Anul şcolar 2017-2018 a început, luni, în toate unităţile de învăţământ din Bihor. Mai mult sau mai puţin fericiţi, dar negreşit cu un buchet de flori la ei, elevii s-au îndreptat de dimineaţă spre şcoli. În total, în Bihor sunt circa 95.000 de elevi şi preşcolari înscrişi într-o unitate de învăţământ.
Live pe YouTube
La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, careul a fost plin luni dimineaţa. Firesc: ca număr de elevi, aceasta este cea mai mare şcoală din Oradea. De la copiii care încep acum clasa pregătitoare, cei mai emoţionaţi, la cei de clasa a XII-a, cu toţii au ascultat discursurile oficialilor. Ce-i drept, aceştia au încercat să fie cât mai succinţi, astfel ca elevii să ajungă cât mai repede în clase.
Inedit a fost că întreaga festivitate a fost filmată cu telefonul mobil şi transmisă live pe internet, pe YouTube, de elevii claselor de jurnalism din acest liceu, care sunt totodată şi singurii elevi cu site de ştiri din Bihor, Logo Paper. Demersul lor s-a dovedit folositor: aşa a putut urmări ceremonia şi personalul auxiliar al şcolii, care nu a putut ieşi la careu.
Urmează şantier
După imnul României, directorul Iulius Timar le-a urat elevilor, profesorilor şi părinţilor, bun venit, şi i-a prezentat pe invitaţii festivităţii: deputatul Gavrilă Ghilea, viceprimarul Mircea Mălan, inspectorul pentru limbi moderne Monica Costa, comisarul şef de Poliţie Ioana Indrieş şi preşedintele comitetului de părinţi din şcoală, Ileana Lupău.
Viceprimarul Mălan le-a dat o veste bună elevilor şi profesorilor, spunându-le că Primăria a depus spre finanţare europeană un proiect în valoare de 3,5 milioane euro pentru completa reabilitare şi renovare a clădirilor şcolii. Până atunci, însă, municipalitatea va începe, "în două-trei săptămâni", asfaltarea curţii liceului. Lucrare care, desigur, ar fi trebuit făcută în timpul vacanţei de vară, însă, aşa cum arată BIHOREANUL într-un articol din ziarul de luni, Primăria a întârziat şantierele la toate unităţile de învăţământ din oraş!
Directorul Timar, care a preluat conducerea liceului la începutul acestui an, după ce a câştigat concursul organizat de Ministerul Educaţiei, le-a transmis elevilor că şcoala le oferă instrumentele necesare ca să adune cât mai multe cunoştinţe, părinţilor că scopul lor, de a avea copii educaţi, este acelaşi cu al dascălilor, aşadar să aibă încredere îi aceştia, iar profesorilor că rezultatele elevilor de la Onisifor Ghibu sunt tot mai bune. Chiar săptămâna trecută, o elevă a liceului, Sebastina Papai, a câştigat locul doi la Olimpiada Internaţională de Limbă şi Literatură Română. "Aceste rezultate sunt rodul muncii şi parteneriatului profesor - părinte - elevi", a spus Timar.
Manuale şi compendii
După ce au fost prezentaţi toţi dascălii de la clasele de boboci, adică învăţătorii claselor pregătitoare şi diriginţii claselor de-a V-a şi de-a IX-a, toţi elevii, mici sau mari, s-au dus spre sălile de clasă. Sfioşi, dar zâmbitori, ţinându-şi de mână colegii sau învăţătoarele, copilaşii din clasa pregătitoare au descoperit clase vesele, împodobite cu flori şi desene colorate.
Curioşi au fost şi elevii de clasa a V-a, care au găsit pe bănci doar două manuale: cel de educaţie fizică şi sport şi compendiul cu lecţiile de la 12 materii pentru primele opt săptămâni de şcoală, soluţia găsită de Ministerul Educaţiei pentru a suplini lipsa manualelor pentru aceşti elevi.
Desigur, ziua de luni s-a terminat rapid în toate şcolile, elevii plecând acasă după ce şi-au luat manualele şi orarul. Marţi, însă, şcoala va începe cu adevărat...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.