URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2022, 15:03

Şcoala din Ţeţchea, premiată la Gala Dezvoltării Durabile, pentru un proiect civic iniţiat de elevi (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcoala Gimnazială nr. 2 din comuna Ţeţchea se numără printre cei cinci premianţi la o gală dedicată campionilor în educaţie, organizată în a doua zi din anul 2022 de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

La Gala Dezvoltării Durabile "Campionii educaţiei" au fost premiate cinci organizaţii care s-au distins prin activitatea lor din ultimii trei ani: Şcoala Gimnazială nr. 2 Ţeţchea, Universitatea Bucureşti, Impact Club Paşcani, Primăria Municipiului Buzău şi compania Urbasofia.

Elevii şi profesorii din Ţeţchea au fost premiaţi după ce au dus la îndeplinire un proiect pentru comunitate: au convins autorităţile locale de nevoia amplasării de rasteluri pentru biciclete.

Elevii au identificat o nevoie din comunitatea locală, au pregătit proiectul, cu argumente în favoarea ideii, apoi l-au convins pe primarul comunei să finanţeze amplasarea de suporturi metalice pentru biciclete. Demersul lor a fost explicat şi într-un video realizat de departamentul condus de UDMR-istul László Borbély.

"România durabilă va arăta exact aşa cum ne dorim doar dacă vom oferi tinerelor generaţii educaţie de calitate şi motivaţia de a se dezvolta aici, într-o societate construită pe principii de meritocraţie. Ne bucură nespus oportunitatea pe care o avem de a premia organizaţii cu proiecte extraordinare pe zona de educaţie. Pentru că de aici porneşte schimbarea de mentalitate la care aspirăm cu toţii, din perspectiva Agendei 2030, educaţia fiind o temă fundamentală", a declarat Borbély.

Cei cinci câştigători au fost selectaţi din 132 de organizaţii înscrise şi eligibile. Juriul a fost format din Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi conferenţiar la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, sociolog cu îndelungată experienţă în domeniul educaţiei şi al valorilor comunitare; Cosmin Mălureanu, coordonatorul Ascendia SA, o companie inovatoare în domeniul e-learning şi al designului educaţional, un catalizator al dezvoltării de conţinut educaţional cu implicarea profesorilor prin intermediul platformei Livresq; şi un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON