URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2023, 12:40

Proiecție de film în Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea, Festival Francisc Hubic și simpozion internațional Școala Ardeleană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989, Episcopia Greco-Catolică Oradea dedică o serie de evenimente comemorării acestui moment.

Simpozion internațional

În perioada 12-14 octombrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, va avea loc simpozionul internațional cu tema „Istoria și viitorul unei Biserici, reflecții la 75 de ani de la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică”, organizat de departamentul de Teologie Greco-Catolică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub egida Școlii Ardelene - a cărei zi se sărbătorește în 11 octombrie.

La simpozion vor participa 45 de profesori și cercetători din Franța, Italia, România, Slovacia, Ucraina, vor avea loc prelegeri cu teme de interes pentru Biserică, pentru cercetarea teologică sau a științelor socio-umane, vor fi lansate cinci cărți și va fi oficiată o liturghie. Deschiderea festivă va avea loc joi, la ora 17, cu participarea Preasfințitului Virgil Bercea, care a subliniat că acesta este un „moment foarte trist pentru istoria noastră” (vezi mai jos programul complet).

Festival și proiecție de film

Va urma, pe 20-21 octombrie, Festivalul Coral Francisc Hubic 2023, tot în Aula Magna, dar și la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, unde un concert de muzică sacră va fi susținut de mai multe coruri: cel al Liceului Greco-Catolic, al Facultății Greco-catolice, „Voces”, corurile reunite ale Filarmonicii Oradea și Operei Naționale Cluj-Napoca, „Bunavestire Francisc Hubic”, sub bagheta dirijorului Radu Mureșan.

Punctul culminant este „Noaptea arestărilor”, în 28 și 29 octombrie, ce va cuprinde mai multe evenimente ce vor avea loc în Palatul Episcopal Greco-Catolic și la Catedrala „Sf. Nicolae”. Va fi proiectat, de mai multe ori, un film istoric, „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”, va fi lansată o carte, va fi comemorată arestarea episcopilor greco-catolici martiri, va putea vizitată o expoziție, în ambele zile între orele 12-16, și se va realiza o precesiune cu sute de lumânări.

„«Somnul rațiunii naște monștri» spunea pictorul Francisco Goya în secolul al XVIII-lea, noi vă invităm să fim împreună treji în prezentul nostru, tulburător deopotrivă, fără a uita evenimentele istoriei care ne-au marcat”, precizează Episcopia Greco-Catolică, printr-un comunicat.

Vezi mai jos programul detaliat al simpozionului!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON