URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 13:00

Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti, trimişi în judecată pentru întârzierea cu care au intervenit în dosarul Alexandrei Măceşanu, ucise de Dincă. Au tăiat orice șansă de salvare a minorei

Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti, trimişi în judecată pentru întârzierea cu care au intervenit în dosarul Alexandrei Măceşanu, ucise de Dincă. Au tăiat orice șansă de salvare a minorei foto: INQUAM Photos Bogdan Danescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti au fost trimişi în judecată pentru modul în care au intervenit în dosarul Alexandrei Măceşanu, adolescenta ucisă de Gheorghe Dincă. Anchetatorii au concluzionat că aceștia au acționat cu o întârziere de 14 ore. Dar, dacă interveneau la timp, „ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”. Procurorul care a coordonat activitățile și operatorul 112 au primit clasare.

Potrivit HotNews.ro, care citează date din rechizitoriu, polițiștii au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru abuz în serviciu.

Concret, arată anchetatorii, pe 25 iulie 2019, Nicolae Mitrea, în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceşanu şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, „nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112, privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”.

Concret, polițistul nu a respectat protocolul legal pentru asemenea cazuri, iar inacțiunea sa a fost „de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”.

Polițiștii sunt acuzați că nu au consemnat şi înregistrat sesizarea privind dispariţia minorei și nici nu au făcut verificări în legătură cu ea.

„În noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M.A., nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V.M. şi Ţ.E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu (...) fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, mai arată procurorii, conform HotNews.ro.

Polițiștii efectiv au refuzat să înregistreze datele privind dispariția fetei.

„V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M.I. privind dispariţia minorei M.A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal”.

Or întârzierea cu care s-au mișcat polițiștii au dus la întârzieri nepermise, fictima fiind găsită târziu, când nu se mai putea face nimic pentru salvarea ei.

„Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, arată procurorii.

În plus, acțiunile de căutare au fost îngreunate și de faptul că nu au fost coordonate corespunzător de șeful Poliției Caracal.

„Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A.M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”, arată HotNews.ro.

În ce-l privește pe procurorul care a coordonat ancheta cazului Melencu, și el anchetat inițial, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus clasarea dosarului. 

De asemenea, au fost clasate și acuzațiile față de operatorul 112 cu care Alexandra intrase în legătură și îi povestise că a fost răpită și violată, care nu a luat în serios cazul fetei și a tratat-o ironic.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

Gheorghe Dincă a fost condamnat, în luna mai, de Curtea de Apel Craiova, la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu, decizia fiind definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
300%
SCAPĂ!!!
Postat 08 August 2023, 19:05 de Maikeltroll
Merita
Pana la urma trebuie sa raspunda pt ce au decis sa (nu) faca.
Postat 08 August 2023, 14:28 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON