URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2022, 08:15

Şansă unică pentru bihorence de a-şi proteja bebeluşii, ȋncă de la naştere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicina modernă le oferă, acum, bihorencelor o şansă unică de a avea grijă de sănătatea bebeluşilor, ȋncă din primele clipe de viaţă. Este vorba despre posibilitatea recoltării la naştere a celulelor stem placentare şi ombilicale, o măsură preventivă care ar putea salva viaţa copiilor, ȋn viitor.

De la ȋnceputul anului 2022 şi până ȋn august, 129 de bihorence ȋnsărcinate au ales recoltarea placentei la naştere, alături de sângele şi ţesutul ombilical, şi stocarea lor, în condiţii de criogenie, pentru a trata eventuale probleme de sănătate cu care copilul s-ar putea confrunta.

"Primesc multe ȋntrebări, de la gravide, despre recoltarea la naştere de celule stem din cordon şi placentă. Le spun ȋntotdeauna pacientelor mele că prevenţia e sfântă, pentru că nu ştim niciodată ce ne rezervă viitorul. E demonstrat ştiinţific că celulele stem din placentă au proprietăţi unice şi, ȋn doar câţiva ani, cu ajutorul acestora vor fi tratate sute de boli grave. Suntem norocoşi că, ȋn România, avem acces la servicii precum recoltarea şi stocarea placentei, ȋmpreună cu sângele şi ţesutul ombilical, şi e păcat să nu profităm de această şansă", ne-a spus dr. Anca Copos, medic primar obsterică-ginecologie.

Recoltarea este efectuată de către medicul care asistă naşterea, fie naturală sau prin cezariană. Se poate recolta atât ȋn spitalele de stat, cât şi ȋn cele private, iar procedura este sigură, rapidă şi complet nedureroasă pentru bebeluş şi proaspăta mămică.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt folosite ȋncă din anii ’80 ȋn medicină. Peste 80 de tratamente pentru boli grave, precum sechele AVC, paralizie cerebrală, cancere şi leucemii, sunt aprobate astăzi de autorităţile europene şi americane. Sunt şi la noi ȋn ţară zeci de pacienţi, copii cu tulburări din spectrul autist sau paralizie cerebrală, care au beneficiat de transfuzii cu celule stem, atât ȋn spitale de stat, cât şi private.

Posibilitatea recoltării placentei la naştere este una relativ recentă, iar ȋn România există de doar câţiva ani. Serviciul mai este disponibil ȋn câteva ţări europene, precum Germania şi Marea Britanie, unde se bucură de un foarte mare succes. Acest succes are la bază rezultatele ȋncurajatoare ale studiilor asupra celulelor stem placentare, mai multe, mai diverse şi cu un potenţial terapeutic uriaş, faţă de cele ombilicale. Astfel, cercetătorii dau semnale că ȋn următorul deceniu ele vor putea fi folosite pentru tratarea unor afecţiuni precum diabetul, Alzheimer sau Parkinson.

Recoltarea la naştere a placentei, alături de ţesut şi sânge ombilical, este disponibilă, ȋn România, doar la Cord Blood Center, una dintre cele mai mari bănci de celule stem europene, prima din ţara noastră. Este de astfel şi singura de la noi care a investit în două laboratoare de ultimă generaţie, unul în Cluj-Napoca şi altul în Capitală.

Gravidele interesate de această procedură se pot informa direct de la medical ginecolog şi pot afla detalii despre cel mai complex pachet de recoltare celule stem la naştere pe website-ul companiei.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON