URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2018, 22:20

TIFF Oradea a debutat cu un scurt filmuleţ despre catastrofa de la Palatul Episcopal Greco-Catolic (FOTO/VIDEO)

Sute de orădeni s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Unirii, la debutul TIFF Oradea, festivalul de filme organizat în premieră în oraşul nostru.

Scurtă istorie cinematografică orădeană

Înainte de filmul documentar "România neîmblânzită", primul care a rulat în centrul urbei în cadrul festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, a avut un scurt discurs, în care a explicat motivele pentru care a adus la Oradea acest eveniment cu tradiţie şi faimă în Cluj Napoca.

"Cel mai important (n.r. motiv) e legat de dorinţa festivalului TIFF de a iradia şi alte zone din ţară şi mai ales pe perioada toamnei, pentru că între luna iunie, când organizăm festivalul la Cluj, şi septembrie apar multe filme noi, sunt avanpremiere de film românesc, sunt premiere cu filme străine care s-au arătat în multe festivaluri şi nu au ajuns în România. Şi ne doream de mult să organizăm un frate al TIFF-ului de la Cluj, cu personalitate distinctă, cu alt program, şi mă bucur că am reuşit să facem asta la Oradea", a spus Giurgiu.

A fost ales oraşul de pe Crişul Repede pentru că aici există o tradiţie cinematografică. "Aici, la începutul secolului trecut, cred că, la fel, alături de Cluj, Oradea era oraşul cu cea mai importantă dezvoltare culturală, spirituală, în special în zona cinematografiei. În 1905 se puteau vedea filme în Parcul 1 Decembrie, fosta piaţă mare, în 1907 s-a deschis Cinema Urania, în 1912 s-a deschis Cinema Apollo", a spus preşedintele festivalului, amintindu-l pe Jeno Szekely, regizor şi producător de film orădean, proprietarul primelor cinematografe din oraş.

Oradea pe ecran

Apoi, pe micuţul podium amplasat în faţa ecranului, alături de Giurgiu a urcat autorul singurului film "care chiar are legătură cu Oradea" din programul TIFF Oradea, Bereczki Csaba. Crescut în Oradea, dar mutat în Budapesta, el este directorul Centrului Naţional de Film din Ungaria şi a adus în oraşul său pelicula "Exod de suflete". De altfel, filmul a rulat tot vineri seară, la Sinagoga Sion.

"Mă bucur foarte mult că sunt aici. De ani de zile am avut greutate să aduc filmele în Oradea. Am crescut în Oradea şi chiar şi primul meu film, "Cântecul nebunilor", în 2001, l-am filmat aici integral", a mărturisit Bereczki. De asemenea, a precizat el, ultima scenă din "Exod de suflete" a fost filmată în Oradea.

Reconstruim împreună!

Giurgiu a anunţat apoi o surpriză: organizatorii TIFF Oradea au realizat un scurt film despre incendiul catastrofal care a distrus Palatul Episcopal Greco-Catolic. Aşadar, chiar la câţiva paşi de fastuoasa clădire, a rulat un filmuleţ de 30 de secunde cu imagini din seara infernului, dar şi cu o imagine cu palatul înainte de incendiu.

Apoi, pe ecran a apărut mesajul "Reconstruim împreună!" şi îndemnul donării de bani pentru lucrările de refacere, alături de conturile bancare în care doritorii pot face viramente. Spectatorii au aplaudat intens acest mesaj de susţinere venit din partea organizatorilor TIFF Oradea.

După ce au mai urmărit o scurtă prezentare a peliculelor care rulează în cele trei zile de festival, cei adunaţi în Piaţa Unirii au profitat de vremea bună şi de lăsarea întunericului, pentru a urmări "România neîmblânzită", un film documentar lansat în acest an, realizat de casa de producţie britanică Off the Fence, în regia lui Thomas Barton-Humphreys.

TIFF Oradea continuă sâmbătă şi duminică, fiind programate proiecţii de filme în şase locuri: Piaţa Unirii, Cetate, Teatrul Regina Maria, Universitatea Partium, Lokal şi Sinagoga Sion.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON