URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
14 Noiembrie 2023, 20:41

Soluție pentru criza locurilor de parcare? Studenți orădeni, premiați pentru o aplicație inedită (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din studenți ai Universității din Oradea și mentorată de doi specialiști ai unei companii locale a câștigat un premiu special la un concurs de IT din Cluj-Napoca.

Tinerii orădeni au impresionat juriul cu aplicația ParkBuddy, care ar putea oferi o soluție la criza locurilor de parcare, permițându-le oamenilor de la case să-și închirieze curțile pentru șoferii care nu au unde să-și lase mașinile.

Academie de IT

Echipa ParkBuddy este alcătuită din studenții Dora Murgescu, Raul-Alexandru Buda, Achim-Mircea Cadar, Ioan-Ervin Petz, David Popa, Alexandru-Cosmin Pop, Patricia-Claudia Toie și mentorii Daniel Bran şi Roland Vereș, specialiști în cadrul Fortech, o companie GlobalLogic.

În cadrul Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT” (DpIT), un program dezvoltat de un ONG cu același nume din Cluj, tinerii au fost selectați pentru un training de șase luni, timp în care, ajutați de cei doi specialiști, au dezvoltat o soluție IT la o problemă pe care tot ei au identificat-o.

În total, în acest an, în programul DpIT au participat 120 de elevi și studenți din toată țara, iar cele mai bune idei au fost premiate în cadrul unei gale care a avut loc luni seară, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Parcare cu rezervare

ParkBuddy este o aplicație aflată deocamdată în faza de prototip, deci care nu este disponibilă publicului larg, prin care inițiatorii vor să ofere o soluție la gestionarea locurilor de parcare private din zonele aglomerate ale orașelor.

Concret, prin această aplicație, orădenii care stau la case în zona centrală sau pe bulevarde aglomerate, ar putea să-și închirieze locurile de parcare din curte pentru șoferi. Potrivit mentorului Daniel Bran, echipa orădeană a propus această soluție pornind de la realitatea că locurile de parcare publice sunt, adesea, prea puține, comparativ cu nevoile de pe șosele.

Astfel, un conducător auto care folosește ParkBuddy vede ce locuri de parcare sunt disponibile pe domeniul privat al urbei și va putea chiar să rezerve unul. Firește, ocuparea unei asemenea parcări private va presupune o taxă, bani care se vor împărți între proprietarul curții și echipa ParkBuddy.


O prezentare a aplicației ParkBuddy, făcută tot de echipa de proiect

„Minți strălucite”

Ideea orădenilor a fost remarcată de juriul format din specialiști, așa că au primit un premiu special și, drept recompensă, mai multe gadgeturi.

De altfel, toate ideile au fost apreciate de organizatori. „A fost o ediţie memorabilă. Am văzut la lucru tineri deosebit de talentaţi, gata să schimbe încă de azi lumea de mâine. Sunt minţi strălucite pe care vrem să le păstrăm aici, în România. De aceea este important ca şi alţi actori sociali şi economici să se implice în stimularea creativităţii lor şi în susţinerea lor financiară. Am făcut tot ce a ţinut de noi pentru a-i pregăti pe aceşti tineri să poată contribui la schimbare prin inovare; în continuare, sper că se vor implica şi alţi susţinători, care să le aprecieze realizările şi să îi ajute să valorifice la maximum ceea ce au învăţat în cadrul proiectului”, a declarat Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
geniala si simpla idee
practic e un AirBnB de parcari la domiciliu. Singurul pierzator e primaria care subventioneaza parcarile la domiciliu la 100 lei pe an. Castigator, e rezidentul care poate face mai mult de 100 lei intr-o luna :) Daca aveau spirit antreprenorial, nu unul populist de subventii, veneau primariile din tara cu idea si contracta aplicatia de mai multi ani in urma.
Postat 15 Noiembrie 2023, 18:41 de unu
Ca să-și închirieze curțile pentru a avea program de trezire și culcare făcut de alții ...
... orădenii au nevoie de o aplicație? Ca să-i poată ANAF monitoriza, să le ia impozitul cuvenit și să-i pună la declarații unice de impunere? Măi copii, studenți cu preocupări IT-iste și fani AI ... părinții voștri știu că sunteți cruzi la minte și nu gândiți în realitatea curentă, a modului de a trăii din banii făcuți de voi? Mergeți prin cluburi mai bine, decât să inventați roata pătrată care-i încurcă pe toți ceilalți.
Postat 15 Noiembrie 2023, 09:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON