URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2014, 16:48

Senatorul Rozalia Biro: Este necesară o adevărată revoluţie a serviciilor medicale pentru copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul Rozalia Biro intenţionează nici mai mult, nici mai puţin decât revoluţionarea sistemului de servicii medicale pentru copii, care - potrivit spuselor sale - sunt doar "ocrotite prin Constituţie", dar nu garantate în mod real în viaţa de zi cu zi.

Semnale de alarmă

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, parlamentarul bihorean a început demersurile în acest sens încă din primăvară, când împreună cu colegii din Comisia pentru Sănătate a Senatului, a organizat o conferinţă la care au participat peste 100 de reprezentanţi ai unor instituţii publice, instituţii de învăţământ şi medicale, asociaţii ale medicilor şi ale pacienţilor, în urma cărora au fost formulate nu mai puţin de 79 de propuneri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru copii şi adolescenţi.

Realităţile care au stat la baza iniţiativei senatoarei Biro sunt mai mult decât îngrijorătoare, România având cea mai mare mortalitate infantilă din UE, cea mai mare rată a abandonului copiilor, cea mai mare rată a violenţei juvenile şi în acelaşi timp suferind de o lipsă totală a programelor de sănătate pentru copii şi de lipsa monitorizării calităţii serviciilor medicale pentru copii.

Întrucât această situaţie are consecinţe devastatoare, Biro a iniţiat un pact inter-instituţional pentru sănătatea copilului şi adolescentului, semnat marţi, la Palatul Parlamentului, de către  reprezentanţii a cinci ministere (Muncii, Sănătăţii, Educaţiei, Tineretului şi Agriculturii) şi de cei ai altor peste 20 de instituţii şi organizaţii (de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davilla din Bucureşti, Colegiul Medicilor, Societatea Română de Pediatrie până la Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România).

Pas cu pas

"Trebuie să privim cu sinceritate şi realism problemele pe care le avem, pentru că altfel nici nu vom şti ce trebuie să îmbunătăţim", a explicat Biro într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea, pentru a prezenta conţinutul Pactului.

Acesta vizează dezvoltarea serviciilor medicale pentru copii şi impunerea gratuităţii medicaţiei pentru copii, promovarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, modificarea Legii Sănătăţii astfel încât medicii din cabinetele şcolare să aibă dreptul de a semna trimiteri către medicii specialişti şi de a prescrie reţete, statul să fie obligat să adopte un program naţional pentru sănătatea mamei şi copilului şi să elaboreze standarde clare pentru monitorizarea şi controlul centrelor de zi, să înfiinţeze un registru naţional al copiilor bolnavi, univeristăţile de medicină să aibă facultăţi de Pediatrie sau programe de studii cu trunchi comun de pediatrie în facultăţile de Medicină Generală, asigurările sociale de stat şi de sănătate să deconteze serviciile individuale de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, să introducă obligativitatea controalelor medicale periodice pentru copii etc.

"Ideea nu a fost de a face încă un document pe care să-l punem într-un sertar, ci de a crea o masă critică necesară pentru a reforma asistenţa medicală pentru copii şi adolescenţi", a spus Biro, precizând că primele responsabilităţi au fost asumate de cele două comisii de specialitate ale Senatului, care vor propune modificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei din domeniu. Biro a mai precizat că va evalua trimestrial şi apoi anual progresele făcute, deoarece sănătatea copiilor este o problemă care afectează întreaga societate pe termen lung.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aşa, şi ... !?!
V-am ţinut eu din lucru de 25 de ani încoace, javrelor ???
Postat 10 Decembrie 2014, 18:05 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON