URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2018, 16:00

Statul i-a luat șansa la viață! Un tânăr care a așteptat 2 ani după un transplant de plămân a murit din cauza nepăsării politicienilor

Statul i-a luat șansa la viață! Un tânăr care a așteptat 2 ani după un transplant de plămân a murit din cauza nepăsării politicienilor foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr de 29 de ani, Călin Farcaș, din localitatea brașoveană Teliu, care a așteptat 2 ani pentru un transplant de plămân s-a stins mult prea devreme, duminică seară, într-un spital din Capitală. A aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi chiar el strânsese 200.000 de euro pentru intervenție, arată Digi24.ro.

Cu banii în mână, degeaba

Povestea tânărului a fost prezentată în repetate rânduri de Digi24.ro. Starea lui se deteriorase în ultimele zile și, în plus, avea și insuficiență cardiacă. Călin avea nevoie de transplant pulmonar, reuşise în aprilie, în doar cinci zile de când a fost deschisă o pagină de donaţii pentru el, să mobilizeze mii de oameni care au adunat întreaga sumă necesară pentru intervenţia de care are nevoie. Plin de speranță că are o nouă şansă la viaţă, tânărul mărturisea într-un interviu pentru Digi24: „După atâtea lucruri minunate - şi într-un timp atât de scurt - care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi indeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei”, declara el.

Nu a fost să fie. Călin voia să meargă la o clinică din India pentru a face transplantul, dar s-a lovit de alte dificultăți. Birocrația complicată, tergiversarea actelor și întârzierea nepermis de mare a procedurilor care i-ar fi permis să se opereze în străinătate i-au irosit puținul timp pe care Călin îl mai avea la dispoziție. Arată Digi24.

Călin fusese diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară în urmă cu doi ani și supraviețuia conectat la un aparat cu oxigen. Disperat, a organizat un protest în fața Spitalului Județean Brașov pentru a atrage atenția asupra cazului său. Cerea să fie operat de urgență, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu avea nici banii necesari. În urma acelui protest, în numai câteva zile, oamenii s-au mobilizat pe Facebook și au strâns 200.000 de euro. Urma să găsească o clinică unde să facă acest transplant. În România nu era posibil, nici într-o țară din Uniunea Europeană, pentru că nu avem drepturi depline în rețeaua Eurotransplant. Nu se afla nici măcar pe o listă de așteptare pentru transplant.

Cu greu supraviețuiesc…

În cele din urmă, în data de 2 mai, Călin anunța pe Facebook că a găsit o clinică în India. Era foarte greu însă să facă documentele și transportul, dar păstra speranța. În cele din urmă, a ajuns la Institutul Marius Nasta din Capitală, acolo unde a decedat.

„Cu greu reușesc să mă mai țin de la o zi la alta să supraviețuiesc, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o mai dă ca să mă pot bucura de ea. Nu mai am putere să mă lupt și cu statul, deșo singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa să mă salveze. Este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec, dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum, nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare. Nu doresc nimănui să treacă aproape zilnic razant pe lângă sfârșit”, a fost unul dintre ultimele mesaje scrise de Călin Farcaș vineri, pe Facebook.

Prea târziu pentru Călin

Marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat la Digi24 că din câte știe, Călin primise recent acceptul de a merge pentru a face transplant în străinătate, dar spune că nu are cunoștință că pacientul găsise o clinică în India și nici nu știe dacă aceasta ar fi fost soluția.

„N-aș putea să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat. Sunt mâhnită. Din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a declarat ministrul, care a explicat că cea mai mare problemă a României - de unde derivă și problema cu protocolul Eurotransplant - este donarea de organe. 

Întrebată de Digi24 dacă marea problemă a fost că nu a existat un organ disponibil pentru Călin, ministrul a răspuns: „N-aș putea spune dacă asta a fost marea problemă. Marea problemă e că Agenția Națională de Transplant, precum și toți factorii implicați trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătății să facă tot ce-i stă în putință să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură pentru a susține orice tip de transplant și să investească Ministerul Sănătății în pregătirea medicilor care fac acest lucru. Cred că pentru familia acestui pacient este târziu când spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor”, a spus Sorina Pintea.

În legătură cu protocoul Eurotransplant, Pintea a precizat că România nu s-a implicat absolut deloc în viabilitatea acestuia. „În primul rând, protocolul acesta nu a fost denunțat de Eurotransplant, dar într-o vreme el era ca și inexistent. Ca să poți beneficia de transplant în strainat, și țara care semnează protocolul trebuie să contribuie cu organe. Până anul acesta, România nu a contribuit absolut deloc. Anul acesta am contribuit cu două organe, doi plămâni, prelevați de o echipă din Rotterdam și o echipă din Germania, astfel încât urma ca și pacienții noștri să beneficieze de transplant în străinătate, prin reciprocitate. Am început să facem pași abia anul acesta. Teoretic, ar fi putut beneficia de transplant pulmonar în țările Eurotransplant, în condițiile în care dosarul era trimis acolo, dosarul era evaluat, dar, v-am spus, informațiile mele spun că el a fost săptămâna trecută evaluat și i s-a dat acceptul”, a explicat Sorina Pintea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Timea
Esti o comunista inapoiata. In capitalism preturile sunt date de raportul cerere-oferta. Tu vrei capitalism cu beneficii comuniste, ceausisto?
Postat 04 Iulie 2018, 14:21 de testtest
Dumnezeu
să-l ierte pe băiat și să le-o tragă reprezentanților statului care poartă vina... Acuma nici eurotransplantu nu-mi inspiră mare încredere (mai ales austriecii). Oricum, toate se întâmplă, (după mine), deoarece partidele politice s-au transformat în mafii (semidezorganizate, ca să zic așa) care au unicul scop de a deturna banii contribuabililor înspre propriile buzunare. Era de altfel extrem de previzibil să se întâmple așa, instituțiile (publice sau private) fiind oglinda oamenilor, și mai ales a conducătorilor acestora. Cel mai la îndemână exemplu, care îmi vine acum, e consigliul judeczean BH, condus de băiatul acela obosit care, (din bani publici, normal) și-a lăbărțat fățăul pe panourile pubicitare din preajma aeroportului Oradea. Dacă ați uitat cumva, vă reamintesc că selecția cadrelor udmr bh, cei care asigură cu brio, cvorumul/majoritatea infracțională parlamentară, a fost făcută cu mânuțele alea două, grăsuțe și murdare, de către însuși, marele depanator tuciuriu. Adică, păstorul & odeonul care se băteau să-i ducă geanta lui Sanyi, băiatul de Marghita (ăla cu fața de măcelar tranșator de porcine) care împărțea piramidoane trecătorilor, Bipeda migrantă din Tg. Mureș, care și-a transhumat părinții la Ungaria, precum și atâția alți primari și deconcentrați, degrabă delapidatori de bani publici... Soluția ar fi implicarea oamenilor de bună calitate în viața publică, inclusiv înscrierea în partidele politice. Închei cu tradiționalul: Jos Ilici/Putin/Erdogan/OrbanViktor.ru/hunorchelemen.hu și, cu voia dvs. ultimul dp listă, LiviuNicolaeDragnea.il (prietenul lui Bibi). Aferim !
Postat 04 Iulie 2018, 11:32 de Vlaicu
Donezi organe române? Nu?
Atunci de ce ai pretenții de la alții să-ți doneze ție, când nevoile sunt în principal la cei de-un neam cu ei? Abordarea din articol e greșită. Nu Statul e de vină în acest caz, ci mentalitatea și educația ortodoxă care înlătură interesul pentru a dona.
Postat 04 Iulie 2018, 08:30 de CrisDumi
Vai si amar
Am cunoscut un medic Român stabilit în Canada și l-am întrebat de ce sistemul medical din România oferă medici buni, dar nu oferă tehnologie. Nu pot sa spun ce a răspuns, nu am crezut că un medic poate să spună așa ceva.
Postat 04 Iulie 2018, 00:11 de Sandu1201
sistem de pozaci si hartogari
Nesimtire, tupeu, aroganta, cinism, neimplicare, coruptie, monstri. Cam astea imi trec prin minte ori de cate ori ma gandesc la sistemul medical romanesc de stat. Bineinteles, cu extrem de mici exceptii, cum ar fi SMURD-ul, si foarte modeste cazuri de dovezi a existentei unor exemplare din specia umana in acest sistem. Este pur si simplu incredibil acest caz. Mai are cineva dubii ca acest sistem trebuie ras de pe fata pamantului, in totalitate? Platim OBLIGATORIU cel putin 300 de ron/persoana LUNAR, asigurarea medicala. Pentru ce, mai exact? Eu in 20 de ani nu am beneficiat de un leucoplast gratuit si in aceeasi situatie cred ca se afla 90% din populatia activa. Nu analize, nu preventie, nu tratament la orice, spitalele arata ca intr-o tara de nebuni. Daca da vreo boala mai crancena peste tine, esti programat peste cateva luni la nu stiu ce dracovenie care oricum e veche si 'te rezolva' mai repede decat daca ai sta acasa fara tratament. Asadar, pur si simplu nimic indarat. Cautati pe net ce primiti pentru 300 de ron pe luna, la asigurarile medicale private. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe acest om, care a murit cu zile! Putem fi oricare dintre noi, oricand, in aceeasi postura, cu acelasi traseu. Cum sa fii atat de cinic sa spui ca: "Teoretic, ar fi putut beneficia de transplant pulmonar în țările Eurotransplant, în condițiile în care dosarul era trimis acolo, dosarul era evaluat, dar, v-am spus, informațiile mele spun că el a fost săptămâna trecută evaluat și i s-a dat acceptul"... Sunt io defect sau astia-s batuti in cap? Reactia corecta din punctul meu de vedere ar fi fost sa-i sfarame la propriu pe toti cei care i-a durut in cur de acest om si de suferinta lui.
Postat 03 Iulie 2018, 23:01 de User anonimizat
mi se face greata
:( Deci momentan ne costa in jur de 200.000 de euro o astfel de operatie? Pe bune? Nu stiu cine s-a gandit la punerea astfel de preturi, dar ii doresc din suflet o moarte foarte foarte lenta plina de chinuri! Sa va fie rusine! Din banii oamenilor muncitori se tine toti medicii de pe lumea noastra, indiferent de tara, si astfel ne este multumita... ! Condoleanta familiei indurerate :((
Postat 03 Iulie 2018, 22:25 de Timea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON