URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2013, 16:00

Şvabii din Palota sărbătoresc tradiţionalul Kirchweih: Episcopii romano-catolici din Oradea şi Timişoara, aduşi într-o caleaşcă (FOTO / VIDEO)

Cam o sută de localnici s-au adunat, duminică dimineaţă, în centrul satului bihorean Palota, pentru a da startul la tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul satului.

"Kirchweih fest îl sărbătorim în fiecare an în cea mai apropiată duminică de 13 iunie, Ziua Sfântului Anton, când e hramul bisericesc, şi totodată e o sărbătoare a şvabilor care locuiesc în acest sat", a precizat Angela Tencuţ, preşedinta Forumului Democrat German din Palota, organizatorul evenimentului.

Pregătirile au început dis-de-dimineaţă, la Căminul Cultural, unde oamenii au venit, cu mic, cu mare, pentru a îmbrăca costumele populare şi pentru a se găti de paradă. La ora 10.45, cu toţii au pornit, în haine populare, pe uliţele satului, chiuind şi strigând "Kirchweih", acompaniaţi de o fanfară.

Un moment deosebit a fost în jurul prânzului, când au sosit episcopul romano-catolic László Böcskei şi omologul său timişorean, Martin Roos, aduşi, de la intrarea în sat, într-o caleaşcă însoţită de o coloană de maşini. Cei doi au fost întâmpinaţi de parada costumelor şi au mers apoi la biserica în jurul căreia s-a construit întregul sat, pentru a oficia slujba religioasă.

Programul a mai cuprins o depunere de coroane la monumentul dedicat întemeietorului satului şi al bisericii, contele Johann Maria Frimont, iar de la ora 16, la căminul cultural vor avea loc mai multe manifestări culturale, dansuri populare germane, fiind aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane. Ziua se va termina cu o discotecă în aer liber.


Biserica cu poveste

biserica_1.jpgContele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost om de rând. Soldat de la 17 ani, Frimont a ajuns în scurt timp general, câştigându-şi cu sabia de cavalerist titlurile de conte de Palota şi prinţ de Antrodocco.

Sub bolta măreaţă a bisericii, două culoare gigantice se intersectează în mijloc, într-un "plus" sacru închipuind o cruce. Biserica palotanilor e unică în lume. Frimont a construit şi satul Palota în formă de cruce militară germană, cu biserica în centrul ei. Aici a şi fost înmormântat, într-o criptă în formă de cruce.

Contele Frimont s-a stins din viaţă la 72 de ani, pe 26 decembrie 1831. Conform testamentului său, biserica a rămas comunităţii. Contele s-a îngrijit ca o sumă consistentă din averea sa să fie folosită pentru întreţinere, cu ordinul ca slujbele să se desfăşoare, alternativ, în limba maghiară şi germană, pentru a nu învrăjbi comunitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ludovic
Nicio problema, avand in vedere ca va plangeti ca voi sunteti cei asimilati si ca pana acum nu ati reusiti sa asimilati decat niste bruneti vorbitori de lb.maghiara. Succes.
Postat 17 Iunie 2013, 07:29 de Dan
din pacate
SI CARE E PROBLEMA???
Postat 16 Iunie 2013, 19:46 de ludovic
din pacate
*Maghiarizati
Postat 16 Iunie 2013, 19:17 de vlad
din pacate
..svabi maghiatizati din pacate!
Postat 16 Iunie 2013, 16:35 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON