Un tânăr de 29 de ani, Călin Farcaș, din localitatea brașoveană Teliu, care a așteptat 2 ani pentru un transplant de plămân s-a stins mult prea devreme, duminică seară, într-un spital din Capitală. A aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi chiar el strânsese 200.000 de euro pentru intervenție, arată Digi24.ro.
Cu banii în mână, degeaba
Povestea tânărului a fost prezentată în repetate rânduri de Digi24.ro. Starea lui se deteriorase în ultimele zile și, în plus, avea și insuficiență cardiacă. Călin avea nevoie de transplant pulmonar, reuşise în aprilie, în doar cinci zile de când a fost deschisă o pagină de donaţii pentru el, să mobilizeze mii de oameni care au adunat întreaga sumă necesară pentru intervenţia de care are nevoie. Plin de speranță că are o nouă şansă la viaţă, tânărul mărturisea într-un interviu pentru Digi24: „După atâtea lucruri minunate - şi într-un timp atât de scurt - care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi indeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei”, declara el.
Nu a fost să fie. Călin voia să meargă la o clinică din India pentru a face transplantul, dar s-a lovit de alte dificultăți. Birocrația complicată, tergiversarea actelor și întârzierea nepermis de mare a procedurilor care i-ar fi permis să se opereze în străinătate i-au irosit puținul timp pe care Călin îl mai avea la dispoziție. Arată Digi24.
Călin fusese diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară în urmă cu doi ani și supraviețuia conectat la un aparat cu oxigen. Disperat, a organizat un protest în fața Spitalului Județean Brașov pentru a atrage atenția asupra cazului său. Cerea să fie operat de urgență, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu avea nici banii necesari. În urma acelui protest, în numai câteva zile, oamenii s-au mobilizat pe Facebook și au strâns 200.000 de euro. Urma să găsească o clinică unde să facă acest transplant. În România nu era posibil, nici într-o țară din Uniunea Europeană, pentru că nu avem drepturi depline în rețeaua Eurotransplant. Nu se afla nici măcar pe o listă de așteptare pentru transplant.
Cu greu supraviețuiesc…
În cele din urmă, în data de 2 mai, Călin anunța pe Facebook că a găsit o clinică în India. Era foarte greu însă să facă documentele și transportul, dar păstra speranța. În cele din urmă, a ajuns la Institutul Marius Nasta din Capitală, acolo unde a decedat.
„Cu greu reușesc să mă mai țin de la o zi la alta să supraviețuiesc, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare zi pe care mi-o mai dă ca să mă pot bucura de ea. Nu mai am putere să mă lupt și cu statul, deșo singurul impediment pe care îl am este un acord cu o clinică din Europa să mă salveze. Este extrem de frustrant și umilitor prin ce sunt pus să trec, dacă eram membrul oricărui stat din Europa eram salvat până acum, nu mai era nevoie de atâta suferință și disperare. Nu doresc nimănui să treacă aproape zilnic razant pe lângă sfârșit”, a fost unul dintre ultimele mesaje scrise de Călin Farcaș vineri, pe Facebook.
Prea târziu pentru Călin
Marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat la Digi24 că din câte știe, Călin primise recent acceptul de a merge pentru a face transplant în străinătate, dar spune că nu are cunoștință că pacientul găsise o clinică în India și nici nu știe dacă aceasta ar fi fost soluția.
„N-aș putea să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat. Sunt mâhnită. Din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a declarat ministrul, care a explicat că cea mai mare problemă a României - de unde derivă și problema cu protocolul Eurotransplant - este donarea de organe.
Întrebată de Digi24 dacă marea problemă a fost că nu a existat un organ disponibil pentru Călin, ministrul a răspuns: „N-aș putea spune dacă asta a fost marea problemă. Marea problemă e că Agenția Națională de Transplant, precum și toți factorii implicați trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătății să facă tot ce-i stă în putință să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură pentru a susține orice tip de transplant și să investească Ministerul Sănătății în pregătirea medicilor care fac acest lucru. Cred că pentru familia acestui pacient este târziu când spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor”, a spus Sorina Pintea.
În legătură cu protocoul Eurotransplant, Pintea a precizat că România nu s-a implicat absolut deloc în viabilitatea acestuia. „În primul rând, protocolul acesta nu a fost denunțat de Eurotransplant, dar într-o vreme el era ca și inexistent. Ca să poți beneficia de transplant în strainat, și țara care semnează protocolul trebuie să contribuie cu organe. Până anul acesta, România nu a contribuit absolut deloc. Anul acesta am contribuit cu două organe, doi plămâni, prelevați de o echipă din Rotterdam și o echipă din Germania, astfel încât urma ca și pacienții noștri să beneficieze de transplant în străinătate, prin reciprocitate. Am început să facem pași abia anul acesta. Teoretic, ar fi putut beneficia de transplant pulmonar în țările Eurotransplant, în condițiile în care dosarul era trimis acolo, dosarul era evaluat, dar, v-am spus, informațiile mele spun că el a fost săptămâna trecută evaluat și i s-a dat acceptul”, a explicat Sorina Pintea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.