URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2022, 11:51

România, mereu surprinzătoare: Munca în folosul comunității și închisoarea

România, mereu surprinzătoare: Munca în folosul comunității și închisoarea Imagine cu titlu de ilustrație
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 8 iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaţilor prin care se prevedea, în esenţă, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunităţii constituie infracţiune.

Hotărârea Curţii, deja motivată şi publicată în Monitorul Oficial, vizează în principal greşeli majore de legiferare, în sensul în care legea nu era clară şi nu prevedea expres în ce condiţii concrete fapta de a refuza munca în folosul comunităţii ar fi calificată infracţiune, iar autorul acesteia pasibil de închisoare.

Fără nicio discuţie, hotărârea Curţii Constituţionale este corectă şi impune Parlamentului, din nou, să emită legi clare, mai ales în materie penală. Decizia îmi aduce, însă, aminte de o problemă reală şi nesesizată de autorităţile noastre cu privire la munca în folosul comunităţii versus închisoare.

În concret, în anul 2003, ca efect al revizuirii Constituţiei, s-a desfiinţat închisoarea contravenţională, iar cei care nu îşi achitau amenzile pentru fapte uşoare nu mai mergeau la puşcărie pentru maximum 6 luni, ci urma să li se aplice muncă în folosul comunităţii. Problema era că trebuia să li se ceară acordul pentru acest lucru, iar nimeni nu e fraier să muncească dacă poate refuza; se spunea atunci că munca aplicată direct de instanţă ar fi muncă forţată.

În 2009, într-o decizie de referinţă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională prevederea care îi permitea contravenientului să refuze munca în folosul comunităţii, astfel încât această instituţie de drept a început să se aplice. În 2014, însă, Codul penal intrat în vigoare prevedea că nu se poate aplica suspendarea executării pedepsei sau orice altă formă de executare în afara închisorii, dacă infractorul nu consimte să presteze muncă în folosul comunităţii. Vezi, Doamne, mai bine în puşcărie decât la muncă forţată! Decizia din 2009 a fost ignorată cu nonşalanţă.

De atunci şi până azi, mii sau zeci de mii de români care au comis infracţiuni uşoare au ajuns în puşcărie deoarece nu s-au prezentat la proces, iar neprezentându-se nu au putut să-şi dea acordul pentru muncă în folosul comunităţii.

Iată, aşadar, că în România anului 2022, contravenienţii care nu plătesc fac muncă în folosul comunităţii şi dacă nu vor, iar nenorociţii care comit fapte penale uşoare merg la puşcărie pentru că statul nu îi poate obliga la muncă fără acordul lor.

Asta este, până la urmă, România mereu surprinzătoare!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON