Numit în urmă cu trei luni la conducerea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean răspunzătoare de promovarea turistică a judeţului, noul director Bántó Norbert garantează că este omul potrivit la locul potrivit.
Absolvent al facultăţilor de Geografie şi de Ştiinţe Economice ale Universităţii orădene, cu un doctorat în Geografia turismului, tânărul de 36 de ani a lucrat 13 ani ca profesor, dar are şi un atestat de ghid turistic. Totodată, se declară un pasionat de călătorii, în ultimul deceniu vizitând 25 de ţări. "Merg ca turist, dar şi ca să învăţ cum fac alţii turism", explică el. Experienţa astfel dobândită l-a convins că suntem mult rămaşi în urmă...
Probleme şi soluţii
- Aţi fost numit la şefia AMD Bihor în luna mai, o numire surprinzătoare în contextul în care fostului director nu i s-a reproşat nimic. Explicaţia e pur politică?
- Nu. Având în vedere că am o orientare mult mai mare spre promovare, nu spre hârtii, Consiliul Judeţean a considerat că aşa e mai bine. Răzvan (n.r. - Răzvan Dumbravă, fostul director AMD Bihor) este un om foarte bun pe domeniul de arii protejate şi proiecte.
- Ce v-aţi propus?
- În primul rând, sper că până în noiembrie vom lansa un site despre judeţ cu informaţii la zi, în română, maghiară şi engleză. Din păcate, Bihorul nu are niciun site bun de promovare, s-au făcut site-uri de 2 lei pentru care s-au plătit 20 de lei şi care nici nu sunt actualizate. Prin noul site, vom informa turistul că la nici 2 ore de Oradea poate să meargă la rafting la Vadu Crişului sau la degustare de vin pe Valea Ierului. Aici ne lovim de o altă problemă, trebuie să-i convingem pe cei de acolo să se fiscalizeze. Degeaba au vinuri extraordinare, dacă nu dau factură. Şi mai este o problemă: cum ajung turiştii din Oradea la Vadu Crişului ori în nordul judeţului. Eu nu le-aş recomanda trenul. Căutăm o agenţie care să facă excursii de o zi, cu plecări fixe. De asemenea, mai am în plan un proiect: audio-ghiduri pentru peşteri, unde în prezent se face ghidaj doar în limba română.
Turism în cifre
- Care sunt problemele stringente ale turismului din Bihor?
- În principal, mentalitatea şi lipsa forţei de muncă calificată. Nu avem oameni care să ştie cum să servească sau să vorbească unui turist. O altă problemă este insuficienţa locurilor de cazare. În Bihor, oficial sunt 12.500 de locuri, dintre care în Oradea şi Sânmartin 9.500. Nu putem construi hoteluri sau pensiuni, dar vrem să informăm publicul că legea le permite să dea în chirie în scop turistic anumite camere libere dintr-o casă sau dintr-un apartament.
- Ce date aveţi despre numărul de turişti sosiţi în această vară în Bihor?
- Doar date statistice, care, nu ştiu din ce motive, nu sunt reale. Un exemplu concret: în 2016, în comuna Pietroasa, unde avem 175 de locuri de cazare şi doar 99 turişti. Imposibil! Tocmai de aceea, am propus Consiliului Judeţean să introducem vignete pe drumul de Padiş. O parcare cu barieră înainte să urci. Aşa vom şti numărul turiştilor.
"Vârtop trebuie să devină staţiune"
- CJ vrea să facă Drumul Apusenilor, pentru dezvoltarea turismului în Munţii Apuseni. Cât de necesară este această şosea?
- Porţiunea care ne interesează din punct de vedere turistic este între Stâna de Vale şi barajul Leşu, care acum nu prea e practicabilă. Azi, Stâna de Vale e un capăt, dar dacă am avea drumul, am avea un circuit Oradea - Stâna de Vale - Valea Iadului - Oradea.
- Pentru haosul din Vârtop ce soluţii aveţi?
- Acest sat de vacanţă trebuie transformat în staţiune. Primăria Nucet a declanşat procedura, care presupune un Plan Urbanistic General nou.
- Băile Felix şi Peştera Urşilor, două embleme pentru turismul din Bihor, au aspect de bâlci ieftin. V-aţi gândit care ar fi soluţiile?
- Pentru Felix trebuie să colaboreze Primăria Sânmartin, SC Turism Felix şi operatorii mai mici. La Peştera Urşilor o soluţie ar fi schimbarea administratorului, iar acea ţigănie să o reglementeze Primăria Pietroasa.
În zbor spre Madrid, Roma, Viena
- Aveţi vreun cuvânt de spus în negocierea de noi curse aeriene spre Oradea? De unde credeţi că am mai putea atrage turişti?
- Eu îmi spun părerea, rămâne de văzut dacă mă bagă cineva în seamă. Sunt foarte pasionat de aviaţie, cunosc bine companiile, am zburat cu fiecare. Am propus un zbor din Valencia sau Madrid, şi aş prefera Madridul pentru că geografic e la mijlocul ţării, acolo sunt mulţi români, iar printr-o colaborare Ryanair cu o altă companie, de acolo poţi zbura în 22 de destinaţii din America de Nord şi de Sud. Ar mai merge Roma, cred, şi o cursă de Viena, dar aceasta din urmă nu low cost, ci o variantă business.
- În mod cert, Oradea este o destinaţie importantă. Se pare însă că relaţia între AMD Bihor şi APTOR nu este tocmai bună. Ce vă lipseşte, ca să puteţi colabora?
- Impresia e greşită. Relaţia proastă este între Consiliul Judeţean şi Primărie. AMD şi APTOR au programe comune. Eu le-am cerut părerea, pentru că la târguri de turism, de exemplu, experienţa lor contează mai mult decât doctoratul meu.
- Cum vi se par serviciile turistice din Bihor?
- Doar 20% se ridică la nivel european. Avem mult de lucru, cum am spus, stăm prost la personal. Există doar două-trei restaurante în Oradea unde te simţi ca un rege, în restul eşti ca la o cantină din anii 90.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.