URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2016, 15:44

Guvernul vrea să reclasifice toate localităţile: Oradea va fi un pol regional secundar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul propune reclasificarea tuturor localităţilor din România. Potrivit proiectului citat de hotnews.ro, oraşele ar urma să fie împărţite în şapte categorii, iar comunele în două.

Timişoara, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa şi Iaşi ar urma să devină municipii "poli regionali principali cu potenţial transnaţional". Condiţiile acestei categorii sunt minim 250.000 de locuitori şi 400.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste 10.000 de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, institute naţionale de cercetare-dezvoltare.

Oradea ar intra în a doua categorie, a polilor regionali secundari, unde vor mai fi incluse oraşe precum Arad, Piteşti sau Bacău. În această categorie, condiţiile sunt minim 100.000 de locuitori în oraş şi 300.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean sau suprajudeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV, minim o entitate de inovare şi transfer tehnologic. Alte oraşe care vor mai intra în această categorie vor fi Botoşani, Braşov, Galaţi, Baia Mare, Satu Mare sau Sibiu.

A treia categorie va fi a municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional, cu condiţii de peste 40.000 de locuitori şi 200.000 în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim o filială de universitate, instituţii culturale de reputaţie judeţeană. În această categorie vor intra oraşe precum Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Deva, Slatina, Zalău sau Vaslui. 

Alte categorii de oraşe vor fi municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, apoi centre urbane cu rol zonal şi centre urbane cu funcţii specializate.

Proiectul de lege introduce şi noţiunea de oraş cu caracteristici rurale, adică oraşe care, potrivit Guvernului, împline cel puţin 3 din următorii indicatori: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de jumătate din străzi modernizate, numărul locuitorilor a scuzăt în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie are domiciliul în sate aparţinătoare.

Localităţile rurale din România vor fi împărţite în comune poli rurali (comune cu rol de servicii intercomunale la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km) şi alte comune.

Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, pentru care încurajează unificarea administrativă, însă doar dacă şi populaţia va exprima această dorinţă prin referendum local. Din Bihor, în această categorie intră satele Şinteu, Derna, Criştioru de Jos, Diosig şi Cărpinet. 

Proiectul de lege propus de Guvern poate fi consultat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@bihoreanoradean
Dumnezeule Mare! Incearca sa gandesti inainte de a ... da drumul cuvintelor! In primul rand, scolile profesionale, sau colegiile tehnice, nu pregatesc asamblori, ci muncitori calificati, sau cu inalta calificare, functie de domeniu. Pana la automatizarea totala a productiei, e nevoie de muncitori calificati, pe care lipsa de viziune la nivel local ii face cam greu de gasit in Oradea. Nu se doreste "distrigerea" Sorbonicai, sau nu in sensul inteles de tine. Primarele a fost destul de clar cand a spus ca vrea sa ajute Universitatea, dar in conditiile cand si respectiva Universitate, isi adapteaza functionarea la cerintele pietei. Si pentru ca vad ca te faci ca pricepi, repet, asta inseamna marirea numarului de locuri la facultatile cu profil inginerie si la IT si reducerea numarului de locuri la facultati facute doar de dragul de a avea o diploma. Sper ca nu uiti ca Universitatea din Oradea a fost renumita si cred ca campioana, la diplome acordate chelnerilor si politistilor pe banda rulanta si pe bani buni, bani isusiti de clanul Maghiar. Cand afirmi ca ce ma intereseaza cei care dupa absolvire vand burgheri, glumesti, nu-i asa? Pai ma intereseaza, pentru in fapt facultatile astea de trei lulele, trei surcele au locuri la fara plata si acorda burse, care, unu la mana sunt date si din banii mei, iar in al doilea rand, o buna parte dintre aceste fonduri ar putea fi directionate spre imbunatatirea calitatii actului de invataman ( aducerea de exemplu, de profesori buni, platiti cu ora, de la alte universitati, pentru specialitatile care au cerere pe piata, IT, inginerie, etc. Si poate ca asa nu ar mai zice firmele de IT care vor sa vina in Oradea, ca nu gasesc oameni minim calificati.
Postat 22 August 2016, 09:34 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Transferul între şcoala specială şi politică este, poate, cel mai bine reprezentat tocmai de către cel ce vrea să-şi şteargă urmele. Tentaţia de a reveni la locul faptei este însă mai mare decât instinctul de conservare. Între chelner şi tinichigiu a ales secretar. I se spune şi general.
Postat 20 August 2016, 11:54 de eutanasiu
@ anti
Adica sa inteleg ca daca momentan singurele "bussinesuri" din parcul industrial sunt cu valoare adaugata mica si folosesc forta umana de lucru ieftina, toti oradenii ar trebui sa se faca asamblataori, lacatusi sau sculeri? Nu uita ca in cativa ani toate aceste joburi vor disparea datorita automatizarii productiei si avansului tehnologic. Si nu inteleg ce treaba ai tu cu absolventii vanzatori de burgeri sau care stau pe banii parintilor! Nu stau pe banii tai! Si nu uita ca sistemul de invatamant romanesc incepand de la clasa 0 si pana la cel universitar a fost distrus sistematic de clasa politica in ultimii 25 de ani, iar absolventii semianalfabeti sunt rezultatul unei societat bolnavei conduse de politicieni avizi de putere si care nu dau doi bani pe cei care i-au ales, asa cum se intampla si in Oradea de altfel
Postat 20 August 2016, 11:29 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Cum incearca Bolojan sa distruga universitatea? Cerandu-le sa-si adapteze planul de scolarizare la cerintele pietei? Dar nu, Sorbonica are libertatea universitara si scoate in continuare absolventi de Mediu si mai stiu ce Istorie si Sociologie, semianalfabeti si care au doua perspective la absolvire: daca tata are pile, undeva la stat pe un post caldut, iar daca nu in industria "ospitaliera": " mai doriti ceva langa hamburgher, la pachet?". Ce are a face infiintare scolilor profesionale cu Sorbonica. In ce fel o afecteaza, ca sincer, incerc sa-ti inteleg logica, dar nu reusesc?
Postat 20 August 2016, 10:38 de User anonimizat
Oradea
Numărul locuitorului orașului Oradea a scăzut și din cauză că o grămadă s-au mutat cu domiciliul în localitățile imediat învecinate: Paleu, Săldăbagiu de Munte, Fughiu, Ineu, Sânmartin, Sântandrei sau chiar mai departe. Vedeți cu cât au crescut satele/comunele astea și o să vedeți că numărul orădenilor de acum 20 de ani e sensibil asemănător cu cel de acum deși pe o pantă descendentă că, deh, nu degeaba ne-am occidentalizat: nu mai vrem să facem copii, asta e...
Postat 20 August 2016, 08:45 de Shogun
@ linux
Referitor la populatie: in 1992 Oradea avea aprox. 222.000 locuitori, in 2006 avea 206.000 locuitori iar in 2011 la ultimul recensamant mai erau 196.000 de locuitori. Nu uita ca intre timp am intrat in UE fapt care ia avantajat pe investitorii straini dar a pus o mare povara pe oradeni/romani prin alinierea preturilor si a taxelor la nivelul UE. Singurul avantaj a fost dreptul de a muncii in tarile UE legal, asa ca pot sa-ti spun ca o mare parte din fostii mei colegi de liceu s-au facultate sunt plecati din tara si nu au de gand sa se intoarca in graba. Chiar daca salariile au crescut in ultimii ani, nu au reusit sa compenseze costul scump al vietii la oras (pretul utilitatilor, transportului in comun, taxele locale si pretul bunurilor de larg consum in general) intr-un oras care e codas la salarizare la nivel national. Asa ca nu dezinformez deloc. Poate ti-ai facut tu o parere gresita fiind plecat (parca asa te laudai)
Postat 20 August 2016, 00:27 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Eu zic ca doar tie ti se pare ca nivelul de trai e in scadere. Iti garantez ca e mult mai bun decat era acum 8 ani. In legatura cu scaderea populatiei, eu nu as fi as convins. Ultimul recensamant a fost acum 5 ani, de unde sti tu care e trendul demografic in momentul de fata? Nu mai scrie afirmatii fara acoperire, ca induci oamenii in eroare
Postat 19 August 2016, 21:27 de David
@ linux
Hai sa lasam politica locala pentru ca de 8 ani avem acelasi primar dar nivelul de trai in Oradea continua sa scada la fel si populatia ca numar si mai mult, cei educati se indreapta exact spre centrele la care noi visam (CJ, Tm si Buc). Nici daca ne-am uni cu toate comunele limitrofe nu am ajunge la 250.000 de locuitori ca sa putem fi poli regionali principali. Despre nepotismul din universitate, da, ai dreptate dar asta nu e un motiv sa o distrugem asa cum viseaza bolojan, doar ca sa o inlocuim cu scoli profesionale, pentru ca asta se cauta momentan in parcul industrial cu care ne tot scoate ochii, cu toate ca "plus valaorea" nu prea exista aici sau daca exista, merge la export si mai putin in buzunarele oradenilor ori in visteria primariei.
Postat 19 August 2016, 20:10 de User anonimizat
Reclasificare vs. Reevaluare = primari mai mici
După ce guvernul s-a fript cu ordonanţa lui Bolojan, iată că acum avem şi explicaţia şi succesiunea logică a paşilor (pas cu pas) în materia unificării administrative. Este evident că Sânmartin NU se încadrează în respectiva categorie! Cel mai probabil Birtin îl va lua consultant pe originar în vederea organizării unui referendum de succes pentru unirea cu Aleşd. Sperăm că mai devreme de 4 A.N.I.
Postat 19 August 2016, 19:59 de eutanasiu
Politica locala
Aceste rezultate sunt de fapt rezultatele politicii locale duse de capii judetului pe care i-am/i-ati avut de la '89 incoace. Pe langa faptul ca toti trag in directii opuse cu aeroportul, Universitatea din Oradea sufera de nepotism si imagine negativa, la fel sufera in genera institutiile in Romania. Nu se vrea schimbare. Vor toti acces la putere si sa manareasca banii sa se imbogateasca peste noapte. Iar faptul ca Oradea s-ar fi unit cu Sanmartin si Santandrei, ar fi imping lucrurile inainte. Dar ce sa faci cand minim 6 din 10 romani gandesc cu ochii in televizor la manele, Capatos si la horoscop!? Asta e nivelul - rezultatele se reflecta deopotriva. Dar principala cauza e politica locala.
Postat 19 August 2016, 19:02 de linux4ever
CE VA FI CU IUBIREA MEA?
Eu nu imi fac griji! Face BIG un " traficut de influenta " pe langa Julien et...voila! Se schimba totul!
Postat 19 August 2016, 17:08 de TDS
Asta-i buna! Si prosti si ghinionisti!
Am ramas singuri. Nu ne vor nici taranii din Sanmartin. Deja suntem pe locul doi, secundari daca vreti, cam la orice. Vorbesc de vestul tarii. La inceputul lunii august doua mari orașe cosmopolite Arad si Timișoara s-au unit si au infiintat o nouă Metropola Europeană competitiva. Ce vor? „Un model multipolar de dezvoltare integrată, axat pe performanță și specializare inteligentă, capabil să valorifice oportunitățile și să genereze standarde ridicate de trai, prosperitate și competitivitate internațională printr-o abordare partenerială în folosul cetățenilor. O construcție bazată pe valori recunoscute: mentalitate deschisă, competență, pragmatism, tradiție, unitate în diversitate, verticalitate și curajul de a asuma soluții inovatoare.” Nea ilie, ce dezvoltare vom mai putea avea noi, oradenii, in vecinatatea acestui colos de 500.000 de locuitori si cu venituri de aproape trei ori mai mari decat Oradea?! Ce curse, ce aeroport, ce investitori?! Au cele mai mare vami din vestul tarii, granita cu Serbia, sunt legate de o autostrada intre ele si alta cu exteriorul. Uite ca astora nu le e frica sa se extinda si nu-si cheltuie resursele pe proiecte tembele!
Postat 19 August 2016, 16:23 de pinonel
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON