URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2023, 12:15

Smart campus la Universitatea din Oradea: Investiții de 36 de milioane de lei în spațiile de învățământ (VIDEO)

Smart campus la Universitatea din Oradea: Investiții de 36 de milioane de lei în spațiile de învățământ (VIDEO) Una din clădirile care a fost modernizată în cadrul proiectului este prima pe care studenții o văd, când intră în campusul Universității
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a anunțat închiderea unui proiect major de investiții în modernizarea și dotarea spațiilor de învățământ din campusul studențesc, „Smart campus”.

Marcela PradaÎn total, 86 de săli și laboratoare au fost renovate și dotate cu diverse echipamente. „Prin acest proiect am crescut capacitatea infrastructurii de educație a Universității din Oradea”, a declarat decana Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Marcela Prada (foto), luni, într-o conferință de presă, ea fiind și managerul proiectului.

Printre spațiile modernizate în acest proiect se numără clădiri din campusul studențesc care erau vizibil degradate, drept urmare nici nu puteau fi utilizate de profesori și studenți. Ele au fost renovate din temelii și transformate în clădiri moderne, cu funcțiuni sustenabile.

„Toate aceste modernizări făcute se înscriu în criterii de «green campus»”, a explicat Prada. Sistemul de încălzire și răcire este bazat acum pe energii regenerabile, adică pompe de căldură, apă geotermală și panouri fotovoltaice, acestea din urmă instalate în cadrul altui proiect. Inedit este că Universitatea folosește acum și apa geotermală reziduală, care ajunge într-un sistem de „tavane încălzitoare”, de unde emană căldură pe timpul iernii, respectiv se face răcirea în anotimpurile calde.

„Suntem singura universitate care folosim sisteme multi-energetice, adică apă geotermală, pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Dacă vor funcționa bine, vom aplica aceste principii și altor clădiri”, a declarat, în aceeași conferință de presă, rectorul Constantin Bungău.

În cadrul proiectului „Smart campus”, UO a amenajat șase laboratoare în domeniile energie și management de mediu, sănătate și produse farmaceutice, un centru de cercetare pentru performanţă umană și un laborator pentru asistarea studenţilor cu nevoi educative speciale.

În total, prin proiect a fost modernizată o suprafață de peste 12.000 mp, în șase corpuri de clădiri. Valoarea totală a investiției este de 36 de milioane de lei, din care contribuția Universității se ridică la 6,6 milioane lei. Lucrările s-au realizat între anii 2020-2023.

„Este o reușită extraordinară, cu șase milioane de lei din veniturile proprii și restul din bugetul european”, a mai spus Bungău, mulțumind echipei care a lucrat la acest amplu proiect.

Imagini din timpul lucrărilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Multi vorbesc doar sa se afle in treaba
Elevii din prezent sunt mai bine pregatiti decat cei de acum 15-20-30 sau 50, samd de ani. Au si un avantaj prin faptul ca au meditatiile gratuite, la un click distanta pe internet. E un mare ajutor, un mare avantaj. Spor la invatat! Spor la treaba!
Postat 18 Decembrie 2023, 22:51 de Riviera
Profesori noi pe cand?
Ok..cu cladirile stam mai ok. Dar niste profesori ancorati in realitile si exigentele anilor 2020 pe cand aduceti?
Postat 18 Decembrie 2023, 20:51 de Szaby_Oradea
Bravo, tot cate un proiect ca asta in fiecare an
Nu e lucru mic
Postat 18 Decembrie 2023, 14:36 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON