Hotărâtă anul trecut în vară, după înfiinţarea Alianţei Creştin-Liberale, refacerea majorităţilor în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor a fost în cele din urmă "bătută în cuie". Conform înţelegerii dintre PNL şi UDMR, primul pas va fi făcut joi în Consiliul Local, unde reprezentanţii celor două formaţiuni vor vota înlocuirea viceprimarului PSD Ovidiu Mureşan cu un exponent al formaţiunii maghiare, consilierul Huszar Istvan.
Protocol public
"Am încheiat zilele trecute negocierile cu UDMR şi pot să vă spun oficial că mâine se va vedea acest lucru, prin schimbarea majorităţii din Consiliul Local şi a viceprimarului PSD cu un coleg de la UDMR", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan.
De altfel, la sediul PNL din Parcul Traian au fost deja convocaţi membrii Biroului Politic, care au fost informaţi în legătură cu încheierea negocierilor, urmând ca în cursul acestei după-amieze decizia să fie făcută publică şi printr-un comunicat al conducerii PNL Bihor.
Potrivit unor surse din cadrul acestei formaţiuni, protocolul cu UDMR la nivelul Oradiei va fi semnat miercuri în jurul orei 17.00, de către fosta viceprimăriţă Biro Rozalia şi consilierul local, viitor viceprimar, Huszar Istvan, din partea UDMR, respectiv de către primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan şi consilierul local Cristian Puşcaş, din partea liberalilor.
Viceprimarul Mircea Mălan a mai declarat pentru BIHOREANUL că, pentru a dovedi că PNL nu a acceptat condiţii împovărătoare, "protocolul va fi dat publicităţii".
Acest gest survine după ce reprezentanţii UDMR au blocat luni întregi negocierile, punând - la insistenţele preşedintelui executiv Szabo Odon - condiţii strict etnice liberalilor, precum amplasarea mai multor statui ale unor personalităţi maghiare în oraş, extinderea învăţământului preşcolar, primar şi gimnazial exclusiv în limba maghiară ori chiar "rezervarea" unei treimi din totalul posturilor din administraţia publică, nu doar la nivelul funcţiilor de conducere, pentru "vorbitori de limba maghiară".
Mureşan, înţelegător
Surse din interiorul PNL au arătat pentru BIHOREANUL că viceprimarul PSD-ist al Oradiei, Ovidiu Mureşan, a fost informat de liberali de mult timp cu privire la faptul că urmează să fie schimbat, iar acesta nu doar că nu a încercat să se opună, dar a şi acceptat situaţia.
"Mureşan a fost un viceprimar bun, care s-a implicat în activitatea Primăriei şi a încercat să se ţină de promisiunile făcute de PSD Oradea în 2012, pe vremea când eram în USL. Cu timpul, în ciuda voinţei lui, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, i-a impus ca pesediştii din Consiliul Local să voteze împotriva propunerilor făcute de primarul Ilie Bolojan. Ultimul exemplu a fost la votarea bugetului, care a fost făcut chiar sub coordonarea a viceprimarului Mureşan, dar pe care Mang a cerut ca reprezentanţii PSD din Consiliu să nu-l voteze", a explicat sursa BIHOREANULUI.
Mang, joia viitoare
Potrivit liberalilor, înţelegerea încheiată cu UDMR prevede la nivel judeţean schimbarea şefului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cu voturile consilierilor din cele două formaţiuni. Schimbarea va avea loc la CJ, însă, doar pe 19 februarie.
"La nivelul Consiliului Judeţean, schimbarea lui Mang cu Ionel Avrigeanu, colegul din fostul PDL, va fi făcută joia viitoare. Am decis să acţionăm etapizat, ştiind că prefectul Claudiu Pop va avea "temă" de la partid (n.r. - de la PSD, formaţiunea din care provine) să atace în instanţa de contencios hotărârile de Consiliu", a spus sursa BIHOREANULUI.
Practic, liberalii vor să urmărească motivele pe care le-ar invoca prefectul în acţiunea de atacare a Hotărârii de Consiliu Local privind schimbarea viceprimarului Ovidiu Mureşan, pentru a evita, dacă vor putea, să se "expună" în acelaşi fel când se va adopta Hotărârea de Consiliu Judeţean privind schimbarea vicepreşedintelui Ioan Mang.
Sursele BIHOREANULUI au informat încă de anul trecut că, dacă liberalii vor încerca să schimbe pesediştii din conducerea Oradiei şi Bihorului, prefectul va trebui să atace HCL şi HCJ în instanţă, obţinând astfel suspendarea aplicării lor până la finalizarea pe fond a procesului, la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor.
Legea administraţiei publice locale permite, însă, fără a interzice deloc, asemenea acte de voinţă ale majorităţilor din consiliile locale şi din consiliile judeţene.
Citiţi pe această temă şi articolul "Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.