut absolut nici o activitate, iar cand le-au zis ca vor fi dati afara s-au trezit si ei sa face ceva intre 10 si 12 si bineinteles ca n-au facut nimic ! Pai asa vreau si eu sediu in Cetate, gratis, sa zac pe-acolo cu burta la soare ! A fost misto in schimb concursul de Strong Man Medieval, ne-am distrat pe cinste ! Si am tras si cu arcul, da' nu la Lupii sulii care nici n-au fost acolo ci la ceva club meserias, Redpont sau whatever care aveau tinte si alte alea pe-acolo si personal calificat si prietenos si am si nimerit tinta ! :D Mancare buna, cam scumpa, da' ce sa facem. Am baut un ceai rece de levantica de mi-a venit sa beau tot ceaunul de bun ce era ! :D :D
Postat 03 Iulie 2016, 00:04 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON