URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2018, 22:20

TIFF Oradea a debutat cu un scurt filmuleţ despre catastrofa de la Palatul Episcopal Greco-Catolic (FOTO/VIDEO)

Sute de orădeni s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Unirii, la debutul TIFF Oradea, festivalul de filme organizat în premieră în oraşul nostru.

Scurtă istorie cinematografică orădeană

Înainte de filmul documentar "România neîmblânzită", primul care a rulat în centrul urbei în cadrul festivalului, regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, a avut un scurt discurs, în care a explicat motivele pentru care a adus la Oradea acest eveniment cu tradiţie şi faimă în Cluj Napoca.

"Cel mai important (n.r. motiv) e legat de dorinţa festivalului TIFF de a iradia şi alte zone din ţară şi mai ales pe perioada toamnei, pentru că între luna iunie, când organizăm festivalul la Cluj, şi septembrie apar multe filme noi, sunt avanpremiere de film românesc, sunt premiere cu filme străine care s-au arătat în multe festivaluri şi nu au ajuns în România. Şi ne doream de mult să organizăm un frate al TIFF-ului de la Cluj, cu personalitate distinctă, cu alt program, şi mă bucur că am reuşit să facem asta la Oradea", a spus Giurgiu.

A fost ales oraşul de pe Crişul Repede pentru că aici există o tradiţie cinematografică. "Aici, la începutul secolului trecut, cred că, la fel, alături de Cluj, Oradea era oraşul cu cea mai importantă dezvoltare culturală, spirituală, în special în zona cinematografiei. În 1905 se puteau vedea filme în Parcul 1 Decembrie, fosta piaţă mare, în 1907 s-a deschis Cinema Urania, în 1912 s-a deschis Cinema Apollo", a spus preşedintele festivalului, amintindu-l pe Jeno Szekely, regizor şi producător de film orădean, proprietarul primelor cinematografe din oraş.

Oradea pe ecran

Apoi, pe micuţul podium amplasat în faţa ecranului, alături de Giurgiu a urcat autorul singurului film "care chiar are legătură cu Oradea" din programul TIFF Oradea, Bereczki Csaba. Crescut în Oradea, dar mutat în Budapesta, el este directorul Centrului Naţional de Film din Ungaria şi a adus în oraşul său pelicula "Exod de suflete". De altfel, filmul a rulat tot vineri seară, la Sinagoga Sion.

"Mă bucur foarte mult că sunt aici. De ani de zile am avut greutate să aduc filmele în Oradea. Am crescut în Oradea şi chiar şi primul meu film, "Cântecul nebunilor", în 2001, l-am filmat aici integral", a mărturisit Bereczki. De asemenea, a precizat el, ultima scenă din "Exod de suflete" a fost filmată în Oradea.

Reconstruim împreună!

Giurgiu a anunţat apoi o surpriză: organizatorii TIFF Oradea au realizat un scurt film despre incendiul catastrofal care a distrus Palatul Episcopal Greco-Catolic. Aşadar, chiar la câţiva paşi de fastuoasa clădire, a rulat un filmuleţ de 30 de secunde cu imagini din seara infernului, dar şi cu o imagine cu palatul înainte de incendiu.

Apoi, pe ecran a apărut mesajul "Reconstruim împreună!" şi îndemnul donării de bani pentru lucrările de refacere, alături de conturile bancare în care doritorii pot face viramente. Spectatorii au aplaudat intens acest mesaj de susţinere venit din partea organizatorilor TIFF Oradea.

După ce au mai urmărit o scurtă prezentare a peliculelor care rulează în cele trei zile de festival, cei adunaţi în Piaţa Unirii au profitat de vremea bună şi de lăsarea întunericului, pentru a urmări "România neîmblânzită", un film documentar lansat în acest an, realizat de casa de producţie britanică Off the Fence, în regia lui Thomas Barton-Humphreys.

TIFF Oradea continuă sâmbătă şi duminică, fiind programate proiecţii de filme în şase locuri: Piaţa Unirii, Cetate, Teatrul Regina Maria, Universitatea Partium, Lokal şi Sinagoga Sion.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON