URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2015, 20:26

Laszlo Tokes a arborat drapelul regiunii Partium la sediul biroului său de europarlamentar (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi a fost instalat drapelul secuilor, acum a urmat cel al regiunii Partium. Europarlamentarul Laszlo Tokes a arborat vineri seară la balconul sediului său de la intersecţia străzilor Primăriei cu Jean Calvin un drapel alb însemnat cu crucea dublă şi patru dungi roşii conceput să reprezinte regiunea Partium.

La eveniment au participat circa 50 de orădeni, colaboratori ai europarlamentarului şi lideri ai PPMT, care au şi aplaudat momentul.

"În România se duce un război al steagurilor. Cauza steagurilor maghiare reprezintă inegalitatea de drepturi a cetăţenilor de etnie maghiară faţă de cetăţenii de etnie română din această ţară. Steagul şi simbolurile noastre sunt de rangul doi şi se duce o politică discriminatorie şi duplicitară", a acuzat europarlamentarul în conferinţa de presă care a precedat arborarea drapelului.

În semn de protest

Potrivit europarlamentarului, steagul regiunii Partium a fost arborat în semn de protest faţă de sancţiunea cu avertismentul aplicată de Poliţia Locală după arborarea drapelului secuiesc în primăvara anului trecut.

Drapelul a fost calificat drept "mijloc publicitar" afişat fără autorizaţie, iar Tokes a fost îndemnat să îl înlăture. Europarlamentarul a contestat sancţiunea în instanţă şi a pierdut, pe rând, ambele procese, atât la Judecătorie cât şi la Tribunal.

"E o afirmaţie absurdă că ar fi steag publicitar şi exprimă cinismul puterii, al reprezentanţilor puterii locale. Drept răspuns la aceast calificativ înjositor declar că nu vom îndepărta steagul secuiesc. Din contră, vom merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu plângerea noastă şi arborăm şi acest steag din Partium", a spus Tokes.

Un drapel la comandă

Drapelul regiunii Partium, a fost reconstituit în baza textului Dietei din Sebeş din 1659, în urma unui concurs de idei organizat anul trecut de Consiliul Autonomiei din Partium. "Descrierea drapelului este inclusă în textul Dietei", a susţinut Tokes.

Europarlamentarul a precizat că drapelul a trebuit să fie reconstituit după trei secole pentru că nu a mai fost materializat la vremea lui. "Peste câţiva ani (n.r. după Dieta din Sebeş) principatul Transilvănean a luat sfârşit (n.r. sub ocupaţie otomană) şi nu au mai putut să pună steagul", a declarat europarlamentarul.

Autor necunoscut

Potrivit liderului PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, drapelul Partium este însemnat cu crucea dublă ca simbol al creştinătăţii europene şi cele patru dungi roşii simbolizând cele trei Crişuri şi râul Someş care traversau regiunea. "Simbolurile sunt vechi de trei secole", a spus Csomortanyi.

Drapelul regiunii Partium a fost adoptat anul acesta în cadrul unui concurs de idei organizat în toamna anului trecut de către Consiliul Autonomiei din Partium. Steagul a prezentat în cadrul unei conferinţe organizată în luna mai de organizaţie în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene. Autorul drapelului a cerut să rămână anonim, iar Consiliul îi respectă decizia. "Să nu cumva să i se pună un proces în cap", a explicat europarlamentarul. Tot ce a acceptat să dezvăluie Tokes a fost că "autorul este din Ţara Românească, deci drapelul nu este de import".

În prezent la balconul biroului europarlamentarului Laszlo Tokes sunt arborate cinci drapele, de la drapelul Uniunii Europene şi drapele revoluţionare ale Ungariei şi României la drapelul secuiesc şi cel al regiunii Partium.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Partium
Prietene Tokes, ia vezi, ai in Ungaria lacul "Boloton", de ce nu pui acolo din metru in metru cate un steag dala asa fainoshag cu Partium & Secuimea ? Ti-ar sta mai bine acolo ! :)
Postat 12 Decembrie 2015, 19:26 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON