URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 17:55

S-a promulgat legea privind creșterea taxelor. Ce modificări vor avea loc și începând de când

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea privind creșterile de taxe și introducerea unora noi, ea urmând să apară în Monitorul oficial și să-și producă efectele. Unele dintre măsuri intră în vigoare la 1 noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie anul viitor. Iată mai jos modificările și când intră în vigoare, conform unei prezentări făcute de Hotnews.ro:

Companiile mari vor avea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă cel pe profit este „prea mic”

Companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti, cu excepția unor activități, un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic. Se aplică de la 1 ianuarie.

Băncile vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri

În cazul băncilor se introduce un impozit suplimentar (pe lângă cel pe profit) de: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025 inclusiv; 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026. Se aplică de la 1 ianuarie.

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro. Se aplică de la 1 ianuarie.

Nouă taxare la companiile mici

Se modifică taxarea microîntreprinderilor. Astfel, vor fi următoarele cote de impozitare: 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro; 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN. Se aplică de la 1 ianuarie.

IT-știi vor plăti impozit pe venit, iar cei din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS

Se reduc excepțiile din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Cei din IT vor plăti impozitul pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei. În ceea ce privește sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti contribuția la sănătate (CASS), deoarece oricum beneficiază de servicii. Se aplică de la 1 noiembrie.

Bonurile de masă, taxate suplimentar

Bonurile de masă au parte de o noutate: se va plăti contribuția la sănătate (CASS) pentru ele. Se aplică de la 1 ianuarie.

PFA-activități independente: plafon de 60 de salarii minime la sănătate

Persoanele fizice autorizate (PFA) și în general cele care au activități independente vor avea la CASS un plafon de 60 de salarii minime. Practic, vor plăti 10% pentru orice sumă până în 60 de salarii. Se aplică de la 1 ianuarie.

Crește TVA la unele bunuri și servicii

Crește TVA de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Se majorează TVA de la 5% la 9% pentru: livrarea de locuințe sociale; livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei; livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență; serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă; livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness.

Cota de 5% rămâne pentru: serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice; livrarea de lemn de foc. Se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Apare acciza pentru băuturile cu zahăr

Se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru: băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g - 8 g/100 ml de 40 lei/hl, respectiv 60 lei/hl peste 8 g/100 ml

Impozit special pentru bunurile scumpe: case și mașini

Apare un impozit special pentru case și mașini. În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei. În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Plățile în numerar vor fi reduse

Se plafonează încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry (Metro, Selgros etc) în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană.

De asemenea, magazinele cash and carry către persoane vor fi și ele plafonate similar (plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi). Se aplică în 15 zile de la publicare în Monitor.

Vezi aici toate modificările: Cresc taxele și apar altele noi: Iohannis a promulgat legea asumată de Ciolacu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sandu cel cu buda in curte
Acum sandule, o sa fie bani mai multi la gasca ta, si o sa primesti si o mamaliga langa ciorba aia.
Postat 27 Octombrie 2023, 12:09 de vasi13
Re: zsizsi
Nici vorbă, toți au făcut la fel cu metode diferite. Singurul guvern pist-decembrist care a scăzut "povara" a fost cel format de Ponta, cu ministru de finanțe Petrescu, care a redus impozitul de la 16% la 10% pentru toate activitățile independente, a introdus forfetara de 40% ca reducere a bazei de calcul și a scos CASS de peste tot unde se suprapuneau obligațiile și care nu erau relevante scopului încasărilor.
Postat 27 Octombrie 2023, 08:27 de KP
Încă o dovadă a faptului că România este eșuată intenționat.
Dacă merg la un magazin de tip cash&carry și cumpăr un frigider spre exemplu care costă 3001 RON ... o să duc cu mine, ca să se facă mai mai multe plăți (bonuri fiscale) pentru aceeași factură, părinții și bunicii, sau prieteni și vecini? De ce să nu pot achita obiectul respectiv cu numerar? Retard profund la guvernanți ... Ciolacu și Boloș de la tribul de "neterminați" ai PNLSD sunt oare psihopați, sau sociopați precum putoarea de la Cotroceni?
Postat 27 Octombrie 2023, 08:19 de KP
Așa nu!
Se vede influența PSD. De fiecare dată când PSD vine la guvernare se bagă taxe noi. Să ne bucurăm că nu avem impozite pe salarii în trepte... încă. -IT-știi și așa au salarii de doctori și nu plătesc impozit, dar ce fac? Unii jocuri stupide pentru android și aplicații cazinou pentru firme străine adică nu contribuie la progresul țării noastre. -Taxarea bonurilor de masă altă stupiditate, astfel își cam pierd avantajul... -Plafonarea plăților în numerar pune bețe în roate afacerilor de distribuție și ajută băncile străine și așa putred de bogați. Nu este pusă la punct o rețea de bancomate cu posibilitate de depunere numerar, adică prin lege băncile să fie obligate să-și plaseze ATM-uri cu posibilitate de depunere numerar în toate comunele din județe, apoi dai o lege de limitare a fluxului de numerar. La firma la care lucrez avem clienți retaileri care nu au posibilitate de încasare cu cardul din cauza că comisioanele pentru astfel de tranzacții li se par exagerate, se tem de o nouă tehnologie, etc. Cu noua lege de plafonare ca să-și poată plăti furnizorul, trebuie să își ducă și 60km banii pentru a-i depune la bancă. Faci 120km doar pentru asta? Sigur nu.
Postat 27 Octombrie 2023, 06:49 de zsizsi
Ce tare ..
Cresc taxe si impozite cand se suplimenteaza bugetul la justitie. Si cand se fac anagajari in militie. Si cand se cresc salariile la bugetari. Si cand se platesc penalitati la UE. Si cand se prelungesc pensiile speciale. Si cand... Si cand.... Dar pana cand? Sa pui CASS pe bonuri? Pai vine are bonuri are si salariu, dar beneficiaza de aceleasi servicii medicale. ITstii platesc impozite numai p3ntru sumele de peste 10k. Dar restul banilor inseamna ca sunt la negru? Falimentul paste tara asta in curand. Remember Grecia? Totul va fi la negru. De ce in alte tari, impozitul pe care il platesc EU si toate taxele aferente sunt undeva la 16.5% cu TOATE incluse. Numai in Ro trebuie sa fie 40 si ceva %. Taxe sunt servicii? Cine vrea sa scape de astea, sa caute metode prin care poate plati asigurare de sanatate si sociale in oricare alt stat UE. Gen Bulgaria, Ungaria, Slovacia... Legea nu ii lasa sa iti încaseze acelasi serviciu in 2 state membre diferite. Si cu cat faceți asta mai multi, cu atat mai repede se duc in cap.
Postat 26 Octombrie 2023, 18:59 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON