URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2023, 09:38

FOTO/VIDEO: Slujba de Înviere în Oradea: Mii de credincioși greco-catolici şi ortodocşi au mers în biserici să ia Lumină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de credincioşi greco-catolici şi ortodocşi orădeni au participat sâmbătă noapte la slujba de Înviere.

"Veniţi de luaţi Lumină!"

Vremea blândă de primăvară a încurajat oamenii să iasă din case şi să se adune în jurul lăcaşurilor de cult.

Printre primele chemări la rugăciune s-au auzit în jurul orei 22 din sanctuarul eparhial greco-catolic Maica Domnului din parcul Olosig.

Pâlcuri de orădeni, printre care mulţi părinţi cu copii, străbăteau aleile din toate direcţiile, ca o maree de umbre tăcute.

"Veniţi de luaţi Lumină", se auzea chemând din întuneric vocea vicarului eparhial Mihai Vătămănelu.

La scurt timp după începerea slujbei, în curtea lăcaşului de cult, ornată cu ghirlande, un val de foc a străbătut noaptea, întinzându-se lumină din lumină.

"Hristos a înviat!", "Adevărat a înviat", își spuneau credincioșii, în sunet de bătaie de toacă.

Foto: Szilagyi Lorand

Nevoie de iubire

Circa 500 de greco-catolici au înconjurat biserica franciscană cântând "Hristos a înviat" înainte de a intra.

"Pentru a înţelege Învierea avem nevoie de iubire, dacă iubeşti o persoană o cunoşti", a spus vicarul eparhial, care a continuat arătând că "credinţa este a celui care priveşte cu iubire şi până la urmă pricepe".

Primele bătăi de clopot au răsunat peste Oradea în jurul orei 22, după tăcerea de moarte instalată în Joia Mare, iar biserica a fost neîncăpătoare.

Cele circa 50 de coşuri acoperite cu ştergar pline de bucate aduse de credincioşi să fie sfinţite pentru masa de duminică au umplut locul de miros de sărbătoare, afumătură şi vin.

La fel ca la catedrala Sfântul Nicolae, din centrul oraşului, unde a slujit un sobor de preoţi condus de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, slujba de Înviere s-a încheiat în jurul miezului nopţii.

Credincioşii greco-catolici au început să se răspândească spre case întâlnindu-se pe drum cu fraţii ortodocşi care se îndreptau spre biserici.

Și bisericile din Centrul Oradiei au fost pline de oameni. Foto: Ovi D. Pop

Revărsarea luminii...

În jurul orei 12 noaptea, platoul din faţa fostului spital municipal (azi parte a Județeanului), scufundat în întuneric, era plin de lume (imaginea principală). La miezul nopţii, în jurul bisericii Sfântul Spiridon erau adunaţi circa o mie de credincioşi. Şi încă veneau.

Marea de oameni a fost despărţită în două de soborul condus de părintele Ciprian Mega, care înconjura biserica în frunte cu icoana Învierii Domnului.

Foto: Szilagyi Lorand

"Hristos a înviaţi din morţi...", au cântat, ca un ecou al greco-catolicilor, și credincioşii ortodocşi. Parcă băgate în priză, sute de luminări s-au aprins într-un spectacol de lumină, aproape simultan, spălând de umbre mulţimea din jurul lăcaşului de cult. "... cu moartea pe moarte călcând", a răsunat în inima cartierului Rogerius.

"Astăzi primim lumina din mormântul lui Isus Hristos, de pe masa sfântului altar, dar va veni vremea când vom primi lumină din propriul mormânt", a predicat parohul Mega în cuvântul de îndreptare ţinut în uşa bisericii.

"Pentru fiecare dintre noi va exista o zi în care vom fi loviţi de revărsarea luminii lui Dumnezeu", a spus părintele. Iar cuvintele sunau mai mult promiţător decât sentenţios...

Generaţie în blugi

Una dintre cele mai noi din Oradea, și biserica „Sfântul Spiridon” s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioşi. Oamenii au stat inclusiv pe scări. "Vă rog să stingeţi, cu toţii, luminile. Nu vrem să vă ardeţi", le-a cerut acestora nea' Nicu, unul dintre oamenii bisericii.

Oamenii s-au conformat căutându-şi locul în lăcaşul de cult. Majoritatea tineri şi foarte tineri, credincioşii păreau degajaţi ca la o întâlnire cu un prieten, judecând după hanorace şi blugi. Singurii care purtau sacou erau îngrijitorii bisericii. "La noi lumea este mai relaxată", a explicat bătrânul.

"Hristos a înviat!"

Oamenii au urmărit slujba din scaunele lor sau rezemaţi de pilonii bisericii. Scările care duceau la balcon au fost pline de copii aşezaţi pe trepte ca la cenaclu cu spinările proptite de pereţi şi faţa îndreptată spre altar.

Inima bisericii s-a umplut de voci adolescentine cântând pe ritmuri bizantine, atipice locului, imnuri pascale. Aşezaţi pe băncile de lângă perete, ici şi colo, micuţi îmbrăcaţi ca păpuşile în haine de duminică urmăreau slujba cu ochii închişi tresărind jenaţi când corul se înteţea cântând "Hristos a înviat".

Slujba a durat până după ora 3 dimineaţa, când credincioşii, încolonaţi pe trei rânduri, s-au împărtăşit din potirele ţinut la piept de preoţii ieşiţi în faţa altarului.

"La noi, aşa e obiceiul... După slujbă, se împărtăşeşte toată lumea", a mai explicat nea' Nicu.

La încheierea Sfintei Împărtăşanii, odată cu împărţirea Paştilor înmuiate în vin, biserica s-a golit de lume în câteva minute.

În jurul orei 3.30 pâlcuri de credincioşi se îndreptau spre case amestecându-se cu orădenii care veneau de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din strada cu acelaşi nume, unde a oficiat episcopul Oradiei, Sofronie Drincec.

În noapte începeau să se audă ciripiri de păsări mirate de atâta activitate în prag de zorii zilei.

Hristos a înviat!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON