Universitatea din Oradea a anunțat închiderea unui proiect major de investiții în modernizarea și dotarea spațiilor de învățământ din campusul studențesc, „Smart campus”.
În total, 86 de săli și laboratoare au fost renovate și dotate cu diverse echipamente. „Prin acest proiect am crescut capacitatea infrastructurii de educație a Universității din Oradea”, a declarat decana Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Marcela Prada (foto), luni, într-o conferință de presă, ea fiind și managerul proiectului.
Printre spațiile modernizate în acest proiect se numără clădiri din campusul studențesc care erau vizibil degradate, drept urmare nici nu puteau fi utilizate de profesori și studenți. Ele au fost renovate din temelii și transformate în clădiri moderne, cu funcțiuni sustenabile.
„Toate aceste modernizări făcute se înscriu în criterii de «green campus»”, a explicat Prada. Sistemul de încălzire și răcire este bazat acum pe energii regenerabile, adică pompe de căldură, apă geotermală și panouri fotovoltaice, acestea din urmă instalate în cadrul altui proiect. Inedit este că Universitatea folosește acum și apa geotermală reziduală, care ajunge într-un sistem de „tavane încălzitoare”, de unde emană căldură pe timpul iernii, respectiv se face răcirea în anotimpurile calde.
„Suntem singura universitate care folosim sisteme multi-energetice, adică apă geotermală, pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Dacă vor funcționa bine, vom aplica aceste principii și altor clădiri”, a declarat, în aceeași conferință de presă, rectorul Constantin Bungău.
În cadrul proiectului „Smart campus”, UO a amenajat șase laboratoare în domeniile energie și management de mediu, sănătate și produse farmaceutice, un centru de cercetare pentru performanţă umană și un laborator pentru asistarea studenţilor cu nevoi educative speciale.
În total, prin proiect a fost modernizată o suprafață de peste 12.000 mp, în șase corpuri de clădiri. Valoarea totală a investiției este de 36 de milioane de lei, din care contribuția Universității se ridică la 6,6 milioane lei. Lucrările s-au realizat între anii 2020-2023.
„Este o reușită extraordinară, cu șase milioane de lei din veniturile proprii și restul din bugetul european”, a mai spus Bungău, mulțumind echipei care a lucrat la acest amplu proiect.
Imagini din timpul lucrărilor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.