URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2022, 10:39

"Revoluţie" în cazul contravenţiilor: judecată pe formulare şi închisoare pentru neplata amenzilor!

'Revoluţie' în cazul contravenţiilor: judecată pe formulare şi închisoare pentru neplata amenzilor! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 23 martie 2022, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat trei proiecte de modificare a aceleiaşi legi, Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, unul mai "năstruşnic" decât altul...

În esenţă, dacă modificările nu vor fi contestate la Curtea Constituţională (şi nu există indicii pentru aceasta contestare), schimbările majore pot fi sintetizate astfel: persoana sancţionată va formula plângere la instanţa de la domiciliul său şi nu la instanţa unde s-a săvârşit fapta, cum este în prezent, plângerea se va face utilizând un formular tip pentru toate amenzile sub 3.000 lei, iar dacă persoana sancţionată nu va plăti amenda şi nici nu va executa munca în folosul comunităţii, va fi pasibilă de închisoare, deoarece săvârşeşte o infracţiune.

Dincolo de faptul că modificările sunt efectiv prost redactate şi fără nicio legătură cu dreptul şi cu viaţa reală a societăţii (aspecte care se regăsesc mai nou la aproape toate actele normative), este efectiv de neînţeles cum Parlamentul României poate adopta, în aceeaşi zi, trei legi de modificare a aceluiaşi act normativ?!

Potrivit primei legi, plângerea se va putea face şi la domiciliul persoanei sancţionate, nu numai la locul faptei, care rămâne alternativ. Pe fond, modificarea nu este foarte toxică, deşi regula este că probele se administrează cel mai bine la "locul faptei". În plus, această modificare va uşura mult sarcina şoferilor sancţionaţi, care nu vor mai trebui să facă drumuri prin ţară la procese şi, mai ales, pentru obţinerea certificatului necesar la recuperarea permisului suspendat.

A doua lege de modificare prevede că neexecutarea muncii în folosul comunităţii, aplicate de regulă celor care nu plătesc amenda, va fi infracţiune, iar persoana în cauză va fi pasibilă de închisoare. Actul normativ conţine multe aspecte discutabile din punct de vedere constituţional şi voi reveni asupra lui săptămânile următoare.

În fine, cel mai ciudat proiect prevede că în cazul amenzii sub 3.000 lei, procedura de judecată va fi scrisă şi pe formulare. Petentul va completa un formular, iar dacă formularul nu e completat bine, va primi un alt formular de completare a formularului iniţial. Acestea vor fi transmise "organului", care va răspunde, evident, tot pe formular. Instanţa va decide ulterior dacă judecă numai pe formulare sau şi cu prezenţă, fără a exista însă criterii clare.

Cel mai amuzant este, însă, faptul că nu legea, ci "organul" este cel care stabileşte procedura aplicabilă: îţi dă peste 3.000 lei - te judeci ca acum, îţi dă sub 3.000 lei - treci la judecata pe formulare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
râsu plânsu
"organul" este cel care stabileşte procedura aplicabilă: îţi dă peste 3.000 lei - te judeci ca acum, îţi dă sub 3.000 lei - treci la judecata pe formulare... Aici ajungem cand toti neispravitii cu facultatile absolvite inaintea bacalaureatului ,,legifereaza"! P.S. Mie-mi pare un ucaz pt Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu pt. instante!
Postat 06 Aprilie 2022, 12:57 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON