URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2018, 13:01

Se pregătesc de proteste: Angajaţii din Penitenciarul Oradea, nemulţumiţi de faptul că sunt prea puţini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) îi vor prezenta, vineri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o serie de revendicări, între care deficitul de personal din sistem şi neplata orelor suplimentare efectuate de angajaţi.

Nemulţumirile se manifestă şi la nivelul Penitenciarului Oradea, unde angajaţii sunt doar "la nivelul de 65% din necesar", potrivit sindicaliştilor.

Reprezentanţii FSANP spun că, în cazul în care ministrul Justiţiei va refuza dialogul şi nu va găsi soluţii angajaţii din penitenciare vor organiza proteste.

"Având în vedere că ministrul Justitiei refuză dialogul, iar problemele din penitenciare continuă să rămână nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10, vom fi prezenţi la sediul Ministerului Justiţiei cu o listă de revendicări pentru ministrul Tudorel Toader", a anunţat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor.

Sindicaliştii susţin că, deşi deficitul de personal este de aproape 40%, ministrul Tudorel Toader "ţine la sertar", din toamna anului 2017, Memorandumul privind scoaterea la concurs a funcţiilor vacante. Ei cer, astfel, deblocarea concursurilor din sistem şi finanţarea posturilor vacante.

Totodată, reprezentanţii FSANP cer să se promoveze un act normativ prin care orele suplimentare efectuate de angajaţi să fie plătite la timp.

Contactat de BIHOREANUL, Călin Ardelean, preşedintele Sindicatului Independent al Lucratorilor din Penitenciarul Oradea şi vicepreşedintele FSANP a declarat că se va deplasa la Bucureşti pentru a discuta, vineri, cu ministrul Justiţiei despre aceste probleme.

El spune că probleme există şi în Penitenciarul Oradea. "În urmă cu doi ani, la nivelul sistemului penitenciar, s-a făcut o standardizare care arată câţi angajaţi ar trebui să existe la numărul de deţinuţi. Acum, la Penitenciarul Oradea, procentul este la 65% din necesar", a spus pentru BIHOREANUL Călin Ardelean.

Potrivit acestuia, anul trecut, angajaţii din Penitenciarul Oradea au efectuat peste 30.000 de ore suplimentare care nu au fost plătite şi nici compensate cu timp liber. De asemenea, o bună parte din personal nu şi-a luat tot concediul de odihnă.

În fine, există probleme şi în privinţa angajărilor. "Se fac angajări pe un ştat subdimensionat pe care Penitenciarul Oradea îl are din 2006. Anul trecut au plecat 70 şi s-au angajat cam 45-50", a spus acesta.

În cazul în care discuţiile cu ministrul Tudorel Toader vor eşua, sindicaliştii din Penitenciarul Oradea vor organiza şi ei proteste. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON