URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2023, 13:33

Soluție pentru vindecarea depresiei: Bihorenii sunt invitați într-un program psihologic gratuit derulat de Universitatea din Oradea

Soluție pentru vindecarea depresiei: Bihorenii sunt invitați într-un program psihologic gratuit derulat de Universitatea din Oradea (foto: Marina Stroganova, Pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care au între 18 și 65 de ani și cred că suferă de depresie sunt îndemnați să se înscrie într-un program psihologic gratuit creat de o echipă de cercetători ai Universității din Oradea.

Cei selectați vor participa la opt ședințe menite să reducă depresia prin tehnica activării comportamentale.

Înscrierea constă în completarea unui formular disponibil online, unde doritorii vor trebui să spună, printre altele, dacă urmează vreun tratament medicamentos pentru depresie, sau dacă în ultimele două săptămâni au avut sentimente de tristețe, deprimare sau deznădăjduire, dificultăți de adormire, sentimente negative la adresa propriei persoane sau gânduri de suicid.

Potrivit directorului de proiect, Alexandru Tiba, cei selectați în urma răspunsurilor din chestionare vor fi invitați la un interviu clinic. „Ulterior, în funcție de probleme, ești introdus în program sau se face o altă recomandare”, a declarat Tiba pentru BIHOREANUL. De pildă, pentru cei care au avut deja o tentativă de suicid, recomandarea va fi o intervenție de urgență la o clinică de psihiatrie.

Persoanele selectate în program vor participa apoi la cele opt ședințe gratuite de activare comportamentală pentru reducerea depresiei. Programul este validat științific și construit pe baza protocolului din unul dintre cele mai semnificative studii care au testat activarea comportamentală în depresie, studiul Cobra.

Cercetătorii orădeni au derulat deja programul cu unii bihoreni, în urma primei etape de selecție, din vară. „Din datele preliminare, se pare că activarea comportamentală ajută într-un procent destul de mare în reducerea depresiei”, a mai spus Tiba, precizând însă că, deocamdată, echipa are doar concluzii intermediare.

Concluziile finale ale studiului intitulat T-RAC vor fi prezentate public în decembrie.

Acest program a fost dezvoltat de lectorul Alexandru Tiba, de la Universitatea din Oradea, și Laura Voss din cadrul Universității din York, consultant extern al programului. Studiul este finanțat de Ministerul Cercetării, iar din echipa de proiect mai fac parte cercetătorii postdoctorali Marius Drugaș și Carmen Bora, respectiv asistentul de ceercetare Ioana Sîrbu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON