URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2013, 20:13

Tuberculoza în SIDA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tuberculoza este o infecţie oportunistă majoră a persoanelor infectate cu HIV. Statisticile din SUA evidenţiază scăderea constantă a cazurilor de tuberculoză până în 1986, cu tendinţă de eradicare, dar după 1986 s-a constatat o recrudescenţă importantă în contextul epidemiei cu HIV.

Aproape jumătate din pacienţii cu SIDA şi cu tuberculoză prezintă forme extrapulmonare de boală (tuberculoză osoasă, a creierului, a meningelui, a tractului gastro-intestinal, a ganglionilor cervicali, sau a ficatului). Aproximativ 5% din pacienţii cu SIDA prezintă şi tuberculoză, important fiind faptul că tuberculoza activă afectează mai frecvent pacienţii cu vârsta între 24 şi 44 de ani, mai ales în ţările în curs de dezvoltare (aici existând zone în care 20 până la 70% din cazurile noi de tuberculoză activă sunt la pacienţii cu SIDA).

Diagnosticul se pune pe datele clinice, de laborator, radiologice şi testul la tuberculină; acesta din urmă constă în administrarea intradermică a tuberculinei (un derivat tuberculinic proteic purificat) la nivelul antebraţului şi măsurarea ulterioară (la un interval de 48-72 de ore) a diametrului reacţiei cutanate reprezentate de o induraţie la locul injecţiei.

Atenţie! Tratamentul standard al tuberculozei este în general la fel de eficient la pacientul infectat cu HIV ca la cel neinfectat, observându-se doar o creştere discretă a numărului de cazuri cu reacţii adverse medicamentoase (erupţii cutanate sau, mai rar, afectări ale ficatului). S-a mai observat faptul că tuberculoza rezistentă la tratament apare mult mai frecvent la pacienţii cu SIDA.

Reţineţi! Prevenirea tuberculozei active trebuie să devină o realitate şi prin diagnosticarea tuberculozei latente a bolnavilor cu SIDA, prin testarea la tuberculină. O reacţie pozitivă se consideră o induraţie cu diametru mai mare sau egal cu 5 mm, fapt ce impune tratamentul profilactic cu izoniazidă (un antituberculos larg folosit în toată lumea) timp de un an. Acelaşi tratament este recomandat şi celor infectaţi cu HIV şi care sunt anergici la testarea la tuberculină, adică nu prezintă nicio reacţie cutanată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON