URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2023, 09:03

Tot mai cald. Ce putem face?

Tot mai cald. Ce putem face? (sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum se anticipa, serviciul european al schimbărilor climatice Copernicus a anunțat că iulie a fost cea mai caldă lună înregistrată la nivel global. Temperatura medie a fost de 16,95 grade Celsius, peste recordul consemnat în iulie 2019, de 16,63 grade Celsius. Diferența de 0,33 grade pare mică, dar de regulă recordurile sunt depășite cu cel mult o zecime.

„Sunt cele mai fierbinți temperaturi din istoria omenirii”, a spus Samantha Burgess, directoarea adjunctă a serviciului. Cea mai caldă zi a fost 6 iulie, când temperatura globală a ajuns la 17,08 grade Celsius. Sunt 81% șanse ca 2023 să fie cel mai cald din istorie, iar, dat fiind că a început să se manifeste și fenomenul El Niño, se preconizează că anul 2024 va fi și mai cald. Unii profesori sunt pesimiști și spun că, peste un deceniu, vom privi acești ani ca fiind răcoroși!

De mult timp oamenii de știință atrag atenția că încălzirea globală este accentuată de emisiile de gaze cu efect de seră. Până când guvernele lumii se vor pune de acord să ia măsuri eficiente, mulți oameni obișnuiți se întreabă: ce putem face?

Cercetătorul și activistul Charlie Gardner a făcut un scurt ghid pentru cei care nu vor să rămână indiferenți. El le recomandă să fie dornici să afle ce se întâmplă în jurul lor și să citească ceea ce spun oamenii de știință. Fiecare ar trebui să adopte schimbările pe care le poate face, pentru a nu mai contribui la poluare.

Esențial este să vedem și perspectiva celor din jur și să nu-i criticăm pe cei care zboară cu avionul ori cumpără produse din plastic. Gardner spune că mult mai important este să comunicăm direct și deschis cu cât mai multă lume, să le împărtășim prietenilor, colegilor ori chiar necunoscuților informații despre încălzirea globală.

Dacă spun că nu sunt interesați de criza climatică, vorbiți-le despre ceea ce îi interesează, precum agricultură, turism, grădinărit și efectele încălzirii globale asupra acestor ramuri. Important este ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă că schimbarea climatică nu este un scenariu de film...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Noi cititorii nu prea putem face mare lucru.
În primul rând e un proces normal. Încălzirea planetei și erele glaciare au fost și în trecut când nu exista lumea tehnologizată de astăzi. Să nu exagerăm că noi o provocăm. Că datorită nouă e puțin mai accelerată, da, așa este. Dar aceste enunțuri „Sunt cele mai fierbinți temperaturi din istoria omenirii” trebuie ignorate pentru că sunt manipulatoare. Pentru că se fac măsurători de 150-200 de ani, nu din istoria omenirii. În al doilea rând, eu cu 5 tomberoane în curte nu prea mai pot face ceva. Bombardierii să nu mai arunce flacoane de plastic de bere la marginea drumului, asta ar trebui făcut. Dar nu cred că aceste articole vor ajunge la acele persoane.
Postat 20 August 2023, 07:59 de Vio_427
Copy paste
Trebuia sa dati titlul articolului copiat dupa cel al colegului Adrian Cris. Pacat doamna Totorean ca, avand atatea subiecte "fierbinti" din oras, ati ales sa urmati un narativ impus.
Postat 19 August 2023, 10:55 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON