URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2021, 16:04

Steagul de doliu, arborat pe Palatul de Justiţie: A murit primul preşedinte al Curţii de Apel Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Maria Ileana Muţiu, doctor în drept şi printre fondatorii Facultăţii de Drept a Universității orădene, a murit la vârsta de 79 ani, anunţul fiind făcut, vineri, printr-un comunicat, de purtătorul de cuvânt al instanţei.

„Colectivul Curții de Apel Oradea anunţă cu profund regret trecerea în nefiinţă a doamnei judecător Maria Ileana Muțiu, primul președinte al Curții de Apel Oradea, judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doctor în drept şi conferențiar universitar al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Oradea, cu o carieră în magistratură de aproape 40 de ani, un om de înaltă ţinută morală şi profesională”, se arată în document.

Un mesaj de condoleanţe a fost transmis, vineri, şi de decanul Facultăţii de drept, Cristian Dumitru Miheş. „A fost unul dintre fondatorii Facultății de Drept în cadrul Universității din Oradea, iar în calitate de dascăl al facultății noastre a dăruit, cu generozitate, nouă și multor generații de studenți știința Dreptului Civil. Se cuvine să exprimăm gândul de mulțumire din partea colegilor noștri pentru contribuția dumneaei la dezvoltarea învățământului superior juridic orădean”, a transmis decanul, în numele colectivului.

Maria Ileana Muţiu a absolvit Facultatea de Drept din Cluj Napoca, în 1968, iar în 1978 era deja doctor în drept. Ea a intrat în magistratură ca judecător la Judecătoria Oradea, iar după înființarea Curții de Apel Oradea, a condus această instanță în perioada 1 iulie 1993 - 1 martie 2000. 

Magistratul orădean a fost formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, şi chiar director adjunct al institutului, iar din 2002  a fost judecător în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Deşi ar fi avut mandat pe o perioadă de 6 ani, ea a activat doar până în 2005, când a părăsit magistratura, prin demisie, chiar în perioada în care presa centrală dezvăluia faptul că a fost printre magistraţii care, în perioada comunistă au fost pregătiţi în faimosul "Centru de Perfecţionare şi Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţia de Stat" din cadrul Academiei "Ştefan Gheorghiu" (CEPECA).

Numele Mariei Ileana Muţiu apărea pe lista judecătorilor şcoliţi în perioada 1982-1983 (perioadă cu vârf maxim de ideologizare a cadrelor din Justitia ceauşistă), după cum a scris România Liberă, şi a primit ca temă de aplicare "Elaborarea şi luarea deciziilor de către conducerea instanţei pe baza datelor rezultate din sistemul informaţional", a dezvăluit Ziua, citată de 9AM.ro.

Muţiu a rămas, însă, cadru universitar la Facultatea de Drept Oradea, instituţie academică a cărei fondator a fost şi unde a predat ca şi conferenţiar, iar apoi profesor universitar, specialitatea Drept civil.

De-a lungul carierei, fostul magistrat a avut publicate mai multe cărţi de specialitate: Drept civil, persoane fizice şi juridice (1995); Drept civil (2001); Drept civil, contracte speciale (2004).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON