URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2023, 08:35

Teste GRATUITE Babeş-Papanicolaou şi HPV în judeţul BIHOR: Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeş Papanicolaou sau HPV la unul din centrele partenere din judeţul Bihor ale Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca.

Oradea

- Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (Maternitate) - Calea Clujului 50, tel: 0259 414 631 interior 553

- Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (Cabinet ginecologie Dr. Gherai Rareș) - str. Corneliu Coposu 12,  tel: 0767 110 667

- Spitalul Clinic Pelican Oradea - str. Corneliu Coposu 2, tel: 0259 444 444

- Centrul Vascular Venus - Calea Clujului 68, tel: 0359 416 666

- Centrul Medical Medena - str. Anton Bacalbașa 2, tel: 0259 221 122

Valea lui Mihai

- Centrul Vascular Venus - str. Aron Marton 6, tel: 0359 416 555

- Centrul Medical PauloraMed - Valea lui Mihai, tel: 0753 981 458

Tinca

- Centrul Vascular Venus - P-ța. Dumbravei 14, tel: 0359 416 888

Ștei

- Spitalul Orășenesc Ștei - str. Cuza Vodă 5, tel: 0259 332 756

Bratca

- Centrul de Sănătate Multifuncțional Bratca - str. Principală 124, tel: 0786 539 092 (cabinet obstetrică-ginecologie), 0259 473 341 (recepție)

Beiuș

- Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” - str. Garofiței 14, tel: 0736 649 480

- Centrul Vascular Venus - str. Garofiței 22, tel: 0359 416 444

- Centrul Medical Medena - str. Ioan Ciordaș  3, tel: 0770 221 122

Marghita

- Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita - str. Eroilor 12-14, tel: 0259/362475; 0259/362309

Aleșd

- Spitalul Orășenesc Aleșd - str. 1 Decembrie 3,  tel: 0725 529 416

- Dr. Popoviciu Mihaela - Cartier Șoimul 82, ap. 4, tel: 0723 621 224

Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca (IOCN) implementează proiectul "Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa Ii - Regiunea Nord Vest", Cod SMIS: 140501. Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani cu domiciliul în oricare din judeţele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecţie transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieţii lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut şi pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate şi nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Care sunt simptomele infecţiei cu HPV?

Infecţia cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecţiilor cu HPV sunt eliminate spontan şi se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecţia cu HPV devine persistentă şi poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecţia cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Există tratament pentru infecţia cu HPV?

Nu există tratament pentru infecţia cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecţia le are asupra sănătăţii. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulţi sau pot creşte în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcţie de indicaţiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtaţi riscul de apariţie a cancerului de col uterin.

Condiţii de testare

- Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

- Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

- Fără histerectomie totală

- Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

- Asigurate sau neasigurate

- Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud)

Unde se mai realizează teste GRATUITE Babeş-Papanicolaou şi HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca sau la Unitatea Mobilă de Testare.

Informaţii despre cancerul de col uterin, lista centrelor de testare din Regiunea Nord-Vest şi programul Unităţii Mobile de Testare sunt accesibile pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secţiunea Programări, accesând pagina de Facebook "Poţi să Previi" sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON