URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 20:05

RER Vest va amenaja în strada Uzinelor cel de-al doilea punct de colectare a deşeurilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei în cel de-a doilea punct de colectare a deşeurilor rezultate din reamenajări pe care RER Vest urmează să îl realizeze în Oradea.

Potrivit raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, punctul de colectare va fi amenajat pe partea stângă, imediat după trecerea pe sub podul CFR, dinspre şoseaua de centură către strada Uzinelor.

Amplasamentul, care va fi expropriat de la SNCFR, este delimitat de cele două linii de cale ferată şi serveşte astăzi ca parcare neautorizată maşinilor de mare tonaj care tranzitează zona şi ca adăpost pentru oamenii străzii.

Cel de-al doilea punct de colectare a deşeurilor va fi amenjat pe cheltuiala RER Vest, conform HCL 310 din 2015 şi a Actului Adiţional 17 din 2015 la contractul privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului. Investiţia, estimată la 1 milion de lei, va trebui finalizată în termen de 7 luni.

Electrocasnice, mobilier, deşeuri...

Cu o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi, punctul de colectare, dotat cu cântar, va cuprinde o porţiune asfaltată pentru circulaţia autovehiculelor şi pietonilor şi o platformă de beton. Pe aceasta din urmă vor fi amplasate 12 containere de depozitare a deşeurilor, un container pentru deşeuri periculoase, două containere prefabricate, din care unul cu funcţiuni administrative iar celălalt cu grupuri sanitare pentru angajaţii şi utilizatorii punctului de colectare.

Orădenii vor putea depune aici, cu titlu gratuit, deşeuri rezultate din amenajări şi reamenajări ale spaţiilor de locuit - de la materiale textile, ambalaje metalice şi obiecte casnice, până la mobilier, lemn, deşeuri vegetale şi deşeuri periculoase.

După cum se ştie, primul punct de colectare a fost amenajat în urmă cu doi ani de RER Vest în strada Thurszo Sandor, lângă cimitirul municipal, şi s-a dovedit de succes. Până la sfârşitul anului 2018 orădenii au depus aici peste 1.500 tone de deşeuri.

Ajutor pentru Sântandrei

Tot în şedinţa de marţi, consilierii locali au aprobat plata anticipată a cotizaţiei municipalităţii în valoare de 3,1 milioane lei către Zona Metropolitană Oradea.

Asociaţia va folosi parte din bani pentru a împrumuta Primăria Sântandrei cu 1,1 milioane lei pentru a-şi achita facturile restante către constructorul noului drum de legătură dintre Oradea şi Sântandrei dat în folosinţă în decembrie, anul trecut. Noul drum leagă sensul giratoriu de la intersecţia străzii Cazaban cu şoseaua de centură de cartierul Tineretului din comuna vecină.

În cadrul aceleiaşi întâlniri Consiliul Local a mai aprobat extinderea cu 510 metri a reţelelor de gaz din strada Apateului, cu 615 metri a conductelor de gaz din strada Nojoridului şi cu 145 metri a celor din strada Remenyik Sandor. Tronsoanele de străzi care vor fi afectate de lucrări nu sunt cuprinse în zona unitară de termoficare rezervată CET-ului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON