URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2021, 17:04

Tőkés, după victoria la CEDO: "Nu-i foloseşte României să se opună valorilor europene"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pastorul László Tőkés a declarat că sentinţa favorabilă primită miercuri de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procesele intentate Statului Român, după ce a fost sancţionat în 2014 pentru arborarea a steagurilor Ţinutului Secuiesc şi regiunii Partium pe sediul cabinetului său, demonstrează că "nu-i foloseşte României să se opună valorilor europene".

"Dumnezeu a îndeplinit aşteptările noastre"

Fostul episcop reformat, acum pastor pensionar şi preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, s-a declarat satisfăcut de sentinţa primită după şapte ani de procese.

„Îmi exprim încă o dată satisfacţia că Curtea Europeană a adus o decizie favorabilă cauzei noastre şi cred că este un rezultat însemnat pentru toţi cei care luptă pentru folosirea simbolurilor comunităţii noastre, privind libera exprimare, dreptul de a arbora steagurile noastre în ţara unde trăim şi unde suntem cetăţeni fideli", a declarat Tőkés.

Fostul europarlamentar şi-a exprimat speranţa că "sentinţa va însemna un precedent juridic privind întreaga dispută în legătură cu arborarea steagurilor şi folosirea simbolurilor noastre maghiare" și a afirmat că "în spiritul acestei sentinţe se poate aştepta la o normalizare a atitudinii româneşti faţă de cauza simbolurilor".

"Cinismul puterii de stat majoritar"

Pe de altă parte, László Tőkés a criticat autorităţile române. "Cei şapte ani ai acestui proces reflectă cinismul puterii de stat majoritar şi lupta noastră neclintită şi consecventă împotriva privării minorităţii maghiare de drepturile ei esenţiale", a declarat Tőkés.

Pastorul a exemplificat cu întâmpinarea făcută la CEDO de reprezentanţii României. "Organele româneşti neagă ori trec cu vederea aceste drepturi, aceste valori, le pun sub semnul întrebării, ba chiar şi contestă existenţa regiunilor Ținutul Secuiesc și Partium. Întâmpinarea Statului Român foloseşte denumirea «aşa-numitul Ţinut Secuiesc», «aşa-numitul Partium», şi neagă realitatea istorică şi teritorială a acestor regiuni, falsificând realitatea", a spus pastorul.

László Tőkés a arătat că "e adevărat că în ultima sută de ani (n.r. Ţinutul Secuiesc) nu a fost o unitate distinctă, dar celelalte sute de ani nu a fost o entitate artificială, ci una reală". În acest sens, el a amintit că "steagul secuiesc provine din vremea principelui Székely Mózes, de origine secuiască, a fost simbolul de luptă al principelui, iar drapelul Partium provine din anul 1660, când principele Transilvaniei a fost Rákóczi György al II-lea şi Dieta din Sebeş a introdus această formă de steag a regiunii Partium".

Fără despăgubiri morale...

Prezent la conferinţa de presă, avocatul Kincses Előd, care l-a reprezentat pe Tőkés în procesul intentat Statului Român, a afirmat că sentinţa va constitui un precedent în procesele similare. "Dacă altă dată se vor aplica sancţiuni nejustificate pentru arborarea steagului secuiesc sau celui al Partium, această sentinţă CEDO va putea fi invocată. Instanţele din România trebuie să ţină cont de practica Curţii Europene pentru Drepturile Omului", a spus Kincses.

În ceea ce priveşte despăgubirile de 2.112 euro, acordate de CEDO pastorului reformat, avocatul a explicat că "2.000 lei a fost onorariul avocaţial, iar restul au fost cheltuieli de deplasare".

Kincses Előd a acceptat faptul că instanţa europeană a respins acordarea despăgubirilor morale de 16.000 euro cerute de Tőkés.

"Sancţiunea contravenţională (n.r. dată de Poliţia Locală Oradea) a fost avertismentul, plus dispoziţia de ridicare a steagurilor. Datorită faptului că steagurile au putut rămâne în continuare (n.r. arborate) din 2014 până astăzi, iar hotărârea (n.r. de înlăturare) nu a fost pusă în aplicare, asta a însemnat (n.r. pentru instanţă) că domnul Tőkés nu a suferit alte daune morale", a spus avocatul.

De altfel, cele două steaguri au fost aduse în sală pe durata conferinţei de presă, după care, la încheierea întâlnirii cu jurnaliștii, au fost arborate la loc pe balconul biroului lui László Tőkés, cu vedere la strada Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Torqemada
Incearca Vaslui sau Alexandria, te potrivesti acolo
Postat 29 Aprilie 2021, 00:55 de Sandu2100
Colonie
Am ajuns o țară și un oraș marioneta a unor subvalori și antivalori ca toches, lupsa, birta, etc. Nu va mai plângeți. Ce ați votat, asta s-ar ales !
Postat 28 Aprilie 2021, 20:44 de Torqemada
Instigator separatist, izolationist, revizionist
Cand sentintele la CEDO sunt impotriva lui, nu isi cere scuze spunand ca pretentiile si apucaturile iredentistilor sepratisti sunt contrar valorilor europene.
Postat 28 Aprilie 2021, 20:13 de B90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON